ROMÂNIA BREAKING NEWS

Distrugătorul american USS Donald Cook; – DE AZI ÎN CONSTANȚA / Președintele Traian Băsescu l-a vizitat la invitația căpitan-comandorului Scott A. Jones

Distrugătorul american  USS Donald Cook; – DE AZI ÎN CONSTANȚA / Președintele Traian Băsescu l-a vizitat la invitația căpitan-comandorului Scott A. Jones

Distrugătorul american „USS Donald Cook” a sosit azi dimineață în portul Constannța, alăturându-se celorlalte forțe navale NATO aflate deja în Marea Neagră, ultima fiind nava militară franceză Dupuy de Lôme.

 Prezența acestui distrugător în portul Constanța reprezintă un simbol al angajamentului SUA față de ROMÂNIA și ceilalți parteneri NATO de proteja, întări și securiza flancul NATO la Marea Neagră în contextul tensiunilor dintre Occident și Rusia din cauza crizei ucrainene.

Președintele Traian Băsescu  a vizitat distrugătorul american „USS Donald Cook”, care face o escală de patru zile în Portul Constanța.

„Nava pe care am vizitat-o, mai bine de o oră, este impresionantă din punctul de vedere al capabilităților militare și este în același timp un simbol” a spus Băsescu

Numele de „Donald Cook”, este dat distrugătorului american în onoarea unui  ofițer al Armatei Statelor Unite care și-a pierdut viața în lagărele din Vietnam și care pe toată perioada în care a fost prizonier și-a încurajat militarii din subordine dând dovada de un spirit deosebit și o tărie exemplară.

Președintele Traian Băsescu a mai spus că din acest punct de vedere, este o navă simbol, iar prin serviciul pe care îl face aduce aminte de eroismul colonelui Donald Cook.

Distrugătorul american are o dotare excepțională din punct de vedere militar. Aceasta are capabilități de a lovi ținte aeriene, navale, poate lupta împotriva rachetelor balistice și poate lovi ținte aflate sub apă putând combate inclusiv atacuri de pe submarin.

La bordul distrugătorului american se află  299 de marinari cu un nivel superior de pregătire, care trăiesc în condiții  extreme,  fiid dedicați și devotați  meseriei pentru care s-au pregătit , aceștia având la dispoziție un spațiu mult mai mic pe navă decât armamentul care se află în dotarea navei.

„Mulțumesc aliaților pentru prezența în Marea Neagră și participarea la exerciții comune cu militarii români”, a mai afirmat șeful statului.

El a anunțat că după plecarea navei”USS Donald Cook” o fregată a Statelor Unite va fi prezentă în Marea Neagră să o înlocuiască, asigurându-se, astfel, o prezență continuă în zonă și creșterea nivelului de interoperabiliatea între flota română și cea americană.

O delegație navei americane, condusă de comandantul vasului, căpitan-comandorul Scott A. Jones, va vizita Comandamentul Forțelor Navale Române la invitația comandorului Tiberiu Liviu Chodan.

Potrivit Comunicatului Statului Major al Forțelor Navale Române, Distrugătorul american se află în Constanța – „în conformitate cu Planul de activități internaționale al Forțelor Navale Române pentru anul 2014”.

„Este vorba de o misiune pentru oferirea de garanții de securitate aliaților din cadrul NATO și partenerilor de la Marea Neagră”, a comunicat Departamentul american al Apărării.

„Prezența navei USS Donald Cook demonstrează angajamentul nostru pentru intensificarea securității, capacității de reacție și dispozitivelor logistice”, afirma colonelul american Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Distrugătorul Donald Cook, este echipat cu sisteme antibalistice Aegis și cu un număr de câteva zeci de rachete SM-3 și  este parte integrantă în cadrul sistemului antirachetă al NATO.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.