Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului!

Donald Trump a recunoscut miercuri „oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului”, o ruptură radicală cu decenii de diplomaţie americană şi internaţională, scrie AFP.

Preşedintele american a revendicat o „nouă abordare” asupra conflictului israeliano-palestinian, asigurând că respectă o promisiune pe care predecesorii săi au „eşuat” să o respecte.
De asemenea, preşedintele american a ordonat începerea pregătirilor pentru transferarea ambasadei americane în Ierusalim.

În alocuţiunea rostită la Casa Alba şi extrem de aşteptată, Donald Trump a făcut un apel la „calm” şi la „Toleranţă”, anunţând că vicepreşedintele său Mike Pence se va deplasa în Orientul apropiat „în zilele următoare”.

„Astăzi facem un apel la calm, la moderaţie şi că vocile toleranţei să prevaleze asupra propovăduitorilor urii”, a spus acesta.

„A venit timpul să recunoaştem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului”, a spus acesta, fiind vorba de a recunoaşte o simplă „realitate”.

„De peste două decenii de derogări” faţă de o lege americană din 1995 care impunea deplasarea ambasadei, „nu suntem mai aproape de un acord de pace între Israel şi palestinieni”, a argumentat el.

„SUA rămân hotărâte să ajute la facilitarea unui acord de pace acceptabil pentru cele două părţi. Am intenţia să fac tot ce e în puterea mea pentru a ajuta la încheierea unui astfel de acord”, a continuat miliardarul american, în picioare la biroul situat în faţa unui portret al lui George Washington.

Acesta a subliniat că, dacă cele două părţi cad de acord asupra acestei chestiuni, SUA vor susţine „soluţia celor două state”.