ROMÂNIA BREAKING NEWS

Drepturile românilor din Italia și aderarea la spațiul Schengen, obiectivul președintelui Iohannis la Roma

Voi discuta despre modalităţile de a întări colaborarea în interiorul UE şi NATO. În acest context, voi aborda tema aderării României la spaţiul Schengen, aşa cum am făcut-o în toate capitalele europene - Klaus Iohannis
Drepturile românilor din Italia și aderarea la spațiul Schengen, obiectivul președintelui Iohannis la Roma

Luni, 27 aprilie a.c., președintele Klaus Iohannis a declarat înainte de plecarea în vizita oficială de două zile pe care o efectuează la Roma, că pe agenda discuțiilor cu oficialii italieni se află aderarea României la spațiul Schengen dar și drepturile românilor din această țară citat de mediafax și preluat de România Breaking News – romaniabreakingnews.ro

Deplasarea în Italia continuă seria de vizite în țări cu care România are parteneriate strategice, a precizat șeful statului, precizând că importanța este dată de mai mutle aspecte.

El a spuscă Italia este unul dintre principalii parteneri economici ai României, făcând referire și la existența în Italia a unei comunități românești foarte mari.

”Voi discuta despre modalitățile de a întări colaborarea în interiorul UE și NATO. În acest context, voi aborda tema aderării României la spațiul Schengen, așa cum am făcut-o în toate capitalele europene”, a afirmat șeful statului.

El a precizat că discuțiile cu comunitatea românilor este un punct important pe agenda discuțiilor. ”Drepturile cetățenilor românii trebuie să fie apărate, este în interesul ambelor părți”, a spus Iohannis, menționând că comunitatea românilor din Italia este o punte de legătură între cel două state.

Din delegația care îl însoțește pe președintele Klaus Iohannis în vizita oficială fac parte consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Ion Oprișor, Andrei Muraru, Lazăr Comănescu, secretarul de stat în MAE, George Ciamba.

La ora 13.30 (ora României), la Roma, va avea loc, la Palatul Quirinale, întâmpinarea președintelui României de către Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

Iohannis va avea convorbiri cu omologul său italian, urmate de un dejun oferit de Președintele Republicii Italiene în onoarea președintelui României.

După convorbirile cu președintele Italiei, la ora 16.30 (ora României), la Palatul Giustiniani, șeful statului va avea convorbiri cu Președintele Senatului, Pietro Grasso.

Întâlnirea cu reprezentanții diasporei va avea loc luni seara.

Astfel, președintele României se va întâlni, la ora 19.10 (ora României), la Palazzo della Cancelleria, cu reprezentanți ai comunității românești din Republica Italiană.
Marți, președintele României se va întâlni, la ora 11.00 (ora României), la Palatul Chigi, cu președintele Consiliului de Miniștri, Matteo Renzi.
La ora 16.00 (ora României), la Accademia di Romania, Klaus Iohannis se va întâlni cu studenți români din Republica Italiană.
Vizita președintelui Klaus Iohannis la Roma este cu atât mai importantă cu cât, la scrutinul din noiembrie 2014, cei mai mulți români din diaspora care s-au prezentat la vot au fost în Italia.
Astfel, la cel de-al doilea tur de scrutin ale prezidențialelor, în Italia s-au prezentat la urne 96.600 de români. Dintre aceștia, 85.579 (88,59%) au votat cu Klaus Iohannis. În plus, în importante orașe italiene, Torino, Roma, Milano, au fost cozi uriașe la secțiile de votare, la ambele tururi de scrutin, existând și incidente din cauza imposibilității românilor de a-și exercita dreptul de vot.
Datele ultimului recensământ arată că în Italia trăiesc peste 341.200 de români.
De la preluarea mandatului, în luna decembrie, președintele Klaus Iohannis a mai avut vizite oficiale în Franța, Germania, Polonia, Republica Moldova și Ucraina.
O următoare vizită externă a președintelui României va fi, cel mai probabil în luna mai, în Spania, o altă țară cu o comunitate importantă de români.

Așteptăm cu interes rezultatul vizitei președintelui român în Italia.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: