ROMÂNIA BREAKING NEWS

Diplomație blamată! În spiritul „Fake News”, un „Fake History – Fântâna Albă 1941” debitat de Ambasada Federației Ruse la București

Diplomație blamată! În spiritul „Fake News”, un „Fake History – Fântâna Albă 1941” debitat de Ambasada Federației Ruse la București

Citeam de curând în „Adevărul” un text scris de Radu Cupcea despre „Armată de troli a Kremlinului”, care ar fi categorisiți în troli: bikini, agresivi, wikipedia și cei cu atașament. Nu cred că ar avea rost să vă detailez acești termeni, dar sigur am să vă demonstrez existența a încă două categorii:

Trolul diplomat și trolul miop (cel ce crede că știe istorie luând de adevărat tot ce i s-a turnat în ureche).

Articolul l-am citit în diagonală pentru că prezența lor (a trolilor) aglomerată, ordinară, insistentă și tendenţioasă în presa electronică este deja omniprezentă, omni-deranjantă, unilateral nihilistă, degrabă sesizabil de slinoasă ne meritând atenție.

Întâmplarea face să-mi aduc aminte de categoriile sus menționate după ce lecturez pe siteul ambasadei rusești din București o jignitoare inepție despre „(…) evenimentele la Fântâna Albă în apriile 1941” cu citate din iluștri (!?) necunoscuți. nici măcar sfântul internet nu-i cunoaște, în care Masacrul de la Fântăna Albă devine așa-zisul (!?), argumentat de Nicolai Rubanets specialist independent ucrainean în istorie locală pe baza documentelor de arhivă originale”. ARHIVĂ? Care? A cui? Astfel de documente ținute probabil la SBU sau pe la penitenciare și pe care să le vezi, să le ascunzi, să le fabrici sau să le publici trebuie să ai ordin și grad. De aici toată neîncrederea…
Se mai spune pe siteul ambasadei rusești că „Informația despre acest eveniment a fost suprimată pentru un timp lung.”

 

Ambasada Federației Ruse la București: „În contextul publicării în presa română și Internet a materialelor despre evenimentele tragice în aprilie 1941 la Fântâna Albă și așa-zisul “masacru la Fântâna Albă” propunem spre atenția cititorilor traducerea în limba română a fragmentelor de cheie din articolul lui Nicolai Rubanets, specialist independent ucrainean în istorie locală, care a apărut pe site-ul Asociației de comunități etnice din Bucovina de Nord. Lucrarea este bazată pe documentele de arhivă originale în contrast cu multe alte materiale mai sus menționate.

Publicăm fragmentele din aceste cercetări:

“Despre evenimentele tragice care au avut loc pe 1 aprilie 1941 în poiana Varnița, aproape de satul Fântâna Albă din raionul Glâbocski din regiunea Cernăuți. Atunci grănicerii sovietici au deschis focul asupra coloanei, a oamenilor care încercau să treacă din URSS în Romănia… ” (link:  http://romania.mid.ru/web/romania_ro/)

Cine stimată ambasadă a suprimat sau putea suprima informația și de ce?

Răspunsul este simplu: făptuitorul și/sau ordonatorul, au intenționat ascunderea acestei abominabile crime conștient de mîrşăvie și de oprobriul umanității. Oare Fântână Albă a fost un caz singular? De Valea Lungă excelențele voastre au cunoștință? Căutați ceva prin arhive și neapărat pe youtube să constatați că tot ceea ce a fost ferecat în arhive este deja cunoscut lumii prin mărturiile filmate și postate a celor ce au scăpat cu viață. Unii au și scris, vezi Vasile Ilica care pentru ce a scris a căpătat interdicția de a-și vizita prietenii, rudele, locurile natale, casa părintească.

N.B. Să vedeți cum un neadevăr nu poate fi ascuns la infinit. În ziua de 1 aprilie 2017, ca la fiecare 1 aprilie începând cu 1991, la Fântâna Albă se ține parastasul și comemorarea celor împușcați fără vină. Rude, preoți români și ucrainieni, oficialități române și ucrainene, membrii ai unor ONG-uri românești și ucrainene, cetățeni români și ucraineni au fost prezenți pentru a cinsti memoria victimelor și pentru a striga lumii că așa ceva nu trebuie să se mai întâmple.

Ca participant la această ceremonie, ca Român și ca Om, profund jignit de postarea de pe siteul ambasadei rusești țin să atrag atenția excelențelor lor, ambasadei și trolilor ei, că mi se par nedemni de mileniul trei. Nu așa se construiește o relație, nu așa se consfințește o prietenie nu așa se face o diplomație și nu așa se slujește poporul rus, istoria, cultura și valorile lui.

A inventa vinovați a insista și perpetua să te poziționezi de partea tenebroasă, să scuzi și să reacționezi în spiritul și spre acoperirea făptuitorului nu demonstrează decât reminiscenţa în actuala politică a Federației Ruse, a unei minți criminale ce a generat astfel de acte: crime, deportări, desnaționalizări, mistificări, pustiiri.

Cu rușii putem fi prieteni și avea un dialog, apropiere, relații mai strânse dar nu putem și nu puteți cere a uita pe sovietici cu tot „binele” ce l-au adus, propagat și implementat prin metode demne de oprobriul istoriei: execuții, deportări, holodomor, înrobiri, jafuri, crime și multe altele. Metode aplicate dealtfel cu maximă eficiență cam peste tot în teritoriile „eliberate” și temeinic înstăpânite.

Să se fi întrebat autorul articolului de pe siteul ambasadei ruse câte familii, câţi oameni (milioane!) și câţi urmași (zeci de milioane) ai acestora au avut de suportat gravele consecințe ale acelei bolnave politici sovietice? Un recensământ al victimelor nevinovate împușcate fără judecată sau al militarilor prizonieri executați?

Din acest motiv domnilor, „dragi tovarăși” ați câştigat poziția de troli pe piața fake news/fake history!
Nu așa se slujește poporul rus, istoria, cultura și valorile lui.
Mai este nevoie să argumentăm?

Autor: Marian Clenciu / Președinte CN-ACPBB / probasarabiasibucovina.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: