ROMÂNIA BREAKING NEWS

După ce la data de 6 mai 2013, a doua zi de Paști, a fost schimbat șeful KGB-Transnistria, Moscova surprinde din nou prin schimbarea comandantului armatei a 14-a Ruse din Transnistria, zisă de "menținere a păcii"

Armata rusă din Transnistria, are un nou comandant colonelul Valery Blizhensky, numit de Moscova cu titlul de comandant militar de rang înalt al forțelor de pacificare comune ale Rusiei.

La data de 16 mai, în urma unei reuniunia Comisiei Unificate de Control din Bender a fost numit un nou comandant militar senior al forțelor de pacificare ruse din Transnistria – colonel Valery Blizhensky. Acesta îi urmează la comandă  colonelului Anatoli Zverev, care a condus corpul de pacificatorii ruși (Armata a 14-a rusă ) din zona de securitate de pe Nistru din 2001.

Colonel Anatoli Zverev

Colonelul Zverev i-a comandat pe „pacificatorii” ruși timp de 12 ani – din decembrie 2001. Conform cu propaganda bine gandită la Moscova, bilanțul activității Colonelului Zverev este prezentat ca fiind bogat  în provocări ale R. Moldova  cu scopul de a discredita misiunea de pacificare rusă. Însă Anatoli Zverev consideră că în toți acești ani a reușit să mențină pacea pe malurile Nistrului și coeziunea în cadrul forțelor de menținere a păcii.

*Când cineva afirma că a reușit să mențină coeziunea, este clar că în pofida unor situații care reclamau dezbinare și discordie, neînțelegeri, etc. pe care domnul Colonel Zverev cu abilitate a reușit să la depășescă…Ne întrebăm oare ce cauze au generat posibilele neînțelegeri ? Oare cerințele Moscovei de acțiuni ilegale, în fond, împotriva R.Moldova? Ucidera tânărului Vadim Pisari ?, Invadarea teritoriului controlat de R.Moldova pentru a planta chipurile niște pichete de control care să stopeze contrabanda? n.r.

Conform surselor oficiale, „Operațiunile de pacificare” de pe Nistru au început în urmă cu 21 de ani, la sfârșitul conflictului armat moldo-transnistrean (rus). La 21 iulie 1992 s-a  semnat cu participarea părților implicate în conflict, „Acordul  cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.” Potrivit documentului,  operațiunea de menținere a păcii implică trei contingente militare – din Rusia, din Republica Moldova și din Transnistria. Din 1998, regiunea  de conflict are, de asemenea, o echipă de observatori militari din Ucraina.

 

Declarația  Colonelului Anatoli Zverev, „Aprecierea  operațiunii de menținere a păcii nu o fac eu, și nici  structurile de menținere a păcii, care oferă  populației  pașnice un sentiment de siguranță și stabilitate, și care își manifestă recunoștință și mulțumirile deopotrivă. Puteți aprecia singuri (adresându-se jurnaliștilor trimiși de la Moscova și nu numai)  – pacea, liniștea, stabilitatea din zonă”

 

Anatoli Zverev și Valery Blizhensky la TVBender

Oficial, Anatoli Zverev  părăsește postul conform cu o rotației planificate , el va continua să servească în alte unități din Rusia.

 

Colonelul Valery Blizhensky

Declarația lui Valery Blizhensky, noul comandant militar de rang înalt din contingentul pacificatorilor ruși: „rezolvarea problemelor stă numai în puterea noastră ca și mai înainte…   voi lucra cu un singur scop –  menținerea pacii și stabilității în regiune”

 

Anunțul oficial al schimbării din funcție la televiziunea rusă, cu imagini de arhivă din anul 2011

Despre Valery Blizhensky

S-a născut la 09 mai 1964 în regiunea Voronej. A absolvit Academia Militară a Statului Major General al Forțelor Armate ruse MV Frunze.  A servit într-o serie de districte militare și în străinătate. A parcurs ierarhia militara  pornind de la sef de pluton până la comandant de divizie de tancuri. Comandor al Ordinului ” Meritul Militar”. Din iunie 2010, a fost primul șef adjunct al Statului Major al regiunii militare Leningrad, o altă regiune militară cheie a Rusiei.

 

Surse:

tv.pgtrk.ru ,moldnews.md, military-press.livejournal.com, news.mail.ru, bendery.tv, novostipmr.com, Kommersant-MD

…si alte surse

 

CITEȘTE ȘI ARTICOLUL – ALERTĂ ! KGB – TRANSNISTRIA, schimbare ce anunță noi urzeli Rusești la granița dintre R.Moldova și autoproclamata republică nistreană! Exclusiv R.B.N.Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: