ROMÂNIA BREAKING NEWS

Dezvăluiri! KGB-ul a ascuns arme în toată Europa

Lăzi întregi cu muniție, pistoale și grenade de mână sunt câteva arme bine ascunse de agenții KGB în orașele Europei. Documentele unei arhive cu deosebită importanță pentru cei interesați de istoria spionajului sunt făcute publice astăzi, în cadrul unei ceremonii publice la Universitatea Cambridge, Marea Britanie.

Detaliile unei operațiuni uimitoare-ascunderea unui arsenal întreg de arme și aparate de comunicare pe întreg teritoriul Europei– ies la iveală odată cu publicarea unei arhive KGB ce se află în posesia istoricilor britanici. „Arhiva Mitrokhin”, seria de documente ce poartă numele celebrului spion ce a copiat timp de 12 ani o serie de documente din arhiva KGB, a fost deshisă în mod public în cursul zilei de luni. 19 din cele 33 de cutii au fost declasificate, majoritatea conținând informații cu privire la planul KGB-ului de a plasa arme în locuri strategice din apropierea orașelor Europei.

Seria de documente oferă un acces unic în modul de operare al KGB-ului, agenții plasaând armele strategic, acestea fiind ușor accesibile în eventualitatea unui conflic. Armele KGB-ului în Europa Profesorul Christopher Andrew, istoric și prieten al lu Mitrokhin, dar și autorul a două cărți despre aceste dosare, a mărturisit că armele erau ascunse în majoritatea orașelor din Occident.

„A fost o operațiune pe scară largă, armele fiind plasate în majoritatea țărilor membre NATO în timpul Războiului Rece. Bineînțeles că în zilele noastre aceste arme nu ar fi ușor de găsit și oricum nu ar mai funcționa. O filă din arhiva desecretizată recent, descrie o ascunzătoare lângă Berna, Elveția, oferind indicații spre o capelă de lângă o fermă aflată în apropiere.”

„După ce faci 36 de pași, te vei găsi lângă doi copaci masivi, singurii din acea zonă. Distanța dintre copaci e de trei pași. În acel loc sunt îngropate armele”, se poate citi în documentele adunate de spionul rus ce a fugit în Occident în 1992.”

Alte documente din arhiva pusă recent la dispoziția publicului cu ajutorul Universității Cambridge, oferă instrucțiuni precise cu privire la modalitatea de a dezamorsa bombele ce erau montate pe cutiile cu muniție.

Mitrokhin-spionul cu caietul verde În 1972, KGB-ul a decis să-și mute arhiva, Vasili Mitrokhin, un ofițer în cadrul serviciilor secrete rusești, fiind numit responsabilul acestei operațiuni. Timp de 12 ani, acesta a copiat de mână filă cu filă din cele mai importante dosare ce i-au fost puse la dispoziție. Totul în caiete verzi școlare.

A ieșit la pensie în 1984, la vârsta de 62 de ani. Neștiind cum să le scoată din Uniunea Sovietică, acesta a așteptat căderea Cortinei de Fier pentru a călători într-unul din statele baltice, cu scopul de a le vinde. În 1991, Mitrokhin călătorește la Riga și intră în sediul ambasadei Statelor Unite. Este ignorat de diplomații americani și trimis la plimbare. Înainte să plece acasă, acesta intră în ambasada Marii Britanii. Englezii preiau documentele și realizează, la scurt timp, că au de-aface cu una dintre cele mai valoroase surse de informații din istoria spionajului.

Mitrokhin și familia sa au fost imediat relocați în Regatul Unit, trăind sub protecția anonimatului și în ziua de astăzi.

Sursa: adevarul.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.