ROMÂNIA BREAKING NEWS

Donețk acum! Asalt ucrainean iminent! Refugiați, Dragoste și Război deopotrivă.

Donețkul are aerul unui oraș-fantomă în așteptarea confruntării dintre forțele armate ucrainene care au ajuns în suburbiile metropolei din estul Ucrainei și rebeli pro-ruși, hotărâți să lupte până la capăt. Potrivit autoproclamatului premier al Republicii Populare din Donețk, Aleksnder Borodai, peste 70.000 din cei aproximativ un milion de locuitori au fugit deja.

refugiati-donetk

Trenurile circulau normal, chiar dacă erau aglomerate, ceea ce nu este totuși o situație excepțională, a precizat un angajat al căilor ferate. Plecările se fac într-o atmosferă de calm, fără enervare sau scene de exod, dar cu cozi de așteptare lungi la casele de bilete. „Am trăit aici de peste 40 de ani și este foarte dificil pentru mine să părăsesc acest oraș. Dar nu există nici o altă soluție”, spune Natalia, care ia un tren spre Dnepropetrovsk, localitate aflată la 250 kilometri la vest de Donetsk, de unde speră să plece apoi spre Rusia.

Spune că s-a hotărât să plece după ce a auzit bombardamentele din ultimele două zile și avioanele care zboară deasupra orașului. O altă doamnă, de 50 de ani, care refuză să-și spună numele, pleacă împreună cu fiicele și cu nepoții săi la rudele din Rusia. „Totul este închis aici, nu mai e nimic de făcut, devine prea periculos“, spune femeia. Schimburi sporadice de artilerie se aud dinspre aeroportul afalt la câțiva kilometri de gara din Donețk . Nu numai cu trenul pleacă oamenii, ci și cu autovehiculele . O mașină din cinci e plină cu refugiați, declară „Alex” un tânăr separatist aflat la un baraj la Makeevka, plasat la douăzeci de kilometri est de Donețk.

„Dar eu nu plec nicăieri. Mama mea, cei doi bunici sunt îngropați aici, așa că voi lupta, chiar dacă am trimis-o pe soția mea în Rusia.” Microbuzele, troleibuzele și tramvaiele încă mai funcționează, dar traficul de vehicule și cel pietonal în oraș este redus la minim. Există foarte puține cafenele sau restaurante deschise, da și acestea se închid la ora 21:00. Doar magazinele alimentare mai funcționaeză în mod normal pentru a evita o penurie alimentară. Dar băncile și toate celelalte magazine sunt închise pentru a nu fi jefuite. „Informațiile despre un iminent asalt al armatei ucrainene circulă pe rețelele de socializare, provocând, după caz, îngrijorare … sau speranță.

militanti-prorusi-Donetk

La marginea orașului dai peste blocajele rutiere instalate de separatiști. Localnicii le mai aduc țigări sau pachete de biscuiți. Dar nu și alcool. La un punct de control apărat de membri ai batalionului Vostok (Est), una dintre unitățile separatiste cele mai profesionist organizate, luptătorii sunt gata să „apere teritoriul Republicii Populare Donetsk”, după cum au afirmat liderii lor .

Confruntările dintre cele două părți continuă, inclusiv pe aeroportul din Donețk, controlat de forțele guvernamentale și atacat de rebeli. Dar acestea rămân relativ limitate, fără să poată fi excluse pierderi importante, precum cei 19 militari ucraineni uciși vineri dimineața într-un atac cu rachete Grad lansat de rebeli în regiunea Lugansk. Cu alte patru persoane ucise în zona de conflict joi și vineri și alte șapte anunțate sâmbătă, bilanțul victimelor s-a ridicat la 30 de morți în 48 de ore, fiind unul dintre cele mai grave de la începutul conflictului, în urmă cu aproape trei luni, după cel de 49 de morți la bordul unui avion doborât de rebeli la 14 iunie.

Președintele Petro Poroșenko alternează declarațiile războinice, precum promisiunea de vineri după atacul cu rachete Grad de a răzbuna fiecare soldat mort prin „zeci și sute” de rebeli uciși, și afirmațiile care le dau asigurări locuitorilor din zonele controlate de rebeli. Vineri, el l-a primit la Kiev pe primarul din Donețk, Oleksandr Lukiancenko și au analizat măsurile ce vor permite evitarea vărsării de sânge și recursul la aviație și artilerie grea în oraș, pentru a nu exista victime și distrugeri ale infrastructurii vitale”, potrivit municipalității. Rămâne însă întrebarea cum anume vor putea forțele de la Kiev să preia controlul orașului Donețk fără să recurgă la aviație și blindate, în timp ce insurgenții, deși mai puțin numeroși, sunt hotărâți să lupte și dispun de un arsenal abundent, inclusiv arme antitanc și lansatoare de rachete Grad.

porosenko

Potrivit purtătorului de cuvânt al operațiunii antitero a forțelor armate ucrainene, forțele militare au ucis pe parcursul ultimelor 24 de ore circa 1000 de militanți proruși și au suferit pierderi materiale semnificative: avionele de luptă ucrainene au distrus două echipe ce foloseau mortiere, două tancuri, trei transportoare blindate, un număr mare de vehicule blindate și muniții”, a spus Seleznev.

De asemenea, în apropiere de raionul Golmovski a fost distrusă o tabăra militară de bază a militanților, iar în apropiere de orașul Perevalsk un punct de trecere baricadat cu două tancuri, 10 vehicule blindate și 15 automobile. „Au fost lichidați aproximativ 500 de separatiști. În apropiere de orașul Dzerjinsk a fost distrusă o altă bază a militanților. Conform estimărilor preliminare aproximativ 500 de militanți au murit. Două blindate au fost deteriorat”, a mai adăugat Seleznev.

„Având în vedere situația creată, forțele antitero și-au consolidat poziția în zona de frontieră cu Rusia, în apropiere de punctul de control Izvarino care, fapt ce contribuie la crearea unui control deplin asupra frontierei de stat a Ucrainei”, a precizat oficialul ucrainean.

În total pe durata a 24 de ore au fost la operațiunea antiteroristă au paricipat printre altele: două bombardiere, opt avioane de asalt, un avion de luptă, trei aeronave de transport și două avioane cu radar și căi de comunicații. Diplomația stagnează, în pofida multiplicării contactelor între ucraineni, occidentali și ruși. De fapt, Kievul rezistă în fața presiunilor europene și ruse și refuză să vorbească despre o încetare a focului atât timp cât rebelii nu acceptă condițiile sale, respectiv controlul frontierelor cu Rusia și eliberarea tuturor „ostaticilor”.

La ONU, Moscova a propus Consiliului de Securitate „elemente” ale unei viitoare rezoluții care să ceară Kievului și insurgenților proruși o încetare a focului și ar oferi un rol mai important insurgenților proruși în est, a precizat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin. Dar această idee pare dificil de acceptat pentru Ucraina, care se teme de instaurarea permanentă a unui ministat client al Rusiei, după modelul Abhaziei în Georgia sau al Transnistriei în Republica Moldova. Cu atât mai mult cu cât liderii „Republicii populare Donețk” au cerut deja recunoașterea „statului” lor.
Video

Pe acest fundat vine raportul Amnesty International despre violențele la care sunt expuși protestatarii și jurnaliștii în fosta republică sovietică și care care arată că 222 de civili au fost răpiți în ultimele trei luni în estul Ucrainei. Potrivit organizației, cele mai multe răpiri au fost comise de către separatiștii proruși.

Apărătorii drepturilor omului au mai declarat că și susținătorii autorităților de la Kiev au recurs la acțiuni similare, însă aceste cazuri au fost înregistrate mult mai rar. Cel mai des, răpirile sunt motivate politic. Între timp, datele Ministerului ucrainean de Interne arată că numărul persoanelor răpite în perioada aprilie-iunie se ridică la aproximativ 500.

Nuntă și război

Cu toate că „inamicul“ era la câțiva kilometri, separatiștii din Donețk au avut timp, vineri, și de o nuntă. Unul dintre șefii milițiilor de autoapărare s-a căsătorit cu o bruntetă superbă. Comandantul a venit la ceremonie îmbrăcat în uniformă de camuflaj, chiar dacă avea un braț bandajat, semn că fusese probabil rănit în luptă, iar tânăra și-a împletit părul cu o Panglică Sfântul Gheorghe, devenită simbol al separatiștilor pro-ruși. Și ce putea fi mai potrivit drept accesoriu pentru rochia de mireasă decât o armă automată? Aceasta a fost prima căsătorie înregistrată oficial în Novorusia, iar printre nuntași s-au numărat lideri de top ai autoproclamatei Republici Donețk: guvernatorul Paul Gubarev, ministrul Apărării, coamndantul Igor Strelkov.

Video

Donetk-refugiati-dragoste-si-razboi

Sursa:adevarul.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.