ROMÂNIA BREAKING NEWS

Diplomatul William Burns nominalizat de preşedintele ales al SUA, Joe Biden, pentru funcţia de director al CIA

Diplomatul William Burns nominalizat de preşedintele ales al SUA, Joe Biden, pentru funcţia de director al CIA

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a anunţat luni că l-a nominalizat pe diplomatul de carieră William Burns pentru funcţia de director al CIA. Burns are în spate o carieră diplomatică de 33 de ani. În timpul administrației Obama, în perioada 2011-2014 a fost secretar de stat adjunct.

„Poporul american va dormi liniştit cu el ca director al CIA”, a spus Biden într-un comunicat.

William Burns a fost adjunct al Secretarului de Stat în administraţia Obama şi a ocupat ale funcţii în diplomaţie timp de peste 30 de ani atât în administraţiile democrate cât şi în cele republicane.

Burns ocupat funcţia de secretar adjunct de stat în administraţia Obama, după ce a lucrat mai mult de trei decenii în funcţii din Departamentul de Stat, la care s-a alăturat în 1982.

De asemenea, a ocupat funcţii publice în mandatele a cinci preşedinţi americani, atât democraţi, cât şi republicani, şi 10 secretari de stat în diverse posturi, inclusiv în calitate de ambasador în Iordania în administraţia Clinton şi în Rusia sub conducerea lui George W. Bush.

Burns a vorbit pe larg despre daunele pe care el crede că administraţia Trump le-a cauzat politicii externe a Statelor Unite. El a avertizat asupra consecinţelor periculoase ale faptului că preşedintele Donald Trump nu acceptă înfrângerea alegerilor într-un eseu previzibil în august trecut în Atlantic.

„Dacă va pierde, mă îndoiesc că va îmbrăţişa brusc angajamentul tradiţional bipartisan pentru tranziţii eficiente. În cel mai bun caz, va fi consumat de eforturile de a-şi raţionaliza înfrângerea şi de a picta alegerile ca fiind trucate; în cel mai rău caz, va încerca să conteste sau să submineze rezultatul”, a scris Burns.

Burns are, de asemenea, o lungă istorie în centrul negocierilor de pace din Orientul Mijlociu şi a lucrat îndeaproape în administraţia Obama la acordul nuclear cu Iranul. Are o experienţă limitată cu China, dar altfel are un portofoliu extins de lucrări în regiuni cheie de pe glob.

În prezent, el este preşedinte al think thank-ului Carnegie Endowment for Internaţional Peace de la Washington.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: