ROMÂNIA BREAKING NEWS

Decizii importante adoptate de Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia

Decizii importante adoptate de Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia

Ultima ședință a Consiliului Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia (CNMNRS), desfășurată la Uzdin, a adoptat mai multe decizii importante. Deși doar 14 dintre cei 23 de membri au fost prezenți, ședința a durat peste patru ore și a avut pe ordinea de zi 14 puncte. Printre deciziile adoptate se numără deschiderea unui concurs de proiecte de finanțare la CNMNRS, pentru asociațiile românești din Serbia, bugetul pus la dispoziție fiind de 2.300.000 de dinari (circa 20.000 de euro); planificarea unei întrevederi cu președintele României; deplasarea tuturor membrilor CNMNRS la Bruxelles, la invitația europarlamentarului Marian Jean Marinescu; acordarea unui sprijin financiar pentru Seara Românească de la Kladovo, din data de 3 iulie 2015.

La lucrările ședinței de la Uzdin, prezidate de Daniel Petrovici, în calitatea sa de președinte al CNMRS, au participar 14 din cei 23 de membri: Anișoara Țăran, Tihan Matasarevici, Todorel Rașa, Marin Meici, Ion Cizmaș, Nicu Ciobanu, Marcel Drăgan, Narașa Toșici, Daniel Petrovici, Marinel Bugar, Ion Magda, Dorinel Stan, Daniel Ungur și Vasile Barbu.

Finanțare pentru Seara Românească de la Kladovo

Festivalul „Ecoul Dunării” de la Kladovo, cunoscut și sun numele de SEARA ROMÂNEASCĂ, organizat anual de Tihan Matasarevici – președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor DUNĂREA, a primit din partea CNMNRS un sprijin financiar de 50.000 de dinari (420 de euro). Festivalul va avea loc în 3 iulie 2015, începând cu ora 19.00, la Restaurantul Hotelului DJERDAP din Kladovo, iar informația aprobării acestui sprijin financiar a fost difuzată de libertatea.rs.

Finanțara pe bază de concurs de proiecte la CNMNRS

Pentru prima oară în istoria sa, CNMNRS a hotărât ca sprijinul financiar acordat organizațiilor românești, în mod direct, pe baza cererilor înaintate, să nu se mai acorde sub această formă, ci prin intermediul unor concursuri de proiecte. Astfel, finanțările vor fi acordate pe baza unor proiecte înaintate celor trei departamente: Cultură, Învățământ și Informare. Bugetul cumulat pus la dispoziție celor trei departamente va fi de 2.300.000 de dinari (circa 20.000 de euro) și va fi defalcat astfel: Pentru Învățământ – 1.000.000 de dinari; pentru Cultură – 700.000 de dinari și pentru Informare 600.000 de dinari.

Solicitarea unei întrevederi cu președintrele Klaus Iohannis

Plenul CNMNRS, reunit în ședința ordinară de la Uzdin, a adoptat o hotărâre interesantă și istorică. Conducerea Consiliului Național al Minorității Române din Serbia va cere președintelui României, Klaus Iohannis, să primească la București o delegație a acestui for al românilor din Serbia. Propunerea va fi trimisă la București și se așteaptă să fie acceptată.

În vizită la Bruxelles

La ultima sa vizită în Voivovina, europarlamentarul român Marian Jean Marinescu a lansat o invitație pentru toți cei 23 de membri ai CNMRS să meargă, la finele lunii septembrie 2015, la Bruxelles. Președintele CNMNRS, Daniel Petrovici, i-a informat pe cei prezenți de această invitație și a propus ca, în cazul în care există vreunul dintre cei 23 de membri care nu dorește să meargă la Bruxelles, în locul lor să meargă reprezentanți ai C. P. E. „Libertatea”, directori ai instituțiilor de învățământ sau membri ai unor ansambluri muzicale românești.

Surse: jurnalromanesc.ro, libertatea.rs prin romanibreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: