Premierul Dacian Cioloș a prezentat, luni, în fața Parlamentului situația economică a țării. România va avea anul acesta o creștere economică bună, de 4,8% (prognoza era de 4,2%). S-au creat 152.000 de locuri de muncă noi. Cioloș a mai vorbit de investiții, autostrăzi, fonduri europene, sănătate și educație.
„Pentru mine, patriotismul nu înseamnă discursuri sforăitoare. Pentru mine înseamnă bun simț, a-ți ține cuvântul, să îți asumi ceea ce știi că poți să faci și nu mai mult”, a subliniat premierul.
Nu intenționăm să creștem nicio taxă, niciun impozit, să scădem pensii sau salarii. Orice modificări la Codul Fiscal au fost pentru simplificare.
(Despre modificările la Codul Fiscal – Scandalul cu Gabriel Biriș) Am știut și am spus că nu susțin astfel de modificări și că nici nu vreau să fie în dezbatere publică. A fost un secretar de stat care a pus în dezbatere publică și i-am cerut să plece. O să vedeți măsurile pe care o să le punem în dezbătare publică. Doar acelea sunt cele pe care ni le asumăm să le punem în dezbatere publică.
Ne-ați reproșat că importăm uraniu. Păi dacă în mâna care trebuia deschisă anul acesta erau investiții de acum doi-trei ani o puteam deschide. Ne-am trezit cu o mână care își termina exploatarea și cu una care nu era pregătită.
Atunci când acest guvern este acuzat că nu vorbește destul, cred că ar trebui să ne uităm dacă nu cumva în trecut s-a vorbit prea mult și s-a făcut prea puțin.
Legat de fondurile europene. Anul acesta, au fost plătite 3 miliarde. Nu mi-am arogat rezultatul acesta. A trebuit să grăbim aceste proiecte. Absorbția zero… nu mai repet, pentru că cine vrea să o repete… Pentru perioada 2014-2020 suntem la 1%. Dacă am fi avut proiecte pregătite în anii trecuți, aveam absorbție mai bună.
Sunt prezent în Parlament să dau socoteală la câteva zile după ce mi s-a cerut. Dacă asta înseamnă neimplicare vă las pe dvs să judecați. Pentru mine patriotismul nu înseamnă discursuri sforăitoare. Pentru mine înseamnă bun simț, a-ți ține cuvântul, să îți asumi ceea ce știi că poți să faci și nu mai mult. Pentru mine, om crescut la țară, asta înseamnă patriotism și nu am nevoie de lecții de patriotism. Pentru mine patriotismul este mult prea profund pentru a veni cu el în piața publică.
Ați spus că am schimbat miniștri. De fiecare dată, am schimbat pentru că Guvernul să își facă treaba. Mi-am asumat și eu greșeli. Bine ar fi dacă cu toții ne-am asuma greșeli pe care le-am făcut în trecut.
– În noiembrie anul trecut ne-ați conferit un mandat având ca obiectiv stabilitatea țării. Ni l-am asumat într-un moment critic, în care încrederea în autoritățile statului era slăbită. Ne-am concentrat pe recâștigarea încrederii cetățeanului în stat, creșterea locurilor de muncă. Mi se pare esențial să insistăm pe transferul bunei creșteri economice înspre crearea de locuri de muncă. Ne-am asumat o gestionare mai bună a banului public, canalizare a resurselor către infrastructură, investiții care să nu se concentreze doar în zonele favorabile.
Ați solicitat date privind situația economică a țării și permiteți să vă prezint.
Avem o creștere economică bună. Mai important decât creșterea este să putem demonstra că ne-am înscris pe un trend ascendent.
În semestrul I creșterea economică a fost de 5,2% din PIB, creșterea estimată pe acest an este de 4,8% față de prognoza de 4,2%. În al doilea trimestru, PIB a crescut cu 6% comparativ cu cel al anului trecut. Este o creștere economică sustenabilă, dar ca să rămână așa are nevoie de reforme structurale.
Această creștere economică se reflectă și prin mai multe locuri de muncă și un nivel de salarizare mai bun. Numărul de salariați a crescut cu 152.000 față de iulie 2015. Din cele 140.000 de locuri de muncă noi în mediul privat, circa 100.000 sunt în zona serviciilor, și restul în zonă productivă.
Vedem o tendință de scădere a șomajului. Trebuie să subliniem că, în ciuda scăderii, șomajul rămâne ridicat la 20-21% pentru tineri. Aici trebuie să ne concentrăm atenția în anii care vin pentru a stimula crearea de locuri și pentru cei care intră pentru prima dată în câmpul muncii.
Salariul mediu net a crescut cu 12% în iulie 2016, față de aceeași perioadă din 2015, cu o creștere mai mare în IT, industria alimentară și industria textilă.
Creșterea economică de care vorbeam este una sustenabilă pentru că este bazată atât pe consum, cât și pe investiții. În acest an, creșterea este fructul tuturor sectoarelor. De creșterea consumului au profitat și micile afaceri și serviciile. Turismul a crescut în acest an și asta înseamnă și crearea de locuri de muncă.
În semestrul I, numărul de locuințe în plus a crescut cu 21% fără de aceeași perioadă a anului trecut.
În primul semestru, investițiile totale au crescut cu peste 7% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Investițiile publice au crescut cu peste 15%, aș sublinia investițiile cu infrastructură.
Cheltuielile totale de la bugetul de stat pentru investiții a fost de 12,8 miliarde lei, 1,7% din PIB, pe primele șapte luni ale anului.
Investițiile străine directe au crescut cu 2,3 miliarde, o creștere cu peste 25%, aproape 30% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Exporturile au crescut cu 4,2%. Balanța comercială este negativă, pentru că importurile au crescut cu 11%. Peste 70% dintre importuri sunt bunuri intermediare.
Chiar dacă această creștere este de doar 4,2%, oricum se situează la un nivel superior față de media europeană unde exporturile au scăzut.
Avem nevoie să stimulăm în România micile afaceri, pentru furnizori, pentru întreprinderile care fac investiții în România.
În primele opt luni, încasările ANAF au ajuns la 132,4 miliarde lei. Nivelul de colectare a crescut cu 1,6 miliarde de lei față de anul trecut, în condițiile măsurilor de relaxare fiscală.
Datoria publică a României – 38,2%, mult sub nivelul maxim admis de tratatul de la Maastricht.
În aceste limite am putut în acest an – și datorită creșterii economice – să orientăm pentru două miliarde de lei spre educație și sănătate, pentru a echilibra nivelul salariilor.
Aceasta este situația economică a țării. O situație stabilă, cu un buget care își urmează cursul planificat la începutul anului. Însă cum facem pentru că această creștere sustenabila să se mențină.
Trebuie să ne concentrăm atenția pe crearea unui mediu favorabil investițiilor și stimularea exporturilor.
Ne gândim la un program de mobilitate a forței de muncă pentru a deplasa forța de muncă acolo unde este de lucru.
E important să punem accentul și pe industrii cu valoare adăugată.
Vrem să punem accentul și pe dezvoltare cercertare, de aceea, am venit cu eliminarea impozitului pentru cei care lucrează în dezvoltare cercetare.
În infrastructură spitalicească pregătim pe lângă cele trei spitale regionale și construirea altor spitale în parteneriat public privat.
Până acum investițiile în sănătate au fost făcute haotic, vrem să lăsăm o viziune coerentă.
Investițiile în educație rămân o prioritate. Venim cu un proiect care până în 2018 să asigure reabilitatea imobilelor care nu au autorizație de funcționare.
Un alt obiectiv pe care ne-am concentrat atenția este reducerea birocrației, la fel de importantă ca și investițiile din infrastructură. Am oferit posibilitatea contribuabililor de a-și plăti taxele cu ajutorul cardului. Cel târziu luna viitoare vor putea fi plătite direct din fața calculatorului prin ghișeu.ro.
Într-o lună și jumătate adeverințele de venit nu vor mai trebui ridicate de la ghișeu, ci transmise instituțiilor direct prin sistemul informatic. Vom reduce peste cinci milioane de hârtii și deplasări la ghișee.
Nu intenționăm să creștem niciun impozit, nu intenționăm să modificăm nicio indemnizație, așa cum s-a spus.
Intenționăm să venim cu modificări în Codul Fiscal prin care să introducem un regim TVA special pentru micii agricultori, să nu aibă nevoie de toată această birocrație privind înregistrarea TVA-ului.
Ne-am focalizat atenția și pe stimularea capitalului autohton. Capitalul autohton se concentrează mai ales la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii. Ajutorul de stat l-am crescut de la 100 la 150 de milioane de euro. Am venit cu o schemă de ajutor pe care o pregătim acum și care va fi gata până la sfârșitul anului.
Rata de absorbție pentru 2007-2013 a fost crescută în acest mandat de la 58% (anul trecut) la 78% în acest moment, ceea ce înseamnă 3 miliarde de euro care au venit de la UE. Pentru 2014-2020 suntem într-o fază de pregătire, ca toate statele membre. Am lansat ghiduri de peste 13 miliarde de euro, proiecte care își vor arăta rezultatele începând de anul viitor. Anul acesta facem licitații, semnăm proiecte și anul viitor vor începe să fie implementate. Cred că pentru prima dată am asigurat o corelare între fonduri și buget. Am venit cu o abordare coerentă.
Legat de transporturi și infrastructură – în noiembrie anul trecut, am găsit aproape toate șantierele blocate. Am reușit să deblocăm toate aceste șantiere. În momentul de față se lucrează pe toate marile proiecte, pe toate șantierele. Nu o să inaugurăm foarte mulți km de autostradă, că nu aveam cum, dar vom pleca cu satisfacția că se lucrează pe toate șantierele. Sibiu-Orastie va fi deschis până la sfârșitul lunii.