ROMÂNIA BREAKING NEWS

De ce România trebuie să recunoască Kosovo? de Adriatik Kelmendi

 De ce România trebuie să recunoască Kosovo?

(Editat în presa albaneză: 07.12.2012)

…și nu numai ea, dar împreună și cu celalalte state care încă nu au recunoscut independența celui mai tănâr stat din lume. De fapt, în România nu se poate spune clar de ce  statul nu a recunoscut încă independența Kosovo. Atitudinea oficiala este că independenîa Kosovo a fost declarată împotrivă dreptului international, parcă cazul Kosovo îi poate incita pe unguri din România să –și declare independența lor, și că românii numai pe sârbi îi au ca aliați regionali. Aceasta, de fapt explică în mare măsură numai o atitudine personală a președintelui Traian Băsescu din anul 2008, care apoi este menținuta cu inerție, pentru că România are și așa multe afaceri interne de care trebuie să se ocupe și cazul Kosovo nu este deloc un subiect actual. Însuși reprezentanții partidelor politice române, membrii societății civile, masmedia și lumea academica, sunt de accord că atitudinea  oficiala a Bucureștiului este neîntemeiată.

Dacă au fost ezitări până la 20 iulie 2010, ca independența Kosovo a fost împotriva dreptului internațional, această ezitare a fost înlăturată puternic de către Tribunalul Internațional de Justiție, care a confirmat afirmativ actul constituirii statului Kosovo pe 17 februarie 2008. De asemenea maghiari care trăiesc în România, niciodată n-au recurs la vre-o acțiune separatistă care ar tulbura țara. Pasul lor cel mai “grav”, etichetat ca o provocare, au fost inscripțiile puse în mod ilegal în limba maghiară la o provincie populată de majoritari unguri. N-a avut loc  vre-un conflict sau tentativă de proclamare a independenței, chiar nici consensus legat de acestă cauză. Și mai mult, interesele politice ale comunității maghiare, sunt reprezentate activ în viața politică românească, prin reprezentarea lor în Parlament și Guvern.

În fine, și prietenia cu sârbi, deasemena este supraestimată. Mai recent România, prin suprindere, a blocat inițiativele Bruxelului de acordare a statutului de candidat Serbiei pentru UE. Bucureștiul era supărat din cauza că Belgradul a refuzat să recunoască minoritatea română-vlahă din Serbia. Pe timpul bombardamentelor de către NATO, România a pus la dispoziție teritorul său aerian Alianței Nord-Atlantice. Atunci care este motivul de nerecunoaștere a Kosovo de către România? Răspunsul este desigur mai mult lipsa de informare justă al poporului roman, legat de cauza Kosovo, lipsa dezbaterilor intelectuale de politica externă, din cauza problemelor interne, politice, economice,  neglijența institutională a Prishtinei de a găsi modul de comunicare cu Bucureștiul și poate netratarea cu seriozitate a acestei cauze de către statele sponzorizante și susținătoare a independenței.

Astfel sunt o multitudine de motive pentru care România îndeosebi, ar trebuie să recunoască independența Kosovo, și în nici-un fel să fie contrară. Argumentele pozitive de recunoaștere sunt suprapozitive față de cele negative, și sunt întinse de la istorie până la prezent. Să enumerăm câteva exemple:

Din istorie:

1.Vasile Lupu,de origine albaneză, în anul 1634 a devenit Principele Moldovei.

2.Renașterea Națională a albanezilor pentru libertate din Imperiul Otoman, avea o prezență mare în România. Astfel, primul Abecedar albanez, întocmit de Naum Veqilharxhi, este tipărit la București în anul 1884.

3.Asdreni, alias Alex Stavri Drenova, care trăia la București, Ismail Qemali și alții, la adunarea ținută la Hotel Continental din București, au adoptat prima rezoluție legată de independența Albaniei, înainte de a se îndrepta către Vlora pentru proclamare.

Din politică:

1.Kosovo este recunoscută de către 96 de state ale lumii, înglobând statele cele mai dezvoltate și marile democrații. 2. Kosovo este recunoscută de către 22 de state member al UE. 3. Kosovo este recunoscută de către multe state care au grupuri etnice sau teritoare care revendică independența, ori sunt activi la acest subiect sau așteaptă să iasă la referendum pentru independența. De exemplu, Regatul Unit și Scoția, Italia și Tirolul de Sud, precum și programul separatist Lega Nord, Franța cu baski, Belgia cu flamani si valoni, și până la Quebecul canadez și alte state similare prin lume.

Kosovo este recunoscuta și de toate țările vecine (cu excepția Serbiei, firesc), unde se numără Montenegro cu 30% populație sârba, și Macedonia, cele două state tradiționale, aliați ai Serbiei. Iar, prin recunoașterea independenței Kosovei de către România, Bucureștiul ar înalța amicalitatea cu un stat nou, din punct de vedere istoric amic și cu alte state unde trăiesc albanezii. Deci cu Albania, Macedonia, Montenegru, și că nu ar fi piedică a proceselor de integrare a regiunii la Uniunea Europeană și NATO, văzut de toți  ca un drum spre viitorul comun mai bun. Atunci, de ce să nu aiba loc recunoașterea? adriatik@kohavision.net

(Autorul a fost  la o vizită de lobbying în România, împreuna cu o delegație a albanezilor kosovari, în cadrul programului “Communicating with Europe”, susținută de Foreign Office-britanic, MAE-Kosovo, British Council si KFOS. O versiune al acestui articol va fi editat la cotidianul român “Adevărul”).

 

Adriatik Kelmendi

Exclusiv pentru RBNPRESS  prin amabilitatea domnului Baki Ymeri

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

2 Comments

  • nica spune:

    In primul rand,albanezii nu respecta romanii.Au o atitudine superioara de parca ar putea sustine cu ceva concret.Cultura si caracterul albanezilor se aseamana mult cu cele ale natiilor agresive si crude din asia.De asta a si inceput acest razboi

  • AXIOMĂ spune:

    KOSOVO A FOST, ESTE ȘI VA FI SERBIA!