ROMÂNIA BREAKING NEWS

Declaraţie politică privind gestul de solidaritate al fruntaşilor comunităţii ucrainene din România cu românii din Ucraina

Deputat Constantin Codreanu: ”Preţuim gestul de omenie şi bun-simţ al fruntaşilor comunităţii ucrainene din România care cer Kievului modificarea articolului 7 al legii edicaţiei ce afectează dreptul românilor la educaţie în limba maternă”
Declaraţie politică privind gestul de solidaritate al fruntaşilor comunităţii ucrainene din România cu românii din Ucraina

Marţi, 21 noiembrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a prezentat, la tribuna Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică privind gestul de solidaritate al fruntaşilor comunităţii ucrainene din România cu românii din Ucraina, informează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat al birolului de presă al deputatului Codreanu, trimis redacției RBN Press.

Potrivit comunicatului, deputatul Constantin Codreanu a ţinut să puncteze: „Domnule preşedinte,  stimaţi colegi, potrivit rezultatelor ultimului recensământ al populaţiei din anul 2011, în România locuiau 50.920 de persoane de etnie ucraineană care s-au autoidentificat cu diverse etnonime: ucraineni, haholi şi huţuli.

Minoritatea ucraineană este dispersată geografic, cea mai mare concentraţie, de 30.786 de persoane, fiind în judeţul Maramureş. Ucrainenii deţin majoritatea în 12 comune din România.

Prin comparaţie, minoritatea naţională română din Ucraina, autohtonă şi distribuită compact, este de 8 ori mai numeroasă, ajungând la 409 mii de persoane.

Am luat act cu multă bucurie de faptul că vineri, 17 noiembrie, primarii din 7 comune cu populaţie ucraineană din judeţul Maramureş şi anume Poienile de sub Munte, Repedea, Ruscova, Bistra, Rona de Sus, Bocicoiu Mare şi Râmeţi, precum şi consilierii judeţeni de etnie ucraineană, Ion Beuca şi Nicolae Muşulec, au adresat o scrisoare oficială Ambasadei Ucrainei în România, prin care îşi exprimă solidaritatea cu minoritatea naţională română din Ucraina şi cer modificarea articolului 7 al noii legi a educaţiei din Ucraina, care tinde să substituie limba româna cu cea ucraineană în învăţământul gimnazial, liceal şi universitar. Scrisoarea a fost prezentată plenului Consiliului judeţean Maramureş.

În scrisoare se arată că  „potrivit art. 13 alin. 5 din Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între Ucraina şi România, cu referire expresă la minorităţile ucraineană şi română din cele două ţări, s-a statuat că părţile contractante reafirmă că persoanele sus menţionate au dreptul să fie instruite în limba lor maternă într-un număr necesar de şcoli şi instituţii de stat pentru învăţământ şi specializare situate ţinând seama de răspândirea geografică a minorităţilor respective”.

Referindu-se la articolul 7 al legii educaţiei din Ucraina, consilierul judeţean Nicolae Mişulec a subliniat:„sperăm că Ucraina va modifica această lege prin care intră copii români şi ies ucraineni. Aşa nu se poate”. 

„România respectă dreptul cetăţenilor români de naţionalitate ucraineană de a fi instruiţi în limba ucraineană la nivel liceal”, ”România a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat acordul de asociere Uniunea Europeană – Ucraina şi suntem convinşi că va susţine în continuare parcursul european al Ucrainei, proces ce trebuie să includă asigurarea unei protecţii adecvate a identităţii lingvistice, culturale şi religioase etnicilor români din Ucraina”, a arătat consilierul Ion Beuca”.

„Prin această atitudine şi cerere oficială adresată Kievului, concetăţenii noştri de etnie ucraineană ne oferă un exemplu de demnitate şi onestitate, dar şi de solidaritate exemplară cu fraţii români din Ucraina. Reţinem cu preţuire gestul de omenie şi bun-simţ al fruntaşilor comunităţii ucrainene din România”, a mai declarat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării – Constantin Codreanu.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: