ROMÂNIA BREAKING NEWS

Dosarul Lukoil din România are impact major la Chișinău

Lukoil Moldova s-ar putea pomeni în pragul unui deficit de carburanți ca urmare a intenției rușilor din România de a sista activitatea rafinăriei Petrotel, transmite DESCHIDE.md. Rușii de la Lukoil România sunt învinuiți de un prejudiciu de evaziune fiscală și spă­lare de bani de 230 de milioane de euro.

“Sistarea activității rafinăriei din România ar putea crea probleme companiei și ne-am putea pomeni în pragul unui deficit de carburanți în condițiile în care Lukoil Moldova importă 90-95% din necesarul de carburanți din România.”, a declarat pentru deschide.md Feiruz Isaev, președintele Lukoil pentru Republica Moldova și Ucraina

Experții susțin că nu e o problemă închiderea rafinăriei Petrotel. Companiile petroliere din Republica Moldova, inclusiv Lukoil pot importa carburanți de la rafinăria Burgas a companiei Lukoil din Bulgaria.

Întrebat despre ce companii petroliere moldovenești ar fi implicate în evaziunea fiscală din România, președintele Lukoil Moldova a spus că nu știe despre ce este vorba. Însă Vladimir Nekrasov, prim vicepreședinte pe rafinare, marketing și distribuție al grupului petrolier rusesc Lukoil, a spus ieri într-o conferință de presă ținută la rafinăria Petrotel-Lukoil din Ploiești că prejudiciul de 230 de milioane de euro pe care compania l-ar fi adus bugetului de stat prin evaziune fiscală și spălare de bani ar fi rezultat prin acțiuni de export către companii care livrau produsele în Republica Moldova.

“Informațiile apărute în România vizavi de scandalul Lukoil nu vorbesc despre esența încălcărilor, de aceea nu pot spune dacă sunt implicate companii petroliere din Republica Moldova. A fost prezentat doar aspectul politic, care cu regret predomină în special în contextul campaniei pentru prezidențialele din România”, a declarat fostul director al ANRE din Republica Moldova, Victor Parlicov, citat de DESCHIDE.md.

Cel mai probabil, scenariul evaziunii fiscale la care face referire fostul director al ANRE ține de optimizarea fiscală, “transfer price” când o cantitate de produse petroliere este vândută într-o zonă off shore cu prețuri mici, iar ulterior livrată în Republica Moldova sau în orice altă țară cu prețuri semnificativ mai mari. Dacă este așa atunci mă bucur că autoritățile din România se ocupă de acest lucru, și regret că cele din Moldova în continuare prind muște, deși informația la zi despre toate importurile inclusiv intermediarii utilizați și adaosurile efectuate prin off shor o are Serviciul Vamal.

Lukoil Moldova are o cotă de 30% pe piața produselor petroliere din Republica Moldova. Compania operează cinci baze petroliere un terminal de gaz, și 102 de stații de alimentare.

Sursa: Cotidianul.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.