ROMÂNIA BREAKING NEWS

Deșteptarea! Romanii din Sudul Basarabiei, cer reinființarea regiunii Ismail

Deșteptarea! Romanii din Sudul Basarabiei, cer reinființarea regiunii Ismail

Reprezentanții comunității românești din regiunea Odesa se pronunță pentru reînființarea regiunii Ismail în cadrul unui stat ucrainean unitar. Astfel de declarații au făcut participanții unui forum românesc, organizat în orașul Ismail. Inițiatorul evenimentului a fost asociația „Basarabia”.

Românii din Sudul Basarabiei, reprezentați de primari de localități, directori de școală, educatori, învățători și profesori din școlile în care se predă în limba română, precum și studenții Universității Umaniste de Stat din Ismail au abordat subiecte privind intensificarea cooperării în cadrul Trilateralei Ucraina – România – Republica Moldova, abolirea cultului personalității lui Lenin și demantelarea moștenirii regimului totalitar comunist, statutul și funcționarea limbilor regionale (în speță – a limbii române în Sudul Basarabiei), identitatea și unitatea etno-lingvistică moldo-română, denunțarea planurilor moscovite de creare a așa-zisei „republici Bugeac” și a posibilității/necesității de reînființare regiunii Ismail în componența statului unitar Ucraina, starea și perspectivele învățământului în limba română.

În prezența liderilor și a reprezentanților activi ai asociațiilor românești din regiunea Odesa a fost abordată, de asemenea, problematica reprezentării românilor în administrațiile și consiliile locale, raionale și cel regional, precum și necesitatea relansării proiectului, aflat în stadiul de stagnare, privind trecerea cu bacul peste fluviul Dunărea între localitățile Orlovka (raionul Reni) și Isaccea (județul Tulcea), ca fiind unul de importanță majoră pentru românii din Sudul Basarabiei, de acces direct pe teritoriul României, în absența unei treceri alternative în zonă.
Organizatorii și participanții la manifestare s-au bucurat de prezența și participarea activă la lucrările
Regiunea Ismail a existat în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene în perioada dintre 1940-1954. Din componența acesteia făceau parte raioanele : Arțiz, Bolgrad, Borodino, Chilia, Liman, Nova Ivanivka, Reni, Sarata, Starokazațki, Suvorov, Tarutin, Tatarbunar, Tuzlî.

Regiunea a fost desființată prin decretul prezidiumului Sovietului Suprem al URSS din 15 februarie 1954, teritoriul acestea fiind trecut în componența regiunii Odesa. De pe Mesager

Sursa: Frontpress.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.