Banca Mondială a publicat marți, 9 ianuarie 2017, Raportul Global Economic Prospects, în care este previzionat conform analizelor, un avans al economiei românești în 2018, de 4,5% și repectiv de 4,1% în 2019, comparativ cu anii precedenți, de 3,7%, respectiv, 3,5%.
Totuși, Banca Mondială avertizează că, deși întreprinderile de stat din România au fost depolitizate, Consiliile de Administraţie ale acestora au fost profesionalizate, în perioada 2013 – 2016 și a fost adoptată și Lege a Guvernanţei Întreprinderilor de Stat, implementarea legii a rămas în urmă şi rezistenţa la schimbări este semnificativă. Această lege adoptată la finele anului 2016, îmbunătăţeşte semnificativ criteriile pentru selectarea şi evaluarea șefilor întreprinderilor de stat şi introduce monitorizarea performanţei pentru alţi directorii.
Potrivit instituţiei financiară internaţionale, se aşteaptă ca România să raporteze pentru 2017 o creştere a PIB-ului de 6,4%, faţă de 4,4%, previzionată în iunie.
În 2020, economia României va urma să înregistreze un avans de doar 3,5%, potrivit aceluiași raport publicat de Banca Mondială.
O bună oportunitate pentru sporirea productivităţii, în special dacă acestea sunt însoţite de o îmbunătăţirea managementului şi a guvernanţei corporatiste, o reprezintă în viziunea instituției financiare internaționale, noile privatizări din Europa Centrală, respectiv din România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria, coroborate cud extinderea accesului la pieţele internaţionale şi de bună funcţionare a cadrului legal şi instituţional. Pe lângă privatizări, există oportunităţi importante pentru întărirea guvernanţei şi, prin urmare, a productivităţii întreprinderilor de stat, ilustrate de eforturile făcute de România şi Macedonia, se arată în raportul publicat de Banca Mondială.