ROMÂNIA BREAKING NEWS

Deputatul român Constantin Codreanu cere înființarea unei redacții în dialectul istoric aromân în cadrul postului public TVR Internațional

Deputatul român Constantin Codreanu cere înființarea unei redacții în dialectul istoric aromân în cadrul postului public TVR Internațional

La 20 martie 2018, deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat în Camera Deputaților o Declarație politică prin care a cerut înființarea în cadrul postului public TVR Internațional a unei redacții în dialectul istoric aromân informează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat al deputalui Codreanu trimis redacției RBN Press.

Potrivit comunicatului, în Declarația sa politică, deputatul Constantin Codreanu a ținut să precizeze: „Domnule președinte,  distinși colegi, România, ca stat înrudit al minorităților sale de peste hotare, vorbitoare ale celor patru dialecte istorice ale limbii române comune – dacoromân, meglenoromân, aromân și istroromân – și-a asumat, încă din momentul Unirii Principatelor, un șir de obligații de solidaritate culturală și identitară cu acești conaționali.

Aromânii reprezintă ca mărime a doua comunitate dialectală istorică românească după cea dacoromână și necesită o creștere a sprijinului cultural-identitar acordat de către statul înrudit cu mijloace adecvate la zi.

Până la hiatusul comunist (1948-1989), statul român s-a achitat exemplar de obligațiile sale față de acești românii din Balcani. După 1989 asistența culturală pentru grupul nostru dialectal aromân a fost reluată, cunoscând o evoluție ascendentă.”

Deputalul a mai amintit că înființarea secției aromâne a serviciului român de programe de la postul public Radio România Internațional în 1994 s-a înscris pe linia demersului legitim de menținere și consolidare a legăturilor cultural-identitare ale României cu minoritatea înrudită aromână din Balcani. Acesta a ținut să precizeze că acest prim pas important trebuie urmat de al doilea, cel al înființării unei redacții în dialectul istoric aromân în cadrul postului public TVR Internațional.

O asemenea soluție mediatică ar consolida statutul României de stat înrudit al aromânilor din țările balcanice, oferindu-ne un instrument modern și eficient de comunicare culturală cu frații aromâni, în beneficiul acestora, a argumentat deputatul Constantin Codreanu.

„În calitate de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării îi cer Guvernului României și Societății Române de Radiodifuziune să identifice și să aplice în următoarele luni o asemenea soluție corectă, conformă atât cu legile și Constituția României, cât și cu standardele Consiliului Europei în materie de asistență acordată minorităților extrafrontaliere înrudite de către statul înrudit” a mai spus deputatul Constantin Codreanu.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: