ROMÂNIA BREAKING NEWS

Echipa candidatului la prezidențialele din Ucraina a reacționat la la apelul comunității românești, privind respectarea drepturilor minorităților

Echipa candidatului la prezidențialele din Ucraina a reacționat la la apelul comunității românești, privind respectarea drepturilor minorităților

Echipa candidatului pentru postul de președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la 17 aprilie 2019 la apelul semnat de Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina” privind necesitatea soluționării problemelor românilor din Ucraina prin respectarea drepturilor minorității românești, consfințite de Constituție și dreptul internațional, informează Agenția BucPress din Cernăuți citat de romaniabreakingnews.ro

Potrivit sursei ciatate, răspunsului semnat de Ionușas S.C., persoană de încredere a candidatului pentru postul de președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, „foarte multe probleme nu au fost soluționate de la momentul proclamării independenței Ucrainei. Sperăm că subiectele abordate în apelul dumneavoastră vor deveni tema unei discuții largi în societate, iar subiecții inițiativei legislative deja în anul 2019 vor putea înainta spre examinarea Radei Supreme proiectele de legi respective”.

În răspunsul staff-ului lui Volodimir Zelenski este asigurată susținerea garanțiilor din partea statului, expuse în art. 11 al Constituției Ucrainei, „privind consolidarea dezvoltării națiunii ucrainene, conștiinței sale istorice, tradițiilor și culturii, dar și dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a tuturor popoarelor și minorităților naționale băștinașe din Ucraina”.

În același timp, cu scopul de a continua dialogul, echipa lui Zelenski propune să fie discutate posibilele căi de soluționare a problemelor stringente ale românilor din Ucraina după alegerile prezidențiale din Ucraina în 2019. Textul integral al răspunsului echipei lui Zelenski poate fi consultat în continuare:

Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”

Ucraina, regiunea Cernăuți, or. Hliboca – 60400, str. Perșotravneva 2-A

I.Popescu, A. Bojescu, V. Tărâțeanu

Referitor la adresarea către candidații pentru postul de președinte al Ucrainei.  

Aducem mulțumiri întregii Comunități Românești din Ucraina pentru respectarea obligației civile și realizarea dreptului la libera alegere în timpul votării din primul tur al scrutinului prezidențial din Ucraina de la 31 martie 2019.

Avem speranța că poziția activă a candidatului la Președinție a Ucrainei Zelenski Volodimir privind necesitatea realizării unei alegeri corecte a viitorului Ucrainei în data de 21 aprilie 2019 va fi susținută de Comunitatea Românească din Ucraina.  

Vrem să asigurăm întreaga Comunitatea Românească din Ucraina de susținerea noastră a garanțiilor din partea statului, expuse în art. 11 al Constituției Ucrainei, privind consolidarea dezvoltării națiunii ucrainene, conștiinței sale istorice, tradițiilor și culturii, dar și dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a tuturor popoarelor și minorităților naționale băștinașe din Ucraina

Vă mulțumim pentru poziția dumneavoastră activă și neindiferentă referitoare la subiectele expuse în scrisoarea din 4 aprilie 2019. Considerăm de cuviință să vă asigurăm de poziția noastră concretă privind necesitatea unității tuturor ucrainenilor în ceea ce privește edificarea unui stat de succes, cu respectarea drepturilor minorităților naționale.

Împărtășim îngrijorarea dumneavoastră în legătură cu faptul că foarte multe probleme nu au fost soluționate de la momentul proclamării independenței Ucrainei. Sperăm că subiectele abordate în apelul dumneavoastră vor deveni tema unei discuții largi în societate, iar subiecții inițiativei legislative deja în anul 2019 vor putea înainta spre examinarea Radei Supreme proiectele de legi respective.

Cu scopul de a continua dialogul, propunem să fie discutate posibilele căi de soluționare a problemelor stringente ale Comunității Românești din Ucraina după alegerile prezidențiale din Ucraina în 2019.

17.04.2019  

Cu respect, IONUȘAS S.C.

Persoană de încredere a candidatului pentru postul de președinte al Ucrainei, Zelenski Volodimir

(Traducere din limba ucraineană de Agenția BucPress din Cernăuți – www.bucpress.eu)

Reamintim că Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina” a înaintat unele cerințe către ambii candidați la Președinție, solicitând unele garanții privind respectarea drepturilor minorității românești, consfințite de Constituție și dreptul internațional, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

În adresarea semnată de liderii UI „Comunitatea Românească din Ucraina”: Ion Popescu, președinte, Vasile Tărâțeanu, președintele Senatului UI și Aurica Bojescu, secretar-responsabil, este solicitată o poziție oficială sau o garanție despre faptul că noul președinte al Ucrainei va susține demersurile comunității românești din Ucraina de a conforma legile din ultimii ani privind politica lingvistică și politica etnonațională cu Constituția Ucrainei, de a susține demersul de examinare a neconstituționalității articolului 7 al Legii Educației din Ucraina, de a recunoaște că românii din Ucraina sunt o populație  băștinașă, de a recunoaște statutul de popor deportat și supus represiunilor de regimul stalinist, de a nu mai crea condiții pentru asimilare și schimbare a structurii lingvistice sau etnice în zonele locuite de români, de a stopa procesul de închidere a școlilor și grădinițelor românești, de a susține dorința de introducere în mod obligatoriu a limbii române ca materie de învățământ în toate școlile situate în satele cu populație românească, de a asigura reprezentarea etnicilor români în organele puterii de stat, de a restabili circumscripția electorală românească din regiunea Cernăuți, care a existat în 1998-2002, de a nu mai permite autorităților ucrainene să se implice în afacerile bisericești, de a detensiona relațiile interconfesionale și interetnice pe calea dialogului și cooperării.

Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina” a îndemnat candidații la Președinția să reacționeze la această adresare, semnată la data de 4 aprilie 2019, fiind în așteptarea unei poziții oficiale pe marginea acestor teme de actualitate social-politică pentru românii din Ucraina. Până în momentul de față, președintele în exercițiu Petro Poroșenko și candidatul la președinție nu a reacționat la apelul semnat de UI „Comunitatea Românească din Ucraina”. A se vedea faximile pe bucrepress.eu

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: