ROMÂNIA BREAKING NEWS

Delegația română s-a luat la trântă cu premierul Serbiei pe subiectul vlahilor din Timoc! Sârbii fac politică rusească!

Delegația română s-a luat la trântă cu premierul Serbiei pe subiectul vlahilor din Timoc! Sârbii fac politică rusească!

În aceste zile, delegația permanentă a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) se află în sesiune de lucru la Strasbourg. APCE dezbate temele sale majore, precum drepturile omului, respectarea deciziilor Curții de Justiție, minorități, migrație. Joi, delegația sârbă și-a găsit „nașul”, reprezentat de delegația română, care a pus din nou pe tapet problematica „vlahilor” din Valea Timocului informează Puterea citat de romaniabreakingnews.ro

Președintele Ionuț Stroe (PNL), Daniel Fenechiu (PND), Viorel Badea – senator de Diaspora, Cezar Preda (ambii PNL), Dan Florea (PSD), Attila Korody (UDMR), Ben-Oni Ardelean (PNL) și Florin Pâslaru (PSD) sunt cei care se află în componența delagației române la APCE

Chestiune clară pentru oricare dintre noi, aspect greu de conceput pentru Serbia: vlahii sunt etnici români, iar subiectul a fost reluat în plenul APCE, în cadrul discursului premierului Serbiei, Aleksandar Vucic.

Fenechiu despre Vucic: „Un golan!”

Am discutat cu reprezentanții delegației române chiar când aceasta se afla „la încălzire”, exact când Vucic a ajuns la pupitru.

„Sunt discuții și sunt multe puncte de vedere. Deocamdată, totul este destul de fluid. Noi avem niște întrebări să-i punem (premierului Serbiei – n.r.), în legătură cu românii din Valea Timocului, dacă tratamentul românilor din Valea Timocului este în spiritul reglementărilor europene. (…) Din partea delegației noastre a fost întrebat: «Sunt unele voci care spun că, prin limba vlahă, încercați să anihilați drepturile românilor din Serbia. Ce părere aveți?». Premierul sârb a spus că el nu are ce face în contextul în care oamenii, ca minoritate, se declară a fi vlahă și nu română! «E o problemă de identitate a naționalității respective!». Golan, golan…”, a spus Daniel Fenechiu pentru PUTEREA.

Badea: „Vlahii sunt sârbi pentru că… a înghețat Dunărea!”

Viorel Badea l-a întrebat pe Vucic în legătură cu românii din Valea Timocului. Acesta a precizat pentru PUTEREA că nu a fost mulțumit de răspunsul oferit de premierul sârb și a ironizat teoria țării vecine în privința originii „vlahilor”.

Senator Viorel Badea

„Era un răspuns la care mă așteptam… eu m-am referit strict la opinia domniei sale referitoare la intențiile unora dintre oficialii din Serbia de a inventa o nouă limbă, limba valahă și dacă consideră normal acest lucru. Răspunsul lui a fost: «Noi nu putem să impunem cetățenilor statului nostru să identifice într-un fel sau altul, respectăm drepturile minorităților, o să fiu prezent pe viitor în rândurile comunităților de români din Serbia și atât». El nu a amintit de limba valahă, dar nici nu a spus că este împotriva acestor opinii exprimate de anumite personaje din politica sârbă. Ne-a dat un răspuns… din punctul meu de vedere, a avut o abordare neacademică, dar și din perspectiva politică nefericită, pentru că le era foarte simplu: dacă ei considerau că dialectul vorbit este o limbă română veche, nu puteau să fie atacați pentru faptul că există o minoritate, pentru că și în Austria se vorbește limba germană, nu austriacă. E o abordare foarte nefericită, în inconștiența lor nu își dau seama că toate aceste chestiuni pe care le fac în privința minorității române îi îndepărtează de Europa! Noi nu vom renunța la condițiile pe care le-am pus Serbiei vizavi de viitoarea sa integrare în UE, anume respectarea drepturilor comunităților românești din Serbia! (…) Nu e foarte complicat să demonstrezi istoric că Țara Românească se numea Valahia! Sau că geografii vremurilor respective le spuneau vorbitorilor de limbă latină valahi. Trebuie să și-o asume și ei și că o comunitate bine așezată nu face decât să ajute Serbia în integrarea sa, nu să o împiedice. Nu au nici o explicație, cea mai vehiculată teorie pe care o lansează e că, la un moment dat, în istoria lor în sec. XVI – XVII, atunci când a înghețat Dunărea, sârbi au trecut în România, au stat câteva sute de ani și s-au întors înapoi, vorbind limba română veche!”, a spus Badea, pentru PUTEREA.

Preda: „Sârbii fac politică rusească”

Cezar Preda, dezamăgit de atitudinea premierului sârb, susține că sârbii „nu reușesc să facă politică europeană”.

„Sârbii nu reușesc să facă politică mare. Nu reușesc, măi, frate! Ei nu au înțeles nimic din mesajul României, nici cu Kosovo, nici cu toată prietenia noastră vizavi de ce probleme au ei. Nu înțeleg nimic! Ei cred că dacă fac o politică de-asta rusească, de «ce-i al meu e al meu și ce-i al tău e tot al meu», vor face ceva… Eu nu m-am convins că evoluează spre Europa. Nu reușesc să facă politică europeană, iar față de noi românii au o atitudine pe care nici un român nu poate să o înțeleagă, noi cred că am fost ultimul stat care a refuzat Kosovo, am ținut la ei, i-am sprijinit de câte ori au avut probleme. Ei nu înțeleg! Vor să facă ceea ce nu mai face nimeni în Europa! Să țină ce nu-i al lor să fie al lor! Românii din Timoc nu vor autonomie! Noi am cerut așa în Consiliul Europei: să aibă toate minoritățile din această Europă drepturile pe care le are UDMR, nimic mai mult! Când vor avea românii din Timoc și românii din Bucovina drepturile pe care le au ungurii din România, atunci va fi cu adevărat un leagăn al democrației”, a spus Preda, pentru PUTEREA.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / sursa: Puterea 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: