ROMÂNIA BREAKING NEWS

Dezintegrarea Federației Ruse! De la „analize strict emotive” sau cauze descrise de Stratfor „în stilul unei reviste pentru femei” la o analiză serioasă, strict financiar-economică

Dezintegrarea Rusiei nu va fi o catastrofă, ci mai curând un avantaj. Dezmembrarea va conduce la o ameliorare a situației economice pentru locuitorii din mai multe regiuni. Rusia Nouă însă nu va mai avea o influență asupra Europei, așa cum o are Federația Rusă, constată Businessviews.com.ua.

Dezintegrarea Federatiei Ruse nu va duce la haos. Dimpotriva, potentialul economic al noilor state va asigura populatiei din majoritatea noilor state o viata decenta, iar capacitatea elitelor regionale de a institui un control va asigura ordinea, se arată intr-o analiza pe portalul de presă Businessviews.com.ua din Ucraina, informează Adevarul, citat de romaniabreakingnews.ro

Dezintegrarea_Rusiei

Despre Rusia, până acum, „analize strict emotive” iar Stratfor a vorbit despre  „cauzele viitoarei prăbușiri în stilul unei reviste pentru femei (…)”

În analiză se mai precizează că în ultimii doi ani, bloggeri și publicații serioase au scris despre prăbușirea iminentă a Rusiei, însă majoritatea acestor articole au fost emotive, apreciază sursa. Chiar și autoritara agenție Stratfor relatează cauzele viitoarei prăbușiri în stilul unei reviste pentru femei: „Diminuarea capacității Moscovei de a controla regiunile creează un vid, de aceea este puțin probabil ca Federația Rusă să supraviețuiască în forma sa actuală”, descrie Businessviews.com.ua.

Moscova și-a ieșit din minți – Indicatorii economici de bază ai noilor state demonstrează că pentru majoritatea subiecților Federației Ruse, independența va însemna o consolidare economică și o bunăstare pentru locuitori, continuă Businessviews. Rusia modernă este preocupată în primul rând de îmbogățirea „elitelor” și de a face tot ce este posibil pentru ca acestea să rămână la putere, de aceea subiecții federației își pot pune într-o bună zi întrebarea:

„Se merită oare să trăim alături de o Moscovă ieșită din minți?”.

Încercarea Ceceniei de a se separa de Rusia a dus la două războaie sângeroase. Încercarea Tatarstanului a fost una pașnică, însă câțiva ani această republică s-a considerat independentă. Au fost încercări de a consolida statutul subiecților federației, pentru ca să beneficieze de mai multe prerogative în componența Rusiei. Însă Moscova nu a privit cu ochi buni aceste mișcări, iar pe cei responsabili i-a concediat în cel mai bun caz.

Acum, în componența Federației Ruse se află 83 de subiecți, cu excepția Crimeei și Sevastopolului. Există trei cauze de separare a subiecților de Federația Rusă:

Dorința de a gestiona propriile resurse naturale de sine stătător;

Din considerente naționale;

Din cauza relațiilor economice strânse cu alte state.

Republicile Bașchiria, Astrahan și Buriatia

În anul 1927, Bașchiria a devenit prima autonomie național-teritorială în cadrul Rusiei. Rușii sunt cu puțin mai mulți decât bașchiri. 36% sunt ruși, 29% sunt bașchiri, iar 25% sunt tătari.

Buriatia, deși este considerată republica buriaților, majoritatea populației este de etnie rusă. Această republică extrage 90% din uraniul dobândit pe teritoriul Federației Ruse. PIB-ul de 10.700 de dolari pe cap de locuitor al regiunii ar fi echivalent cu cel al Turciei.

Republicile Komi, Don-Kuban și Iakutia

Komi este o republică unde 68% din populație este de etnie rusă, 2% sunt komi, iar 4% sunt ucraineni. „Pădurile virgine din Komi” sunt cele mai mari din Europa și fac parte din patrimoniul UNESCO. În cazul obținerii independenței, la Komi s-ar alipi și Districtul Autonom Nenenț, dar și arhipelagul Novaia Zemlia. Komi s-ar plasa pe locul patru în lume la capitolul extragerea petrolului și gazelor naturale, de două ori mai mare decât în Arabia Saudită. PIB-ul pe cap de locuitor de 39.114 de dolari ar fi echivalent cu cel al Marii Britanii.

Dacă Donul și Kuban ar deveni un stat. În acest caz, noua republică va ocupa primul loc în lume la capitolul de producere a cerealelor pe cap de locuitor. PIB-ul de 13.131 de dolari pe cap de locuitor ar fi echivalent cu cel al Ungariei.

Iakutia. Republica Saha sau Iakutia este cea mai mare regiune din Rusia și cea mai mare unitate teritorial-administrativă din lume. După eventuala dezintegrare a Rusiei, la Iakutia se va alătura Districtul autonom Ciukotka care va oferi ieșire la Oceanul Pacific. În Iakutia se extrage 90% din zăcămintele ruse de diamante, aur, petrol, gaze și cărbune. PIB-ul de 33.044 de dolari pe cap de locuitor ar fi identic cu cel al Uniunii Europene.

Siberia și Tatarstan Republica

Siberia este un depozit uriaș de zăcăminte naturale. Statul siberian cel mai probabil ar atrage regiunile Irkutsk, Hakasia, Altai, Kemerovo, Tomsk, Novosibirsk și Omsk. Regiunea extrage 85% din cărbunele rusesc, 70% de nichel, 70% de cupru, 80% de molibden și 30% din aurul Federației Ruse. PIB-ul 16.426 de dolari pe cap de locuitor ar fi asemănător cu cel din Slovacia.

Tatarstan. În anul 1990 Sovietul Suprem al RSS Tatarstan a adoptat Declarația de suveranitate a republicii. În anul 1991 a fost adoptat actul privind independența Tatarstanului.  Tatarstanul se află pe locul trei în Federația Rusă la capitolul extragerii petrolului. Tatarstanul este unicul subiect al Federației Ruse al cărui șef deține titlul de „președinte”. Republica ar avea un PIB de 21.921 de dolari pe cap de locuitor, echivalent cu cel al Portugaliei.

Republicile Ural, Iugra și Mari El

Republica Ural. Eventuala republică ar fi formată din regiunile Sverdlovsk, Celiabinsk, Kurgan, Kirov și Perm. Autoritățile din regiune au încercat în 1993 să ridice statutul Uralului la cel de republică, însă republica Ural a existat doar jumătate de an. Uralul extrage două treimi din fonta din Rusia și asigură 80% din producția de mașini grele. PIB-ul de 16.892 de dolari pe cap de locuitor ar fi echivalent cu cel al Chile.

Republica Iugra extrage două treimi din petrolul Federației Ruse și 85% din totalul gazelor naturale. Ocupă primul loc în lume la capitolul extragerii petrolului și gazelor naturale pe cap de locuitor. PIB-ul de 77.184 de dolari pe cap de locuitor ar fi echivalent cu cel al Elveției.

Republica Mari El este în proporție 44% locuită de băștinașii mari – un popor fino-urgic. Activitatea dominantă a republicii este agricultura, iar PIB-ul de 9.791 de dolari pe cap de locuitor ar fi echivalent cu cel al României.

Noua Rusie – Republica Rusă

După parada suveranităților, ceea ce ar putea rămâne din Rusia actuală ar fi doar 12% din teritoriul federației, cu o populație de două ori mai mică. În schimb, noua țară cu capitala la Moscova ar avea un PIB pe cap de locuitor echivalent celui al Sloveniei – 22.724 de dolari. Dar noua Rusie ar fi nevoită să importe resurse energetice, mărfuri industriale și produse agricole.

Dezintegrarea Rusiei nu va fi o catastrofă, ci mai curând un avantaj. Dezmembrarea va conduce la o ameliorare a situației economice pentru locuitorii din mai multe regiuni. Rusia Nouă însă nu va mai avea o influență asupra Europei, așa cum o are Federația Rusă, constată Businessviews.com.ua.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: