ROMÂNIA BREAKING NEWS

Deciziile economice ale lui Putin pentru a asigura prezentul, au aruncat în aer viitorul Rusiei

Deciziile economice ale lui Putin pentru a asigura prezentul, au aruncat în aer viitorul Rusiei

Ministerul de finanțe al Federației Ruse și-a exprimat intenția de a majora taxele impuse industriei petroliere locale pentru a aduce bani la buget, potrivit CNBC. Această decizie fără precedent în economia rusă va genera un conflict intern în Rusia în con­dițiile în care declinul economiei și pră­bușirea prețurilor petrolului au afectat puternic bugetul țării, determinându-i pe oficialii ruși să încerce să obțină venituri mai mari de la companiile energetice locale în loc să aplice reduceri drastice de costuri care, se tem aceștia, ar pu­tea avea consecințe politice dra­matice, se arată într-o analiza a Ziarului Financiar citat de romaniabreakingnews.ro

Ceea ce pare pentru Moscova un plan viabil pe termen scurt, ar putea de fapt să pună pe butuci industria petrolieră a țării, afectând prin urmare perspectivele de creștere pe termen lung.

„Planul ar avea efecte pe termen lung“, afirmă Lauren Goodrich, analist al firmei Strat­for. Dacă sectorul resurselor ener­getice al Rusiei nu beneficiază de noi investiții în următorii doi ani, țara s-ar putea confrunta cu declinuri prelungite ale producției de petrol, avertizează Goodrich.

Sancțiunile au ținut și țin departe investițiile străine, în timp ce doar companiile energetice locale re­prezintă baza Rusiei pentru men­ținerea nivelurilor de producție pe o piață mondială.

Sancțiunile occidentale, prețu­rile scăzute ale petrolului și cos­turile guvernamentale ridicate au lovit în plin Rusia. Conform indicatorilor finaciari, economia Rusiei s-a contractat cu 3,7% în 2015 comparativ cu 2014, rubla s-a depre­ciat cu aproximativ 55% din 2014, dar, companiile petroliere rusești au reușit să facă față situației dificile.

Cu profituri în dolari și costuri locale în ruble, giganții energetici ruși s-au descurcat mai bine decât rivalii internaționali. Totuși, guvernul rus și-a legat impozitarea progresivă de prețul petrolului, astfel încât veniturile sunt mult mai scăzute la actualul preț de sub 40 dolari decât în perioada când petrolul depășea 100 dolari.

Taxele generate din sectorul petrolier au totalizat aproape 50% din veniturile fiscale ale Rusiei în 2014.

Nu toată lumea consideră că noul plan de majorare a taxelor va avea efecte negative asupra economiei. Ildar Davlețin, analist al Rennaissance Capital, argu­men­tează că declinul producției ge­nerat de reducerea investițiilor va fi de numai câteva puncte pro­centuale, fără a produce un im­pact dramatic asupra economiei.

Ușoara scă­dere a producției Rusiei ar putea împinge pre­țurile în sus, aducând Rusiei venituri în creștere, a mia spus Davlețin, argumentând astfel că  fondurile obținute astfel ar putea la rândul lor să fie folosite pentru reducerea dependenței economiei ruse de petrol.

De ce ar fi acesta un scenariu Fantezist?

Producția petro­lieră a Rusiei a crescut cu doar 0,3% până la 10,91 milioane de barili pe zi în martie, cel mai ridicat nivel din aproape 30 de ani, punând sub semnul întrebării angajamentul Moscovei de a îngheța producția înainte de reuniunea producă­torilor din Doha din 17 aprilie, potrivit Reuters.

Ministrul rus al energiei Alexander Novak a declarat că producția din martie nu va reprezenta un obstacol în calea respectării angajamentului Rusiei.

Unii observatori spun că Rusiei îi va fi dificil să-și respecte angajamentul din moment ce industria locală este dominată de mai multe companii petroliere mari, ca Rosneft, Gazprom și Lukoil, fiecare cu agenda proprie.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: