Dumitrița Manea, din Soroca, a urmat studiile Colegiului Economic „Costin C. Kirițescu” și ale Academiei de Studii Economice. Îi mulțumim pentru interviul acordat.
1) Dragă Dumitrița, încep prin a te întreba cum ai prezenta studiile în România unui confrate din Republica Moldova care se gândește, dar nu s-a decis încă a lua în calcul această opțiune?
În primul rând, studiile efectuate în România sunt recunoscute în țările din UE, ceea ce este un aspect foarte important. În al doilea rând, programele și materiile de studiu sunt diferite de cele din Republica Moldova și, aș spune, mai bine structurate și mai eficiente. În cadrul liceelor și universităților există numeroase proiecte prin care te poți dezvolta, precum schimburi interculturale, programul Erasmus, tabere de vacanță în străinătate, voluntariat și multe altele. Acestea reprezintă un avantaj considerabil, în timp ce în Republica Moldova există mult mai puține astfel de oportunități. Totuși, cel mai mare beneficiu rămâne faptul că poți studia gratuit, cu bursă, care în prezent este de 900 de lei și include cazarea în cămin. Pentru un student venit dintr-o altă zonă sau țară, sprijinul financiar oferit de statul român este esențial, facilitând accesul la studii aici.
Încurajez cu tot sufletul moldovenii și, în general, toți românii de pretutindeni să fie deschiși la posibilitatea de a urma studii în România.
2) Cum ai descrie experiența ta de studii în România, ținând cont că a început cu studiile preuniversitare?
Pentru mine, posibilitatea de a studia în România a fost ca o ușă deschisă, oferindu-mi nenumărate oportunități de dezvoltare. Am îndrăgit mult perioada liceului, deoarece am avut parte de profesori deosebiți, care erau nu doar competenți, dar și foarte omenoși. Aceștia erau oameni buni la suflet, înțelegători, care te susțineau, îți zâmbeau și se comportau foarte frumos. Materiile pe care le predau erau captivante și m-au fascinat.
La vârsta de 16 ani, când ajungi la liceu, oricât de capabil ai fi să te descurci pe cont propriu, în suflet rămâi un copil. Te simți adesea singur și ai nevoie ca oamenii din jurul tău să fie calzi. Un zâmbet și o încurajare sinceră pot conta enorm într-un moment dificil. Un aspect dificil a fost confruntarea cu discriminarea din partea unor persoane, doar pentru că eram de peste Prut. Am avut câteva experiențe neplăcute în anii de liceu, dar, cum se spune, ceea ce nu te omoară te face mai puternic. În aceste vremuri, multe lucruri merg prost, așa că trebuie să învățăm să nu lăsăm răutatea altora să ne afecteze.
Dacă aș putea da timpul înapoi, aș aplica din nou la Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu” fără ezitare.
Un aspect care mi-a plăcut mult au fost proiectele extracurriculare. De exemplu, în clasa a 10-a, fiind la un liceu cu profil economic, am participat la un program Erasmus în Portugalia, în districtul Braga. Au fost trei săptămâni de vis în care am învățat limba portugheză, am avut cursuri interesante de economie și am făcut practică la o companie de asigurări. Am fost cazați într-un „rancho” în stil portughez, înconjurat de dealuri cu viță de vie, în camere aveam mobilier tradițional din lemn iar mâncarea portugheză era extrem de delicioasă.
Am avut parte și de o tabără de vacanță în Grecia datorită mediei obținute la finalul clasei a 10-a. Din păcate, în clasa a 11-a a venit pandemia, iar alte activități nu au mai putut fi organizate. Sunt recunoscătoare pentru toate aceste experiențe.
La universitate, am studiat Marketing la Academia de Studii Economice din București, scrierea lucrării de licență a fost un proces interesant pentru că cercetarea s-a bazat pe „Influența mixului de marketing al asigurărilor de sănătate asupra comportamentului de cumpărare al persoanelor juridice”, exact ceea ce am făcut la locul de muncă pe durata celor 3 ani de facultate iar interviurile în profunzime pe care le-am efectuat au fost cu clienții mei, companii din România care au implementat asigurări private de sănătate pentru angajații lor. Membrilor din comisia de evaluarea chiar le-a plăcut lucrarea mea, așa că mi-au dat 10. În pofida acestui rezultat frumos, a trebuit să-mi recunosc singură mie că nu mă regăsesc în domeniul studiat. Astfel, am început să studiez altceva, am aplicat la o facultate de specialitate, aștept în prezent rezultatele în urma admiterii.
3) Ce impact crezi că ar avea aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană asupra atractivității studiilor în România, odată ce se vor deschid porțile spre universitățile occidentale?
În primii ani, nu cred că vor exista diferențe semnificative în numărul aplicanților pentru studii în România, deoarece schimbările necesită timp, iar legile se modifică lent. În prezent, studiile universitare la Chișinău sunt mai costisitoare decât la București, și sperăm că această situație se va schimba în viitor, deși va fi nevoie de timp. Consider că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu ar influența considerabil atractivitatea studiilor în România în primii ani; poate acest lucru se va schimba ulterior, dar nu sunt în măsură să afirm mai multe.
4) Apreciezi că basarabenii au șanse egale cu ceilalți absolvenți din România în privința integrării în piața de muncă, conform studiilor în domeniul de specialitate?
Da, chiar au șanse egale cu ceilalți absolvenți din România în privința integrării în piața muncii. Cei care sunt stăruitori și muncesc consecvent pentru ceea ce își doresc, reușesc să obțină poziția dorită. Deseori am tot primit aprecieri de la oameni pentru faptul că eram basarabeancă, mă simțeam apreciată și respectată, iar șansele îmi erau egale cu colegii cetățeni români născuți aici. În activitatea mea în vânzări am cunoscut diverși basarabeni care erau fie în posturi de top management, tessa, fie angajatorii lor îi vorbeau de bine. Aceste lucruri mereu mă bucurau.
5) Există vreun moment din studenție care te-a marcat în mod deosebit?
Nu pot spune că a existat un moment specific care m-a marcat, dar anii de studii au avut un impact profund asupra mea. În acești ani, am evoluat enorm, nu doar în ceea ce privește cunoștințele acumulate, ci și ca persoană. Am trecut prin multe dificultăți care m-au întărit și m-au făcut mai puternică și mai încrezătoare în mine. De la 16 ani, am fost pe cont propriu, iar din 2018 până în prezent am avut între 6 și 8 joburi, nici nu-mi mai amintesc toate joburile pe care le-am încercat. Deși părinții mei m-au susținut mereu, am avut ambiția de a fi independentă, așa că am muncit mult.
Am lucrat ca promoter în Auchan, Kaufland, am fost ursitoare la botezuri, am dansat dansuri țigănești la nunți, am muncit la call center, am fost hostess la un restaurant, am lucrat ca recepționeră la o sală de fitness și am avut un job la o firmă cu sediul în Chișinău. Ultimul meu job a fost de agent de vânzări în domeniul asigurărilor de sănătate, relații B2B, unde mi-am dezvoltat considerabil abilitățile de comunicare, relaționare și negociere.
Lecțiile învățate din toate aceste experiențe? Muncește și străduiește-te pentru viitorul tău, fii recunoscător pentru ceea ce ai, dar aspiră la mai mult. Nu te mulțumi cu zona de confort. Caută să te dezvolți constant, nu-ți fie frică să începi de la zero, îndrăznește să visezi și să ceri ceea ce îți aparține. Investește-ți banii în active, nu pasive. Nu căuta să impresionezi pe nimeni, impresionează-te pe tine, devenind mai bun pe zi ce trece. Apără-ți drepturile și demnitatea, și ai curaj în tot ceea ce faci!