ROMÂNIA BREAKING NEWS

De la Romanii din SUA: Mare durere la Biserica Sf. Treime – A trecut la vesnicie prof. Dumitru N. Turlacu (Cantor al Bisericii "Sf.Treime", Los Angeles, California)

Mare durere la Biserica Sf. Treime:  A trecut la vesnicie prof. Dumitru N. Turlacu (Cantor al Bisericii „Sf.Treime”, Los Angeles, California)

Prof. Dumitru N. Turlacu, dimpreuna cu parintele sau co-slujitor (timp  de cca 6 ani), Protopopul Constantin Alecse, in 2012, in Catalina  Island, California, dupa inmormantarea raposatei Paulina Voishan (apasa aici pentru un mini-foto-album co-slujire, la biserica „Sf. Treime”..

Pregatit sa vina, ca de obicei la Sfanta Biserica, dimineata dimineata,  16 Decembrie 2012, prof. Dumitru N. Turlacu, nu a mai apucat sa ajunga  la Sfanta Slujba, ci a fost dus de urgenta la spital, in urma unui masiv atac de cord, unde, la orele 10:00 am (cand de obicei se incepe „Sf.  Liturghie”), doctorii au proclamat decesul sau. Dumnezeu sa’l ierte!

BIOGRAFIE:

    Prof. Dumitru Turlacu (dreapta, privind la fotografie, in procesiune, in noaptea Invierii Domnului (Sfintele Pasti, 2012)

Prof. Dumitru N. Turlacu s-a nascut la 5 august 1940, în satul (comuna)  Ciorasti-Vrancea, din parinti ortodocsi, Naonica si Nita.

Dupa terminarea celor 7 clase elementare, facute in comuna natala  Ciorasti, a urmat cursurile Liceului „Regele Ferdinand” (numit pe atunci „Scoala Medie, nr. #1”, din Ramnicul Sarat, actualmente Liceul  „Alexandru Vlahuta”. Promotia sa avea sa fie ultima din sistemul liceal, cu durata de 3 ani, si cu note dela 1 la 5.

Dupa terminarea cursurilor liceale, prin examen a fost admis, si a  urmat, la zi, Facultatea de Matematica, pe care a absolvit-o in 1962,  devenind astfel profesor de matematica.

Doi ani mai tarziu, in 1964, s-a casatorit cu tanara Filofteea Borcan,  profesoara de biologie. La 22 septembrie 1967, familia prof. Dumitru si  Filofteea Turlacu este binecuvantata cu venirea pe lume a unicului  copil, fiica Daniela.

Prof. Dumitru Turlacu a profesat o viata intreaga vocatia de „profesor  de matematici”, avand drept mentor pe marele matematician Grigore  Moisil. Cariera sa de profesor si-a incheiat-o, prin pensionare in anul  2001, la Liceul Pedagogic din Buzau, Romania.

Din 2003, profesorii pensionati Dumitru si Filofteea Turlacu, calatoresc anual, intre Romania si Statele Unite ale Americii, in vizita la fiica  lor Daniela (casatorita cu sotul Abi), si nepotii Daniel si Nicholas,  stabiliti in Los Angeles, mai mult de o decada in urma.

In 2007, fericitii „pensionati” Dumitru si Filofteea Turlacu, au  dobandit „resedinta permanenta” (green card-ul) in Statele Unite, si,  prin urmare, de atunci, si pana in prezent, majoritatea timpului il  vietuiesc in Los Angeles, alaturi de familia lor draga.

In 2008, sotii Turlacu au devenit membri „in randuiala” („in good  standing”) ai bisericii Sfanta Treime” din Los Angeles, California.  Fiind crestini ortodocsi veritabili, dar si in calitatea lor de membri  ai numitei biserici, sotii Turlacu s-au dedicat totalmente slujirii  bisericii drept-maritoare a „Sfintei Treimi”, participand cu toata  regularitatea la toate sfintele slujbe liturgice, duminica si la  praznuirile din zilele de peste saptamana.

Avand „ureche muzicala”, prof. Dumitru Turlacu, s-a apropiat, initial,  cu pasi timizi, catre strana, incercand a’l seconda pe cantorul prim al  bisericii, ipodiaconul Gabriel Vamvulescu. Mai apoi, la scurt timp,  „luandu’si inima’n dinti” (cum inspirat glasuieste un dicton  neaos-romanesc), „dandu’si drumul la voce”, dupa 2-3 ani, a progresat  inimaginabil, dela citirea psalmilor utreniei, pana la cantarea  integrala a raspunsurilor liturgice, atat la Sfanta Liturghie, cat si  celelalte Sfinte Taine.

In afara de faptul ca ofera raspunsurile liturgice la toate serviciile  sacerdotale, oficiate in sfantul locas de cult, de peste 2 ani, prof.  Dumitru Turlacu il insoteste pe parintele paroh la majoritatea slujbelor religioase: boteze, cununii, sfestanii, parastase, inmormantari,  colindatul, etc. (apasati aici pentru un mini-slide-show).

Nu ne ramane decat sa-i multumim pentru abnegatie, pietate, curaj  crestinesc (nu este usor sa te implici, cu toata fiinta ta in slujirea  sacerdotala, fara a avea ni un fel de formatie teologica!), loialitate  si devotiune totala.

Slujitorii bisericii, si toti enoriasii parohiei „Sf. Treime” din Los  Angeles, am fost onorati ca, de-a lungul anilor, sa fi fost slujiti, la  strana, de un adevarat „om de omenie”, „mare roman”, „sot, tata, si  bunic autentic”, si mai presus de toate, „un crestin adevarat”. Dumnezeu sa’l ierte, si sa ii fie tarana usoara. ………………………………………………………………………………………………………..

O lacrimă amară

O lacrimă amară-mi curge-n gură, Pentru un prieten care nu mai este. El pătrunsese în a mea făptură, Iar azi primit-am cea mai neagră veste.

Prieten drag, de ce mă faci să sufăr, De-abia ți-am cunoscut adâncul sfânt? Dumitre dragă, sufletu-ți – un nufăr, De ce-a plecat, așa, ca dus de vânt?

Poate ai vrut mai mult decât se poate, De-atâta suflet mare ce-ai avut, Nu ai crezut în lacrimi și în moarte Iar inima a vrut, dar n-a putut.

Poate așa a fost să-ți fie partea, Ca sufletu-ți să zboare-așa subit Și dacă-așa ușoară îți fu moartea E că de Dumnezeu ești mult iubit!

Că nu mai este Dumitru Turlacu Durere și regrete-s pe pământ. Biserica „Sfânta Treime”, sacru Îl pomeni-va, cu-al său nume sfânt!

Iar rudele, soția și copiii Vor plânge, la mormântul lui, mereu, Și flori ei vor sădi la căpătâiu-i, Îngenunchind în crez la Dumnezeu.

O, Doamne, Doamne, mă dor aste clipe, Dar rogu-te, măcar, să-l sui la rai, Și să îi spui: „ Rămâi aici Dumitre, Că meriți cinstea asta să o ai!”

(poezie dedicata de prietenul sau, ing. Mircea Iordache, Romania)

www.biserica.org

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: