ROMÂNIA BREAKING NEWS

Deputatul Constantin Codreanu solicită clarificări cu privire la reînhumarea militarilor români căzuți la Stalingrad și Cotul Donului. Cum au fost reînhumați alți soldați pe teritoriul Rusiei?

Deputatul Constantin Codreanu solicită clarificări cu privire la reînhumarea militarilor români căzuți la Stalingrad și Cotul Donului. Cum au fost reînhumați alți soldați pe teritoriul Rusiei?

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, solicită domnului Mihai-Viorel FIFOR, Ministru al Apărării Naționale, clarificări cu privire la reînhumarea rămășițelor pământești ale militarilor români căzuți în luptele de la Stalingrad și Cotul Donului.

Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federației Ruse prevede, printre altele, faptul că fiecare parte poate să efectueze din proprie inițiativă, pe contul său, lucrări de întreținere a mormintelor militare aflate pe teritoriul celeilalte părți contractante iar cheltuielile pentru amenajarea mormintelor militare se află în sarcina părții contractante interesate.

Deputatul Constantin Codreanu a ținut să precizeze că în cazul Ceremoniei, din 29 septembrie 2017, de reînhumare în Cimitirul Militarilor Români de la Rossoșka (Federația Rusă), a rămășițelor pământești ale 345 de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad și Cotul Donului – Rostov pe Don din toamna-iarna anilor 1942/1943, presa din țară a relatat că reînhumarea osemintelor eroilor români s-a făcut în cutii de carton, fapt calificat ca nedemn.

În sensul Acordului interguvernamental din 8 noiembrie 2005, partea contractantă interesată în amenajarea mormintelor este partea română, respectiv, Ministerul Apărării Naționale, care are în subordine Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, ca organism guvernamental specializat.

Ținând cont de aceste aspecte, deputatul Constantin Codreanu i-a cerut clarificări ministrului Apărării Naționale cu privire la modul în care au fost reînhumate rămășițele pământești ale militarilor români la Rossoșka în anii anteriori (72 în anul 2015 și 594 în anul 2016), cât și cu privire la valoarea cheltuielilor aferente din 2017.

Redacția Romania Breaking News amintește că la sfărșitul lunii septembrie la Cimitirul Militar românesc de la Rossoşka, în apropiere de Volgograd (fostul Stalingrad ), a avut loc o ceremonie de reînhumare a rămăşiţelor a 345 de militari români decedaţi în luptele dintre anii 1942-1943.  Modul în care a decurs înhumarea mai exact detaliile acesteia, au provocat mîhnire și revoltă în mass media românească.  Imaginile de mai jos sunt grăitoare în contrast cu modul în care alte state și armate și-au cinstit eroi căzuți în luptele din Rusia.

Foto de la reînhumarea recentă a soldaților români, la care se referă deputatul Constantin Codreanu:

 

Foto de la reînhumarea soldaților altor armate pe teritoriul Rusiei. Imaginile vorbesc de la sine: Onoare și respect pentru cei ce au căzut în luptă vs reînhumarea recentă a soldaților români.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: