ROMÂNIA BREAKING NEWS

Document: Infiintarea serviciului militar pe baza de voluntariat si a unei Garzi Civile Române

Document: Infiintarea serviciului militar pe baza de voluntariat si a unei Garzi Civile Române

La începutul noii sesiuni parlamentare, mai mulţi parlamentari PSD au depus un proiect de lege prin care se înfiinţează un program de voluntariat militar ce presupune  înființarea unei Garzi Civile, care va funcţiona în ţară la nivel local în subordinea primarului şi va fi coordonată la nivel judeţean de prefect, compusă din voluntari ce desfăşoară stagiul de pregătire militară şi civilă. Sursa documentului: http://www.cdep.ro/proiecte/2017/200/50/3/pl290.pdf

Proiectul de lege al PSD, presupune ca nou înființata Garda civilă să fie compusă din voluntari.  Astfel, o dată la 5 ani, aceștia ar urma să se efectueze un stagiu de pregătire de 2 zile. O zi de instruire militară şi o zi de pregătire teoretică civilă, la care se pot înscrie şi foste cadre militare, sau de poliţie, aflate în rezervă, precum şi alte persoane care au efectuat o pregătire militară de-a lungul vieţii şi sunt trecute în rezervă.

Potrivit documentului, Garda civilă va interveni în caz de situaţii de urgenţă precum inundaţii, incendii sau alunecări de teren.

În viziunea iniţiatorilor, voluntariatul militar presupune desfăşurarea unui stagiu de pregătire militară, voluntar, de către persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani la data începerii stagiului.

Începând cu primul an după promulgare, serviciul voluntar ar urma să aibă o durată de 3-6 luni pentru recruţii cu studii superioare şi 4-9 luni pentru cei fără studii superioare. Această perioadă va fi aplicată de către Ministerul Apărării prin norme la prezenta lege în funcţie de specificul de pregătire cu fiecare armă.

Aceste stagii vor fi organizate anual, în perioada 1 martie – 30 noiembrie.

Bărbaţii şi femeile care vor să execute acest serviciu în cadrul Armatei Române sau la una din instituţiile următoare: Pompieri, Poliţia de Frontieră, Jandarmerie, ISU, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, se vor prezenta la centrele militare pentru selecţionare şi stabilirea aptitudinilor.

Perioadă în care vor face activitatea de pregătire va fi considerată vechime în muncă, iar pentru perioada participării la pregătirea militară şi cea de perfecţionare profesională li se va acorda o soldă egală cu salariul minim pe economie.

Voluntarii vor avea un certificat recunoscut de perfecţionare profesională.

Aceştia vor avea şi o serie de beneficii: o masă caldă pe zi, decontarea navetei, contribuţii la CAS şi CASS, iar după terminarea stagiului de o scutire pentru acestea de 50%, reducerea vârstei de pensionare cu o lună pentru fiecare an de activitate, dar nu mai mult de 2 ani. De asemenea, beneficiază de garanţie de Stat pentru programul Prima Casă şi Prima Maşină, timp de cinci ani după terminarea stagiului.

Proiectul de lege în întregime

Download the PDF file .

Așa cum se arată în expunerea de motive ce a sta la baza constituirii acestei propuneri pentru Senatul României (camera decizională), „scopul programului este ca prin acest stagiu de voluntariat militar să se asigure atât pregătirea militară, pentru a avea cadre militare pregătite, cât şi încurajarea voluntariatului în România şi crearea de locuri de muncă conexe, MApN fiind nevoit azi să angajeze de multe ori ofiţeri sau subofiţeri fără nicio pregătire militară prealabilă”.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: