ROMÂNIA BREAKING NEWS

Electoratul din R.Moldova prins în capcana culturală rusă …a fratelui mai mare

În anul 1997 regizorul rus Alexei Balabanov a făcut un film despre bandiți. Filmul redă întocmai atmosfera violentă din Rusia anilor 90 și impune în mentalul colectiv rus eroul jucat de Serghei Bodrov jr. – un soldat rus demobilizat.El își folosește aptitudinile căpătate în războiul din Cecenia pentru a-i ucide pe dușmanii fratelui său. Actorul rus Victor Suhorukov, joacă rolul fratelui, un killer care îl folosește cu sânge rece pe fratele mai mic pentru a scăpa de răzbunarea unei bande rivale. De asta Balabanov și-a numit filmul – Brat, adică fratele.

Dintr-un actor semi necunoscut, brusc Serghei Bodrov jr. a devenit modelul de comportament pentru o întreagă generație de tineri ruși. Iar acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că eroul jucat de el sfidează legea, împușcă bandiți și devine, fără să vrea o autoritate în lumea criminală.

Majoritatea basarabenilor au văzut acest film. Și au rămas fascinați de ușurința cu care eroul încalcă legile dar și de lejeritatea cu care acesta își ucide inamicii. Legea poate fi călcată în picioare, pare a fi mesajul ascuns al acestui film.

Miturile fondatoare rusești – războiul pentru apărarea patriei sovietice, construcția transsiberianului, epoca sovietică sunt prezente în filmele care se difuzează la televiziunile ruse care sunt recepționate pe teritoriul întregului stat moldovean. Transmise des, replicile eroilor din aceste producții cinematografice pot fi auzite în majoritatea discuțiilor purtate între basarabeni. Evident, inconștientele replici sunt în original – adică în rusă. Neobservata agresiune asupra spațiului informațional moldovenesc transmite obiceiuri și sterotipuri aflate la mii de kilometrii distanță. Pe nesimțite moldovenii sunt prinși în capcana unui spațiu cultural și mental cărora nu aparțin. Aici se află explicația comportamentul electoral al locuitorilor dintre Prut și Nistru.

Nu doar știrile manipulatoare transmise de televiziunile din Federația Rusă sunt periculoase pentru moldoveni – filmele pot face la fel de mult rău. Cele sovietice, transmit o nostalgie care îl programează într-un fel anume pe electorul în vârstă, filmele mai noi, vin să promoveze în rândul tinerilor ideea de nesupunere și negare a legilor.

Nu evocam cinematografia rusă dacă nu observam pe panourile din Chișinău sloganul electoral al domnului Usatâi: Puterea e în adevăr! Este replica dată de unul dintre eroi producției lui Balabanov care tocmai constata că a fost folosit într-un mod cinic de fratele său. Ostilitatea eroului față de autoritatea statului și starea de confruntare permanentă în care se afla îl făceau să spună aceste cuvinte.

La fel de ostil față de autoritatea statului moldovean, aflat într-o permanentă stare de confruntare, domnul Usatâi, vine să ne spună că puterea e în adevăr. Desigur. Cunoaște adevărul și el te va face liber, se spune în Evanghelia după Ioan. Modelul comportamental al domnului Usatâi pare însă a fi inspirat din filmul lui Balabanov. De asta întreb, nu e oare periculos atunci când un cetățean educat cu acest tip de filme încearcă să intre în politică? Ori poate asta dorește fratele mai mare?

Autor/Sursa: Nichitus Victor

Sergey Bodrov

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.