ROMÂNIA BREAKING NEWS

De CENTENAR să nu-i uităm pe cei de „peste Tisa” și de „peste Nistru”, care la 1918 au votat UNIREA! Eveniment la Clubul Țăranului Român

Manifestare dedicată acelor teritorii cu populaţie românească pentru care visul unităţii naţionale a rămas un vis neîmplinit.
De CENTENAR să nu-i uităm pe cei de „peste Tisa” și de „peste Nistru”, care la 1918 au votat UNIREA! Eveniment la Clubul Țăranului Român
  • * ACTUALIZARE AUDIO / VIDEO / FOTO – 05.11.2018

Marea Unire desăvârşită în anul 1918 nu a izbutit să strângă în hotarele statului naţional unitar român toate colectivităţile româneşti, deşi acestea şi-au manifestat entuziast hotărârea de a fi cuprinse în acest stat. Au cântat „Deşteaptă-te române” într-un glas cu întreaga naţiune română…

La Alba Iulia, pe Câmpul lui Horea, în ziua de 1 decembrie 1918, delegaţii maramureşenilor din dreapta Tisei au protestat când, viitorul patriarh Miron Cristea a rostit deviza: „Unire, de la Nistru până la Tisă”. Au cerut îndreptarea deciziei:

„„Protestăm contra devizei „De la Nistru pin’la Tisa”. Nu pentru asta am venit noi din Maramureş, de peste Tisa aici, ca să ne lăsaţi altora! Noi încă voim să fim uniţi cu România Mare. Trăiască România Mare: de la Nistru pân’ peste Tisă”.””

La răsărit, ţăranul Toma Jalbă din Transnistria a cerut Unirea în cuvinte simple şi emoţionante:

„Fraţii noştri şi neamurile noastre cari suntem moldoveni dintr-un sânge, cui ne lăsaţi pe noi moldovenii cei ce suntem rupţi din coasta Basarabiei şi trăim pe celălalt mal al Nistrului?
Fraţilor nu ne lăsaţi, nu ne uitaţi!
Iar dacă ne veţi uita, noi vom săpa malul Nistrului şi vom îndepărta apa pe dincolo de pământul nostru, căci mai bine să-şi schimbe râul mersul, decât să rămânem noi moldovenii despărţiţi unii de alţii”.

Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate, vă invităm marţi 23 octombrie 2018, ora 18:00,  la CLUBUL ŢĂRANULUI din cadrul MUZEULUI ŢĂRANULUI ROMÂN la manifestarea ” MARGINILE UNIRII”, manifestare dedicată acelor teritorii cu populaţie românească pentru care visul unităţii naţionale a rămas un vis neîmplinit.

Organizatorul manifestării, Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate, împreună cu partenerii: Consiliul Județean Maramureș, Institutul Județean de Etnografie și artă populară MARAMUREȘ, Asociaía Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Alianța pentru Centenar, au ca invitați la acest eveniment pe domnii Dr. Ion CONSTANTIN – istoric, Dr. Ilie GHERGHEȘ – cercetător ştiinţific, Dr. Constantin BUCHET, Prof.univ.dr. Constantin HLIHOR.

Manifestarea va cuprinde și lansarea la București a cărții  „Maramureşenii şi Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, scrisă de istoricul Dr. Ilie GHERHEŞ, carte apărută la Editura Gutinul din Baia Mare. Cartea va fi prezentată de Dr. Robert STĂNCIUGEL – istoric și Dorian Theodor CLENCIU – jurnalist (membru al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina). Autorul cărții, Dr. Ilie GHERHEŞ, este cercetător ştiinţific la Muzeul de Etnografie Maramureş, lector universitar, preşedintele Filialei Maramureş a Societăţii de Ştiinţe Istorice, preşedintele Comisiei de Heraldică Maramureş.

*  *  *

ÎNREGISTRARE VIDEO

ÎNREGISTARE AUDIO

FOTO: Autor Lucian CURELARIU

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: