DESCOPERIRE FABULOASĂ, la Hundeoara! Ce s-a găsit sub pământ te va pune pe gânduri! Oraș din România mai vechi decât piramidele Egiptene
Arheologii români au făcut o descoperire de senzație în județul Hunedoara! Aici a fost descoperit un oraș imens, cel mai vechi din Transilvania, și chiar mai vechi decât piramidele egiptene!
De cele mai multe ori, arheologii români au ocazia de a descoperi istoria României, ascunsă sub straturi de pământ, doar când autoritățile vor să mai construiască una-alta.
Cel mai vechi oraș din Transilvania, ridicat pe la anul 4.200 î.Hr
…înainte să apară piramidele din Egipt (2.630 – 2.611 î.Hr.)
Este și cazul celui mai vechi oraș din Transilvania, ridicat pe la anul 4.200 î.Hr, înainte să apară piramidele din Egipt (2.630 – 2.611 î.Hr.). Așezarea a fost descoperită în timp ce muncitorii săpau pentru amenajarea autostrăzii Sibiu- Nădlac.
Se întinde pe 100 de hectare
Situl aflat în Turdaș, Hunedoara, se întinde pe 100 de hectare, are fortificații, cartiere, iar printre ruine au fost găsite multe vase și statuete valoroase. „Un sistem de apărare din acea vreme, pe o așa mare suprafață, nu s-a putut cerceta în Europa: costă foarte mult. Noi am avut această șansă datorită autostrăzii”, a declarat Sabin Adrian Luca, coordonatorul cercetărilor.
Sistemul de fortificații descoperit de arheologii sibieni e oglinda celui pe care Nicolae Vlassa îl descoperise incizat pe o tăbliță. Ideea lui Vlassa că pe această tăbliță, locuitorii vechiului oraș au desenat sistemul de fortificații al așezării a fost astfel confirmată. Specialiștii cred că acest sistem de fortificații ocrotea un nucleu care avea, probabil, 100 de hectare. Delimitări existau și în interiorul așezării, mai ales că aceasta s-a extins tot extins din interior spre exterior.
De interes este și arhitectura caselor din acest oraș: „case imense și ca înălțime și anvergură, cu podina suspendată”. Altfel spus, din cauza deselor inundații care afectau perimetrul, oamenii și-au construit case suspendate, pe stâlpi imenși de 6-8 metri. Inundațiile afectau însă pivnițele și vetrele care se găseau la nivelul solului, așa că așezarea era refăcută după calamități ale naturii. S-au descoperit astfel șase orizonturi de arhitectură suprapuse, dar și un număr foarte mare de complexe arheologice: peste 3.000, în condițiile în care, în alte locuri, câteva situri abia totalizează împreună 2.000 de complexe arheologice.
Scrieri de 7.000 de ani în aceeași zonă
*
Civilizației Turdaș îi aparține și cea mai veche scriere din lume (aproximativ 7.000 de ani).
Este vorba despre celebrele tăblițe de lut (foto) descoperite, în anul 1961, la Tărtăria, localitate situată între Alba Iulia și Orăștie. Acestea sunt inscripționate cu semne asemănătoare cu cele ale scrierii sumeriene, dar cu cel puțin o mie de ani mai vechi decât orice alfabet. Scrierea a rămas, deocamdată, nedescifrată.
Mircea Chelaru – Pietrele au început să vorbească„Orașul dacilor de la Turdas” Da! Am fost acolo! Vă trimit, în premieră absolută, ceea ce am văzut la Turdas, pe traseul excavațiilor autostrăzii. Am fost cu prof. Victor Craciun și senatorul Avram Crăciun, alăturat fotografului Virgil Jireghie de la Arad. Priviți înscrisurile și comparați-le cu cele de la Tărtăria și Oțelești de Iași! Sau chiar cele de pe inelul de aur de la Ezerovo. Este numitorul comun al existenței noastre inteligente de peste 20 de mii de ani.
Constatările sunt numeroase. Dar vom dezvolta public subiectul. Am facut acest demers pentru ca există deja emisă ipoteza descărcarii arheologice, ceea ce ar fi încă un gest criminal asupra identității noastre ancestrale! Scriu toate acestea pentru a se ști și spre a se acționa! Iată cum, așa cum spunea fondatorul constiinței naționale, unicul Eminescu, pietrele au început să vorbească. Și nu numai de azi sau de ieri.
Bucurați-vă! „ Gen.(r) Dr. Mircea Chelaru, Vicepresedinte al Ligii Culturale Romane. |
*
De ce e primul oraș din Transilvania?
Ne răspunde Sabin Adrian Luca, directorul muzeului Brukenthal
„De ce spun că e primul oraș din Transilvania, ca să nu spun cel puțin din sud – estul Europei: pentru că am descoperit un sistem de fortificație, de împrejmuire, compus din 11 palisade și șanturi succesive, pe o profuzime de 200 de metri. Am descoperit două porți de intrare în sistemul de fortificație, cu turnuri, totul din lemn. Acest sistem, de o așa de mare dimensiune, nu s-a putut cerceta în Europa fiindcă costă foarte mult. Am surprins aceste palisade, șanturi, turnuri, care ocroteau un nucleu care, din punctul meu de vedere, în stadiul inițial avea cam 100 de hectare împrejmuit. Faptul că este consacrat după toate regulile vedem din faptul că, la distanțe de aproximativ 200 de metri, în interiorul primei sau celei de-a doua fortificații este pus câte un sacrificat. Am găsit vreo cinci (schelete – n.r.). Ceea ce este curios este că nici unul nu e în aceeași poziție, deci e clar că e sacrificiu, nu este o înmormântare. I-au sacrificat în diverse ritualuri. Sunt puși fie pe burtă cu mâinile și picioarele legate, fie pe spate cu mâinile și picioarele legate, fie cu capul tăiat și pus pe piept”, a declarat directorul muzeului Brukenthal.
Potrivit acestuia, așezarea de la Turdaș a fost un centru regional de producție și distribuție a ceramicii, fapt dovedit de descoperirea unui număr foarte mare de cuptoare și obiecte din ceramică, de la vase, în stilul Turdașului, „unic în Europa”, până la statuete antropomorfe, zoomorfe, și „statuete pe tron”, care exemplifică regalitatea și care au mai fost găsite doar în „două – trei situri din Europa”.
„Trebuie să ne gândim la un mare centru regional al acelui moment. Am găsit explicația asupra numărului mare de vase și statuete de lut descoperite aici. Am găsit 60 de cuptoare pentru arderea obiectelor de mici dimensiuni și singura concluzie care se poate trage este că aici se făceau statuetele, idolii pentru o țară. Și această mare așezare sacră cu caracter urban livra aceste piese, consacrate deja, spre comunități. E singura așezare din toate cele cercetate până acum din Europa neolitică care are un număr așa mare de cuptoare. (…) Putem argumenta ideea că suntem în fața unei așezări protourbane aidoma marilor așezări din Orient, o așezare care avea sigur regi, datorită statuilor pe tron”, a mai explicat Sabin Adrian Luca.
„Săpăturile din ultimul an și jumătate au creat un nou muzeu, avem deja mii de piese întregi restaurate, extrem de reprezentative, unicat, de la ceramică la metal, de la piatră la os. La cercetarea aceasta se va mai lucra patru-cinci ani până când vom tipări volumele. (…) Până acum s-a cercetat un eșantion ceramic de doi-trei la sută și s-a cercetat cam trei-patru la sută din oase. La cea mai mare cercetare din Europa nu poți să estimezi nimic, decât că la final vom raporta cel mai mare eșantion ceramic cercetat în Europa, cel mai mare eșantion osteologic cercetat în Europa, cel mai mare, pentru că asta a fost norocul nostru”, a adăugat Sabin Adrian Luca.
Scrieri de 7.000 de ani în aceeași zonă
Civilizației Turdaș îi aparține și cea mai veche scriere din lume (aproximativ 7.000 de ani). Este vorba despre celebrele tăblițe de lut descoperite, în anul 1961, la Tărtăria, localitate situată între Alba Iulia și Orăștie. Acestea sunt inscripționate cu semne asemănătoare cu cele ale scrierii sumeriene, dar cu cel puțin o mie de ani mai vechi decât orice alfabet. Scrierea a rămas, deocamdată, nedescifrată.
Publicat de romaniabreakingnews.ro
Surse:worldwideromania.com, noischimbamromania.org libertatea.ro, dcnews.ro
De doua mii de ani se duce un razboi invizibil pentru a sterge urmele acestui popor si a inaintasilor lor, miza?! Umanitatea NU trebuie sa afle ca aici este leaganul rasei albe. Asa zius-ul popor „ales” poporul lui izrlael, strege urmele de doua mii de ani, din aceasta cauza foarte multe dovezi vin din afara spatiului Carpato-Dunarean (mai ales din scrierile vechi din India). Un cautator atent o sa observe ca majoritatea istoricilor „mari” sunt de origine ebrei, prin ei manipuleaza omenirea, ei sunt varful de lance a luptei lor cu celelante rase (pentru ei totul este posibil, mincuna, furtul, crima, prostitutia, incestul, acapararea statelor si subjugarea lor in interes propiu, aducand populatia statelor la un nivel mediocru pentru a fi manipulata dupa interesele lor si tot o data transformand populatia in sclavi. Nu am dreptate?! Priviti Romania!, in 23 de ani s-a „vandut” tot (transeferat).
perfect adevarat: manipularea sionista sub toate formele; noi suntem fraieri ca le facem jocul; Le-am dat cetatenie, pamant, fabrici, industrii intregi iar acum urmeaza sa si disparem de pe pamantul strabunilor nostri”
este adevarat dar multi vor sa inchida ochii si urechile pentru ca se vind pentru niste obiecte care se numesc bani dar de care nu vor avea parte totul se va intoarce impotriva lor,de aceea crestinismul e o forma de a controla populatia globala [o parte] de jidani si a putea manipula cotrolul financiar mondial,ei cred ca nimeni nu e mai destept decit ei de aceea au scris si incearca sa scrie istoria popoarelor dupa cum vor ei dar PIETRELE VORBESC
Foarte interesant
Dar pe la Turdas este deja facuta autostrada. Ce ar trebui acum e sa fie pusa in valoare, pus in circuitul turistic.
Frumos ar fi! Dar de ce oare arata poza principala in mod atat de batator la ochi a montaj fotoshop? Contururile si culorile muncitorilor sunt rupte clar fata de pamantul in care par sa lucreze, ceva nu este in ordine cu acel montaj. Sper ca nu este un trucaj … ar trebuie sa mai auzim in curand si alte stiri la aceasta senzationala tema!
@predasunetu ;
D-le , care-ar fi elementele care îti sar în ochi si care te fac sà afirmi cà fotografia cu santierul , ar fi trucatà ??
Nu sunt arhitect , dar cu santierele de constructii am avut mai mult decât tangentà si sincer , personal , nu observ nici o discordantà în ceea ce priveste componenta imaginii !
Muncitorii mi se par foarte bine integrati în activitate , culorile si chiar umbrele sunt coerente !
Nu-mi dau seama ce ti se pare în neregulà !
Cu respect !
SINT MULTI UNGURI OE AICI CARE „COMENTEAZA” DE AM P _ _ A !
Si multi daci care nu cunosc gramatica limbii romane…
DA, DAR,… AVEM CEA MAI VECHE SCRIERE SI STILOUL ESTE TOT DE NOI INVENTAT.
TU CE AI INVENTAT ASAAAA,… ARCUL REFLEX ?
De la Nistru pân’ la Tissa
Tot românul plânsu-mi-s-a,
Că nu mai poate străbate
De-atâta străinătate.
Din Hotin şi pân’ la mare
Vin muscalii de-a călare,
De la mare la Hotin
Mereu calea ne-o aţin;
Din Boian la Vatra-Dornii
Au umplut omida cornii,
Şi străinul te tot paşte
De nu te mai poţi cunoaşte.
Sus la munte, jos pe vale
Şi-au făcut duşmanii cale,
Din Sătmar pân’ în Săcele
Numai vaduri ca acele.
Vai de biet român săracul!
Îndărăt tot dă ca racul,
Nici îi merge, nici se-ndeamnă,
Nici îi este toamna toamnă,
Nici e vară vara lui,
Şi-i străin în ţara lui.
De la Turnu-n Dorohoi
Curg duşmanii în puhoi
Şi s-aşează pe la noi;
Şi cum vin cu drum de fier
Toate cântecele pier,
Zboară păsările toate
De neagra străinătate;
Numai umbra spinului
La uşa creştinului.
Îşi dezbracă ţara sânul,
Codrul – frate cu românul –
De secure se tot pleacă
Şi izvoarele îi seacă –
Sărac în ţară săracă!
Cine-au îndrăgit străinii,
Mâncă-i-ar inima câinii,
Mânca-i-ar casa pustia,
Şi neamul nemernicia!
Ştefane, Măria ta,
Tu la Putna nu mai sta,
Las’ arhimandritului
Toată grija schitului,
Lasă grija sfinţilor
În sama părinţilor,
Clopotele să le tragă
Ziua-ntreagă, noaptea-ntreagă,
Doar s-a-ndura Dumnezeu,
Ca să-ţi mântui neamul tău!
Tu te-nalţă din mormânt,
Să te-aud din corn sunând
Şi Moldova adunând.
De-i suna din corn o dată,
Ai s-aduni Moldova toată,
De-i suna de două ori,
Îţi vin codri-n ajutor,
De-i suna a treia oară
Toţi duşmanii or să piară
Din hotară în hotară –
Îndrăgi-i-ar ciorile
Şi spânzurătorïle!
„prea CURiosule” TU ESTI ?
AI APARUT SI PE AICI ?
LUATE-AR NAIBA !
Era orasul unguresc ,erau stranepotii lui ATILLA, care i-au telegrafiat lui acestuia dupa 3000 de ani sa revina acasa din peregrinari prin lume .
romanii nu mai stiu ce sa inventeze ca sa discretiteze ca maghiarii au fost primii in Ardeal, si romanii au venit si s-au inmultit ca iepurii ,acum zicand ca e al lor ca daca le-au dat pomana la 1919 , acum nu vor sa mai plece acasa la ei
pietrele vorbesc nu romanii ‘ponegresc’
Felicitari autorilor descoperiri arheologice…SANT CAT SE POATE DE FERICIT !!!DA,PIETRELE-IN SFARSIT-VORBESC…
[…] romaniabreakingnews […]