ROMÂNIA BREAKING NEWS

Dezvăluiri! Rusia folosește criminali în Estul Ucrainei

În estul Ucrainei roata morții macină vieți omenești. Către 1 iulie curent 197 militari și mai mult de 160 de civili și-au perdut viața, 655 combatanți din forțele întrunite au fost răniți, iar 29 se aflau în prizonerat. „Primăvara rusească” se transformă într-o vară sîngeroasă.În estul Ucrainei сonflictul armat cu interferențe externe continuă. Scenariul este departe de confruntările clasice din august 2008 cu o invazie directă a trupelor ruse în Georgia și ciocniri violente și sîngeroase dintre unitățile regulate. Participarea persoanelor totalmente compromise cu un trecut și prezent criminal, agenți ai Kremlinului, este reprezentativă pentru actualul război hibrid ruso-ucrainean. Multe din ele fac fărădelegi asunzîndu-se, ca în lumea interlopă, după porecle: V. Tcacenko (porecla – Abver), Igor Ghirchin (Strelok), Riciard Iali, Igor Bezler (Bes), Alexandr Mojaev (Mojai),Veceaslav Ponamarev, Bercut, Filin, Minior, Motorolași alții. Straniu lucru, însă se crează impresia că președintele Putin face politică pătată cu mînile răpănoase ale unor criminali.

Igor Ghirin (Strelok) se autoidentifică ca ministru de război al „republicii populare Donețk”.   Posturile TV rusești zi de zi îi fac publicitate acestui ofițer rus din cadrul GRU (serviciile speciale ale armatei). Potrivit „Memorialului” din Moscova, oraganizație neguvernamentală care monitorizează respectarea drepturilor omului în conflictele armate, în cele două războaie ruso-cecene individul se face vinovat de crime împotriva civililor, încălcarea prvedrilor Convențiilor de la Geneva.

Vladislav V. Tkachenko – „Abwehr”, originar din regiunea Krasnodar, sudul FR, a luptat în Cecenia. „Abwehr” este denumirea serviciului special al armatei naziste. Nu ezită să apare în fața obiectivilor în ținuta militară a Wehrmacht-ului. Tunica fascistă, se vede, și-a „uitat-o” în grabă la Slaveansk, haina diavolului a fost demonstrată de televizuinea ucraineană. Este o realitate, numărul militanților din organizații paramilitare rusești de ultra-dreapta în rîndul separatiștilor sporește. Și de ce nu? Vladislav Surkov, pe timpuri șef-adjunct al administrației de la Kremlin este unul din ideologii implicării grupărilor extremiste „în slujba Patriei” și înglobăriiacestora ca detașamente de constrîngere a celora care nu convin puterii.

Apariția în Sloviansk a Gestapo-ului separatist se datorează autoproclamatului „primar al poporului” Veaceaslav Ponomarev, un alt personaj cu o reputație necurată. Din 2009 individul se ascunde de justiția rusă. În Elista, oraș din Kalmîkia-FR, a violat o minoră și riscă pînă la șapte ani privațiune de libertate. Kremlinul, cu siguranță, dacă acesta va supravețui îl va grația, inclusiv și pentru crimele în țara vecină: reținerea jurnaliștilor, echipelor OSCE și omucidere. Ultima afirmație nu e o exagerare, există suficiente probe, inclusiv cunoscuta intercepția a discuției telefonice ale „scenariștilor” din Gorlovca și Slaveansk – „ce facem cu „jmuricii” ? (cei cu ochii închiși, adică, cadavrele, în lexiconul interlop) – , ca apoi din rîu să fie ridicatecadavrele unui om de afceri din Slaveansk (posibil, nu a dorit să ofere teroriștilor bani) și consilierului Graci din Gorlovca (vina acestuia – a dat josdrapelul „republicii populare Donețk de pe primăria orașului).

 

Lupul părul schimă, năravul – ba! La 10 iunie Ponamarev a fost arestat – fraude financiare și furt de metal -, ca apoi „primarul poporului” să fie eliberat și înrolat (de bună voie?) în rîndurile teroriștior. O altă figură neordinară și impozantă Alexandr Mojaev (Mojai) este un fost militar rus. De asemenea e în căutare federală, fiind acuzat de tentativă de omor. Ceva timp în urmă Ponomariov și Mojaev printr-un apel către Putin cereau întroducerea trupelor rusești în Ucraina. OrașeleSlaveansk, Kramatorsk și altele, locuitorii acestora nenorociți au scăpat de teroare. Pe mult timp? Nu cred! Drama continuă: „Strelok”, Ponamarev, „Mojai”, „Abwehr” și alți circa șase sute bandiți s-au retras în Donețk. „Strelok” imediat s-a declarat comendantul militar al Donețkului. Orașul după ce sâmbătă teroriști aufugit din nordul regiunii devine fortăreațaprincipală a separatiștilor.

Există pericole majore. „Strelok” și teroriștii – Sloviansk a demonstrat – sunt capabili la jaf, tălhării, folosirea muncii forțate, arestări abuzive și execuții extrajudiciare precum la infracțiuni cu alt caracter. Mă refer la folosirea „scuturilor umane” cînd teroriștii se doseau în spatele civililor, creau puncte de rezistență și posturi de control în imediata apropiere de zonele rezidențiale, instalau pe acoperișurile caselor și instituțiilor publice sisteme de apărare aeriană. Donetsk este o urbă mare cu cca un milion de locuitori. Repetarea unui scenariu Groznîi ar fi o catastrofă. Doua invazie a trupelor ruse din capitala cecenă a dus la distrugeri imense și zeci de mii de morți și răniți în rândul oameni nevinovați.

Igor Bezler(porecla – „Bes”), este un alt personaj dezgustător. Din rusă „bes” se traducae – demon, drac. El este căpeteniarebelilor din Gorlovka, s-a făcut vestit cu condamnarea și împușcareademonstrativă a doi ofițeri ucraineni nimeriți în prizonierat. Execuția a fost filmată și difuzată prin internet. La finele lui mai pentru a ascunde efectele operațiunii antiteroriste în Gorlivka Bezler curent a dat comandă să arunce în aer morga orașului. Fostul ofițer al trupelor cu destinație speciale s-a manifestat deja în Crimeia.   După fuga tereoriștilor din unele orașe din regiune spe Donețk „Bes” cu gașca sa a rămas în oraș. Unii lămuresc și corelează decizia cu afacerile pe care acesta le are în urbă și, ce e mai interesant, cu divergențile apărute cu „ministrul” Ghirin. Vladimir Kolosniuk, valetul lui Bezler a fost reținut pe prcursul fazei active al operațiunii antitero, este adus la Kiev. Teroristul era responsabil pentru furnizare de arme, organizarea atacurilor armate asupra punctelor de control, răpirea și torturarea oamenilor.

Un alt „erou” – Valery Kaurov, președinte al Uniunii cetățenilor ortodocși din Ucraina. Deoarece în țara sa este dat în căutare se ascunde la Moscova. În clasamentul infractorilor auto-proclamați, se pare, e campion. Din capitala rusă unde bejenăreșete s-a proclamat „președinte al republicii populare Odessa”. Orășenii sunt șocați, deoarece în 2007 Biserica ucraineană i-a anunțat anatemă și la excomunicat. Condamnat de două ori – pentru huliganism și homosexualitate, în vărsta de 17 ani a făcut trei ani de pușcărie. Kaurov figurează în mai multe dosare penale, unul ține de structura de creditare „Ucraina” care a înșelat investatorii de o jumătate de miliard de grivne. La Moscova a semnat o rezoluție prin care cere lui Putin sa invadeze Ucraina pentru a proteja lumea de „teroarea banderovistă”.

Într-un interviu pentu o publicație moscovită V.Kaurov a declarat că în Odessa a fost creată o structură clandestinî formată din aproximativ 150 de persoane care se „află în ilegalitate și locuiesc înlăcașe conspirative”.

Apropo, și de un oarecare Dmitrii Fucedji, găgăuz, fost vice-șef al miliției orășănelti Odessa, o piesă de neobservat în tragedia din 2 mai curent. El a ținut „acoperiș” („crășuit”) pe separatiștii înarmați care de după spatele ofițerului și subalternilor săi nestingherit împușcau manifestanții proucraineni. În oraș este cunoscut ca un corupt și furnizor de arme, personal a dat ordin miliției să acționeze pe parte teroriștilor, actualmete se dosește la Tiraspol. Nu e de mirare, mercenarii din zona separatistă sunt în rîndurile rebelelor proruși. Zilele trecute și în Comrat au fost reținute două persoane care, potrivit anchetatorilor, alegeau tineri pentru a fi trimișila instruire specială în taberile militare din regiunea Rostov. Nu face de explicat care ar fi fost regiunea finallă în care ar fi trebuit să ajungă acești nefericiți băștinași. Apropo, în acest context despre ai „noștri”:Sergey Akseonov, născut în Bălți, este președintele „guvernului” Crimeii. „Goblin” – așa îi era porecla – în anii nouzeci al secolului trecut pe cînd făcea parte din gruparea criminală „Salem”a fost rănit într-o reglare de conturi. Recent, locuitorii capitalei au fost îngrozițide știria despre jaful de la „Metro”, în care o persoană a murit. Potrivit procurorilor unul din cei patru reținuți are experiență de luptă, ca mercenar a fost în partea de est a Ucrainei. Ceilalți, confor suresei, se pregăteau, de asemenea, pentru a pleca în zona de conflict din țara vecină.

Mare dorință să continu nominalizarea nemernicilor nu am – să o facă alții -, sunt suficenți și, de, miroase ei urît de tot. Nu am dubii, că mulți din ei vor fi “sfințiți” și de ai “săi”, ca în 1992 vor împărtăși soarta fostului “afganez” locotent-colonel Kostenko. În Tighina “combatul sîngeros”, “batea Kostenco”, cum i se mai spunea,   a substituit puterea în oraș, personal decidea toate chestiunile și a vărsat singe nevinovat. Conform unormărturii, Kostenko a fost capturat la hotarul ucrainean de forțele speciale ruse (subordonate atunci lui generalului Lebedi) și împușcat la comenduirea militară Tiraspol după mai multe interogatorii. Cadavrul mutilat a fost transportat la graniță, aruncat într-un automobil căruia i s-a dat foc, fiind inscenată versiunea unei ambuscade. De fapt, procesul, – cum o spunea M. Gorbaciov, – a demarat. Recent, ca urmare a rănilor primite într-o explozie a unui automobile și-a dat duhul Richard Yali, adjunctul lui Denis Pushilin, unui din liderii autoproclamatei republicii. În 2009Yali Richard în baza acuzațiilor de ecocide a fost anunțat în căutare în Federația Federale Rusă. Tocmai la acea vreme pentru încălcarea procedurilor juridice referitor la transplantul organelor sau țesuturilor umane a fost condamnat și la Donetsk.

Republica Moldova a trecut ceva asemănător în 1992, cînd serviciile speciale din Federația Rusă, licheiile lui Smirnov trimeteau pușcariași direct din celulă la Nistrui.În acele zile moldovenilor, așa cum ucrainenilor astăzi, se suciau mînile, cu de-a sila – cu Kalașnikov, cu tancuri, cu armata a 14-cea și cu criminali – se impunea frăție.Și despre frăție.

Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, s-a prononțat contra dezarmării separatiștilor din estul Ucrainei. Declarația a fost făcută la o conferință de presă la Berlin după reuniunea miniștrilor de externe din Ucraina, Rusia, Franța și Germania. „În cazul în care armistițiul va fi folosit exclusiv pentru realinierea forțelor pe de o parte sau alta și punerea în aplicare a compartimentului planului Președintelui Ucrainei, față de care ne-am exprimat îndoieli serioase, ce prevede dezarmarea milițiilor (vorba e de formațiiunile paramilitare separatiste – nota mea) o așa cale eu categoric nu accept, o consider fatală pentru țară FRĂȚEASCĂ vecină”. Un tupeu-obrăznicie mai mare nu-ți poți închipui…   To be continued ?

Autor: Andrei Covrig,

Asociația de Drept Umanitar, colonel (rez)

Publicat prin amabilitatea domnului  G-ral. Ion Costaș

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.