ROMÂNIA BREAKING NEWS

DW: Kievul și UE cedează în fața presiunilor Rusiei !

DW: Kievul și UE cedează în fața presiunilor Rusiei

Rusia punctează. Acordul de asociere UE-Ucraina urmează a intra în vigoare abia la finele anului 2015. Perspectiva europană a Ucrainei se află, așadar, sub semnul întrebării, afirmă Bernd Johann, într-un comentariu pentru Deutsche Welle. Ce schimbare de macaz! Uniunea Europeană abia a înăsprit sancțiunile la adresa Moscovei pentru a o determina să-și schimbe poziția în conflictul din Ucraina. Nici n-a trecut mult că, iată, Bruxelles-ul și Kievul au decis să amâne intrarea în vigoare a acordului de liber schimb, care ar fi trebui să constituie fundamentul apropierii Ucrainei de UE. Așa se poate câștiga timp pentru a ține cont de obiecțiile formulate de Rusia cu privire la acest acord. UE trosnește din bici în direcția Moscovei, dar îi întinde, în același timp, și o mână plină cu zăhărel.Decizia a fost luată la Bruxelles, la capătul unei întrevederi între comisarul european pentru Comerț Karel De Gucht și miniștrii de resort de la Kiev și Moscova. Discuțiile n-au durat mult, dar rezultatul are greutate: până la sfârșitul lui 2015 se amână aplicarea completă a Acordului de asociere UE-Ucraina. Astfel se evită declanșarea unui război vamal cu Rusia și se nutrește speranța soluționării conflictului din estul Ucrainei pe cale pașnică.

 

Rusia respinge drumul european al Ucrainei

15 luni sunt, totuși, o vreme lungă. Peste 2000 de obiecții a formulat Rusia cu privire la Acordul de asociere. Până ce se va negocia asupra tuturor acestor aspecte, conflictul din estul Ucrainei ar putea fi înghețat și teritoriul pierdut pe veci pentru Kiev. Rebelii susținuți de Rusia vor separarea de Ucraina și folosesc actualul armistițiu pentru a-și consolida poziția.Kremlinul s-a opus de la bun început apropierii Kievului de UE și consideră Ucraina nu stat suveran, ci parte a sferei de influență rusească. Prin Uniunea Eurasiatică și mai ales prin cea vamală încheiată cu foste republici sovietice, Moscova a creat deja de mult un contraproiect la cel al UE. O Ucraină europeană nu se potrivește cu viziunile Kremlinului.

Acordul riscă să se dilueze

Ani de zile au durat negocierile dintre UE și Ucraina. Iar în tot acest răstimp Moscova n-a făcut decât să le blocheze. Mai întâi prin amenințări politice, apoi prin sancțiuni economcie, iar în final chiar militar.Dacă se va ține cont de toate nemulțumirile invocate de Rusia, din acord n-ar rămâne prea mult. Apropierea Ucrainei de normele UE ar fi trebuit să impulsioneze Kievul să aplice reformele economice atât de necesare. Dar asta n-ar mai fi posibil dacă se amână pe termen lung intrarea în vigoare a acordului.O mare dezamăgire pentru ucraineni Sute de mii de ucraineni au ieșit în stradă, iarna trecută, pledând pentru o perspectivă europeană a țării lor, implicit pentru semnarea Acordului de asociere cu UE. Faptul că acum, în urma presiunilor exercitate de Rusia, Kievul și Bruxelles-ul au decis amânarea unor părți importante a documentului în cauză, trebuie să-i fi dezamăgit pe mulți ucraineni.Starea de spirit, oricum încinsă din cauza conflictului din estul țării, ar putea da naștere la un nou val de proteste, îndreptat, de astă dată, nu doar împotriva Moscovei, ci și a UE.Marți, 16 septembrie, Parlamentul European urmează a ratifica împreună cu cel de la Kiev Acordul de asociere. Într-o formă, însă, mult diluată. UE cedează în fața presiunilor Moscovei. Ceea ce înseamnă că o integrarea europeană a Ucrainei nu va fi posibilă decât cu asentimentul Rusiei.

Sursa: dw.de

15 Septembrie 2014

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.