ROMÂNIA BREAKING NEWS

Discordie diplomatică între Ucraina și Serbia! Motivul: mercenarii sârbi care luptă de partea separatiștilor pro-ruși în Estul Ucrainei

Discordie diplomatică între Ucraina și Serbia! Motivul: mercenarii sârbi care luptă de partea separatiștilor pro-ruși în Estul Ucrainei

Serbia şi-a rechemat pentru consultări ambasadorul la Kiev după ce Ucraina şi-a exprimat via preocupare legată de subiectul „mercenarilor” care luptă alături de rebelii proruşi în estul Ucrainei, informează radio Cernăuți, cu referire la  AFP. 

La finalul unei întrevederi la Belgrad cu ambasadorul, ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a declarat vineri jurnaliştilor că au fost „câteva probleme” în relaţia cu Ucraina.

„Vreau să spun clar că Serbia respectă integritatea (teritorială) a Ucrainei”, a mai spus şeful diplomaţiei, citat de postul de televiziune N1.

Rechemarea ambasadorului sârb de la Kiev a avut loc miercuri, după ce a fost rechemat  ambasadorului Ucrainei la Belgrad, de asemenea pentru a fi purtate mai multe consultări.

Consultările desfăşurate la Kiev, au fost axate pe „problema mercenarilor sârbi care luptă (…) în rândurile soldaţilor ruşi terorişti” în estul Ucrainei, a anunţat într-un comunicat Ministerul ucrainean de Externe.

„În plus, Ucraina este profund preocupată de contactele ilegale ale reprezentanţilor Serbiei cu Crimeea ocupată” – o referinţă la peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie 2014 -, a continuat el.

Ivica Dacic precizat că ambasadorul Ucrainei va reveni duminică la Belgrad.

Conflictul care opune separatiştii proruşi forţelor guvernamentale ucrainene a făcut peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în aprilie 2014. Luptele au scăzut în intensitate după semnarea Acordului de la Minsk în februarie 2015, dar ciocnirile se soldează constant cu victime.

Kievul şi occidentalii acuză Rusia că îi sprijină militar pe rebeli, ceea ce Moscova dezminte.

Potrivit AGERPRES, Serbia a refuzat să urmeze Uniunea Europeană, la care doreşte, totuşi, să adere, atunci când aceasta a impus sancţiuni Rusiei legate de conflictul din estul Ucrainei.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: