ROMÂNIA BREAKING NEWS

De „Dagobete” iubește românește – spectacol de datini și obiceiuri populare la Clubul Țăranului Român

De „Dagobete” iubește românește – spectacol de datini și obiceiuri populare la Clubul Țăranului Român

Asociația Culturală „LA NOI LA ROMÂNI” împreună cu Muzeul Țăranului Român, Institul Frații Golescu, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, Uniunea Ziariștilor Profesioniști și Societatea Culturală Apolon-România, vă invită vineri, 24 februarie 2017, la ora 17.00, la Clubul Țăranului Român, la un spectacol de datini și obiceiuri populare „De DRAGOBETE iubește ROMÂNEȘTE”. Realizator și prezentator este Prof. etnomuzicolog, realizator TV, Niculina MERCEANU, Președintele Asociației Culturale „LA NOI LA ROMÂNI”. Partener al evenimentului este Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni din România – ASEB.

Afis eveniment – UZPR

Participă Ansamblul Profesionist pentru promovarea Culturii Tradiuționale „DOINA OLTULUI” din orașul Slatina, județul Olt, Ansamblul „Doina” al Casei de Cultură a Studenților din București și Ansmablul Datini și Obiceiuri „TISA” al Școlii de Artă din Târgu Jiu. Alături de formațiile menționate vor mai interpreta, cantautorul Octavian Mîndruță, director de programe artistice al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina și interpreții de muzică populară Maria Stănescu, Gheorghe Gheroghe, Mărioara Man Gheorghe, George Nucă, Ioana Marin, Ion Toader, Ionela Stăncioi, Niculina Arapalea, Daniela Arapalea, Georgiana Aurică, Cătălin Maximiuc, Florin Mărgărit și instrumentistul Adrian Belu. La acest eveniment partcipă în calitate de invitați speciali, Dr. Doina Isfănoni – cercetător etnolog, Victoria Milescu – poet membru USR, Elena Armenescu – poet membru USR, Rodica Elena Lupu – poet membru USR, Doian Bârcă – poet, Crina Alință – actriță, Prof. Domnica Ioșu – scriitoare membru UZPR, George Călin – Ambasador Conveția ONU, Geneva.

 

Dragobetele are rădăcini foarte vechi. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.  Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste. Mai mult despre Dragobete aici.

Există o serie de obiceiuri legate de  sărbătoarea Dragobetelui. Bărbații nu trebuie să le supere pe femei, să nu se certe cu ele, pentru că altfel nu le va merge bine în tot anul. Tinerii consideră că în această zi trebuie să glumească și să respecte sărbătoarea pentru a fi îndrăgostiți tot anul. Iar dacă în această zi nu se va fi întâlnit fata cu vreun băiat, se crede că tot anul nu va fi iubită de nici un reprezentat al sexului opus. În această zi, nu se coase și nu se lucrează la câmp și se face curățenie generală în casă, pentru ca tot ce urmează să fie cu spor. În unele sate se scotea din pământ rădăcina de spânz, cu multiple utilizări în medicina populară.

Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte pe băiatul care le îndrăgea. După ce își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală

„Dragobetele sărută fetele!”

Flăcăii, strânși în cete și fetele obișnuiau ca, în ziua de Dragobete, să își cresteze brațul, în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, respectiv surori de cruce. Fiecare tânăr avea grijă ca ziua de Dragobete să nu îl prindă fără pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rău, prevestitor de singurătate pe întreg parcursul anului, până la următorea zi de Dragobete.

Se mai credea că, în ziua de Dragobete, păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile.

Prilej de bucurie și bunăstare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Probabil că 24 februarie însemna, pentru omul arhaic, începutul primăverii, ziua când natura se trezește, păsările își caută cuiburi iar omul participă și el la bucuria naturii.

RBN Press / București / 21.02.2017

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: