ROMÂNIA BREAKING NEWS

Educație prin cultură.. Elevi din România și R. Moldova angrenați în proiectul „Pe urmele Sfântului și Marelui Voievod”

Educație prin cultură.. Elevi din România și R. Moldova angrenați în proiectul „Pe urmele Sfântului și Marelui Voievod”

Anul acesta s-au comemorat 520 de ani de la mutarea la cele veșnice a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare (+2 iulie 1504). Cu acest prilej Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina  (ACPBB) a inițiat Proiectul cultural-educativ sub genericul  „Pe urmele Sfântului și Marelui Voievod”. Participanții în proiect au fost elevi din cadrul Centrului de Excelență în Transporturi din Chișinău, sub coordonarea doamnelor profesoare  Inna Goreanu și Tatiana Lupașcu și de la Seminarul Teologic Ortodox din București, coordonator profesor Bogdan Constantin Cârstea,se arată într-un comunicat de presă trimis redacției RBN Press. Scopul proiectului a fost acela de a implica elevii într-o formă de activitate extracurriculară, cu o tematică stabilită și anume epoca ștefaniană, prin care, în urma unor documentări individuale, să dobândească un volum mai mare de informații decât cel obținut prin procesul de invățământ instuționalizat. Potrivit organizatorului (ACPBB) „rezultatul a fost realizarea de către elevi a  unei lucrări având același titlu ca și proiectul, lucrare tipărită cu spijinulul domnului George Simion”

Începutul lunii lui Cuptor ne readuce in suflet și în memorie, mai abitir decât în alte dăți,  figura Sfântului și Marelui Voievod Ștefan.

Școala și Biserica cinstesc deopotrivă personalitatea sa ca domn-mirean și ca om-sfânt.

2 iulie, ziua de pomenire a Sfântului Ștefan cel Mare, îi aună pe drept-credincioșii creștini ortodocși români în slujbe și în rugăciuni în fața sfintelor altare sau la Putna, locul său de odihnă veșnică.

La rândul ei școala, prin procesul educațional, transmite tinerei generații informații cu privire la epoca ștefaniană.  Din păcate, din ce în ce mai mult în ultimii ani, programele școlare și implicit manualele de istorie tratează și evocă foarte sumar (superficial) evenimentele importante din istoria noastră, precum și pe domnitorii și  eroii acestui neam.

De aceea proiectele educative și cele culturale extracurriculare  au un rol important în diminuarea acestor grave carențe de educație din sistemul de învățământ instituțional.

În acest sens, în acest an  când s-au comemorat 520 de ani de la mutarea la cele veșnice a Voievodului Ștefan, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, organizație neguvernamentală, a inițiat Proiectul educativ-cultural sub genericul Pe urmele Sfântului și Marelui Voievod.

Participanții  la acest proiect, elevi din cadrul Seminarului Teologic Ortodox din București și din cadrul Centrului de Excelență în Transporturi din Chișinău, iubitori de istorie și dornici de  aflarea  mai multor informații, au purces la o documentare  privind domnia lui Ștefan Vodă al Moldovei, rezultatul final fiind realizarea unei lucrări având același titlu ca cel al proiectului .

În cele patru capitole și anume: Omul Ștefan Vodă, Conducător de Țară și de Oaste, Mare Ctitor de Lăcașuri Sfinte și Sfântul Voievod în memorie, elevii-autori ”tălmăcesc” informațiile acumulate în urma unor ample și variate documentări.

Meritul  lor este cu atât mai mult de apreciat, cu cât toți se aflau în ultimul an de liceu, iar timpul și programul lor erau inamicii  în fața celor două examene care îi așteptau…

Profesionalismul și responsabilitatea  cadrele didactice  care i-au coordonat pe elevi, respectiv doamnele profesoare Inna Goreanu și  Tatiana Lupașcu din unitatea școlară din  Chișinău și domnul profesor Bogdan Constiantin Cârstea pentru cea din București, dovedește faptul că școala românească  are buni și sufletiști educatori puși în slujba instruirii tinerei generații.

Binecuvântarea acordată de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel pentru realizarea acestui proiect, a făcut ca dorința și strădania celor implicați să se realizeze.

Lucrarea a fost tipărită cu sprijinul Domnului George Simion, un iubitor de Țară, de Neam, de Istorie.

A consemnat pentru romaniabreakingnews.ro

Prof. Gabriela Ielenicz
Inițiator și coordonator general de proiect
Președinte de Onoare al Asociației Culturală Pro Bassarabia și Bucovina

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: