ROMÂNIA BREAKING NEWS

Drama românilor pentru frontul din Ucraina: între a fi „idiot“ sau „trădător”

Încă trei tineri bucovineni au fost omorâți în zona antiteroristă din estul Ucrainei
În estul Ucrainei zilnic mor tineri nevinovați, tineri din toate colțurile Ucrainei, care au plecat să apere integritatea teritorială a țării, hotarele ei firești. (N. R. – R.B.N. Press, despre care hotare firești vorbim domnilor… ?)

Nu a trecut chiar atât de mult timp de când au fost aduși acase în sicrie 10 bucovineni, secerați de gloanțele separatiștilor proruși. Astăzi încă o veste umbrită de tristețe s-a lăsat peste frumoasa noastră Bucovină. Încă trei tineri din regiunea Cernăuți, care se aflau în zonele unde se desfășoară operațiunile antiteroriste din estul Ucrainei au fost secerați de gloanțe în prima duminică de august. Corpurile neînsuflețite ale Eroilor Bucovinei și Ucrainei au fost aduse astăzi cu o aeronavă la Cernăuți. Potrivit comisarului militar din regiunea Cernăuți, Vitali Ciurai, de la începutul operațiunilor antiteroriste din regiunile Donețc și Lugansk, în estul Ucrainei au murit 17 bucovineni și 50 de tineri sunt răniți.

Iurie Cical din satul Broscăuții Noi, raionul Storojineț, Victor Babiuc din satul Oșihlib, raionul Chițmani și Ilie Vasilaș din satul Gârbăuți, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți vor fi petrecuți mâine în ultimul drum, ca niște eroi adevărați ai Ucrainei.

Fie-le țărâna ușoară și amintirea veșnică! (Bucpress)

Români pentru frontul din Ucraina: mai bine „idiot“ decât trădător

În mai multe rânduri, am fost gratulat cu titulatura de ”idiot util” pentru că le-am luat partea românilor din Ucraina care nu vor să moară în război pentru un stat care nu le recunoaște nici măcar existența. Am înțeles că apărarea românilor ar fi, nu știu cum, utilă Rusiei. Dacă apărarea românilor mă face să fiu ”idiot”, deduc că sacrificarea românilor reprezintă un act de inteligență. Prefer atunci mai bine să fiu ”idiot”, decât trădător.(Bogdan Diaconu – Adeărul)

Există o patină anti-românească profundă a unei anumite părți a intelighenției (oarecum) românești, pentru care neamul reprezintă un concept depășit care trebuie neapărat transformat într-o cantitate de ordin global.

Românii sunt cetățeni ai unui stat, nu contează care, iar singura lor menire este să se supună imperativelor globale, cum de exemplu acela de a fi trimiși pe front pentru Ucraina care le-a închis școlile și caută mereu alte soluții ingenioase pentru a-i asimila. Imperativul care postulează ”românii să se supună” indiferent de cerințe, provine, desigur, dintr-o vastă cultură și este rezultatul unei analize transfrontaliere în care ne jucăm de-a granițele, strategiile și mutăm, într-un mod impersonal, populația românească unde ne dictează idealurile superioare, inclusiv în fața bateriilor rusești. La acest fel de viziune indiferentă la condiția românească reală din comunitatea istorică aflată pe teritoriul Ucrainei nereușind să mă adaptez, am devenit brusc ”idiotul util” al Rusiei. Pentru că, desigur, expansionismul rusesc mai poate fi împiedicat doar de carnea de tun românească, foarte bună pentru linia întâi a frontului, dar foarte nepotrivită pentru a i se acorda drepturile normale pentru o comunitate etnică minoritară aflată, culmea, pe un teritoriu care i-a aparținut României.

Cred însă că am comis din nou o ”idioțenie”: a spune că Nordul Bucovinei sau Sudul Basarabiei au aparținut României și sunt esențialmente pământ românesc este politically incorrect, nu-i așa?

Răul a fost deja făcut: la nivelul opiniei publice din România este știut faptul că dacă vorbești de românism, de tradiție sau de drepturile românilor ești retrograd, incult, nespălat, țăran, extremist și, în cele din urmă, de-a dreptul ”idiot”. Acestor critici le răspuns într-un singur fel: mai bine ”idiot”, decât trădător…

Este foarte important ca oricine ridică vocea pentru românii din afara granițelor sau pentru alte valori românești, așa uitate și blamate cum sunt ele, să fie declarat idiot, pentru că orice încercare de acest fel să fie oprită din fașă.

Dacă apărarea românilor mai poate fi acuzată că este și în slujba Rusiei, atunci misiunea este îndeplinită. Totuși, în ”idioțenia” mea, atrag atenția de mult timp asupra complicității Ungariei lui Orban cu Rusia lui Putin și asupra asemănării și conlucrării dintre autonomismul maghiar și separatismul etnic rusesc. Din aceeași zonă a criticilor am aflat că, atunci când văd ceva rău la Budapesta și leg acest lucru de Moscova, sunt extremist. Numai când văd ceva rău în Ucraina sunt ”idiot”, așadar și caracterizările depind de capitală.

Între timp, aceeași publicație care strâmba din nas la extremismul meu referitor la Transilvania – cel referitor la neacordarea de autonomie teritorială – a descoperit și ea că totuși ceva nu e în regulă cu Viktor Orban. I-a luat mult timp. Intelighenția de acolo s-a mutat atunci repede să apere dreptul Ucrainei de a-i trimite pe români la război și a renunțat să mai apere dreptul Ungariei de a-și trage un dominion în mijlocul României. Când se va dovedi că Ucraina se joacă de-a desființarea comunității românești de acolo, unde își vor mai muta perorațiile culturale? Răul a fost deja făcut: la nivelul opiniei publice din România este știut faptul că dacă vorbești de românism, de tradiție sau de drepturile românilor ești retrograd, incult, nespălat, țăran, extremist și, în cele din urmă, de-a dreptul idiot. Acestor critici le răspuns într-un singur fel: mai bine idiot, decât trădător…

Autor:Bogdan Diaconu /Sursa: adevarul.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.