ROMÂNIA BREAKING NEWS

Deputat român, cere solidaritate cu românii din localitățile vizate de tentative de incendiere a școlilor românești din Cernăuți – Ucraina

Deputat Constantin Codreanu: ”Cer Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni trimiterea unor emisari speciali în regiunea Cernăuți pentru exprimarea solidarității cu românii din localitățile vizate de tentative de incendiere a școlilor românești ”
Deputat român, cere solidaritate cu românii din localitățile vizate de tentative de incendiere a școlilor românești din Cernăuți – Ucraina

Astăzi, 26 februarie 2018, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, le-a adresat o întrebare parlamentară domnului Teodor-Viorel Meleșcanu, ministru al Afacerilor Externe, și doamnei Natalia-Elena Intotero, ministru pentru Românii de Pretutindeni. Întrebarea parlamentară are ca obiect necesitatea trimiterii în regiunea Cernăuți, de către cele două ministere vizate, a unor emisari speciali pentru exprimarea solidarității cu românii din localitățile vizate de tentative de incendiere a școlilor românești.

Întrebarea adresată ministrului Afacerilor Extenre și ministrului pentru Românii de Pretutindeni cuprinde, între altele, următoarele: ”În condițiile în care autoritățile ucrainene de la Kiev insistă asupra suprimării învățământului gimnazial, liceal, profesional-tehnic și universitar în limba română și înlocuirea acestuia cu învățământ în limba ucraineană, precum și într-o atmosferă de ostilitate față de comunitatea românească din Ucraina întreținută de unele grupări radicale ucrainenene, am  luat act de relatările de presă de la Kiev și Cernăuți privind dejucarea unor tentative de incendiere a două școli românești din regiunea Cernăuți.

Șeful-adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Victor Kononenko, a susținut în cadrul unui brifing din 23 februarie 2018 cum că aceste tentative de incendiere a școlilor românești ar fi fost întreprinse de reprezentanți ai serviciilor scertete ruse care activează pe teritoriul Ucrainei.

„Reprezentantul serviciilor secrete ruse, David Ponomariov, a planificat o provocare brutală în Bucovina. Am identificat transferul unei sume băneşti în avans din Rusia pentru incendierea a două şcoli cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi. Am reuşit să preîntâmpinăm această provocare”, a comunicat Victor Kononenko.

Potrivit presei, tentativele de incendiere au vizat școlile românești din satul Pilipăuți, primăria Lunca, raionul Herța, și cea din Ostrița, raionul Noua Suliță.

Indiferent de detaliile care vor fi oferite în continuare de autoritățile ucrainene privind tentativele dejucate de incendiere a școlilor românești, simplul fapt al existenței unor asemenea intenții, îndreptate, ca și tentativele Ministerului Educației de la Kiev, contra învățământului românesc din statul vecin, este relevant pentru riscurile și amenințările la care este expusă minoritatea românească din Ucraina.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne comunicați:

  1. Dacă Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni iau în calcul trimiterea unor emisari speciali în regiunea Cernăuți pentru documentare asupra situației și pentru exprimarea solidarității cu românii din localitățile vizate de tentative de incendiere a școlilor românești;
  2. Care este poziția Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în legătură cu presiunile la care este supusă și riscurile și amenințările la care este expusă în ultimele luni minoritatea românească din Ucraina”. DEPUTAT, Constantin CODREANU

Mai mult aici: VIDEO: Tentativă de incendiere a două şcoli româneşti din regiunea Cernăuţi! Serviciile secrete ruse ar fi implicate, potrivit Serviciul de Securitate al Ucrainei

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: