ROMÂNIA BREAKING NEWS

De ce România se află în topul mondial la viteza Internetului de conexiune fixă, dar suntem pe ultimul loc în UE la folosirea lui?

De ce România se află în topul mondial la viteza Internetului de conexiune fixă, dar suntem pe ultimul loc în UE la folosirea lui?

România se află în topul mondial la viteza Internetului de conexiune fixă

De ani buni deja România se află în topul mondial la viteza Internetului de conexiune fixă. Liniile de Internet fix ultra-rapid (peste 100 Mbps) au devenit majoritare în România încă din 2014, ajungând în poziţie de lider pe piaţa unică europeană şi la mare distanţă faţă de media UE.

Conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), rata de penetrare a Internetului fix în România este de 75% în zonele dens populate, îndeaproape de media UE, însă în zonele cu densitate mai mică de locuitori se înregistrează o rată de penetrare de doar 18%.

Peste 92% din piaţa de Internet fix este deservită de un număr de 6 furnizori, iar reţelele se concentrează şi se suprapun în zonele profitabile, caracterizate prin densitatea cererii.

La finalul anului 2015, existau peste 700 de furnizori operaţionali de servicii de Internet fix, peste 250 furnizori de servicii de retransmisie programe TV şi aproape 40 de furnizori de servicii de telefonie fixă.

În ciuda situaţiei macro-economice a ţării, tarifele pentru serviciile de Internet fix rămân competitive.

Conexiunile mobile înregistrează un ritm rapid de creştere, în prezent existând 3 conexiuni active de Internet mobil la fiecare conexiune fixă, aspect datorat progresului tehnologic.

De ce viteza Internetului de conexiune fixă este atât de mare în România?

Furnizorii de telecomunicaţii din România au început să investească încă din 2000 în construirea de reţele locale pe cablu coaxial, cablu UTP şi apoi fibra optică.

În prezent, marii furnizori de telecomunicaţii, precum RCS & RDS şi Telekom, oferă abonamente de Internet prin fibră optică.

Acestea includ beneficii negarantate de:

 • Download de până la 1000 Mbps
 • Upload în internet de până la 200 Mbps
 • Upload în reţea de până la 200 Mbps

Pentru a putea atinge vitezele maxime de mai sus, calculatorul abonatului trebuie să fie echipat corespunzător, de exemplu: procesor Intel I7 2,2Ghz (4 CORE) sau echivalent, Memorie RAM: 4GB, Hard Disk: SSD, Placa de reţea gigabit, Sistem de operare: Microsoft Windows 7, Linux, MacOS.

Potrivit ANCOM, în ultimii ani, operatorii de reţele de comunicaţii electronice recurg la partajarea elementelor reţelelor, între ei sau cu alţi furnizori de infrastructuri compatibile pentru a eficientiza operaţiunile sau pentru a satisface cererea de servicii.

Introducerea reţelelor de fibră optică pe segmentul de acces şi miniaturizarea cablurilor (micro-fibre) deschid posibilitatea coexistenţei pe aceeaşi infrastructură a unor reţele până de curând incompatibile, cum ar fi reţelele de comunicaţii şi cele de distribuţie energie electrică„, se menţionează în „Strategia ANCOM pentru comunicaţiile digitale 2020”.

Fibra Optică – secretul accesului la Internet de mare viteză

Conform directivelor Agendei digitale pentru Europa, până în 2020, toţi europenii ar trebui să aibă acces la Internet cu viteze de peste 30 Mbps şi cel puţin 50% din gospodăriile europene ar trebui să se aboneze la conexiuni Internet de peste 100 Mbps.

Sectorului privat îi revine rolul principal în extinderea şi modernizarea reţelelor în bandă largă, fiind susţinut şi de stat, pentru a se asigura realizarea obiectivelor.

Unele ţări din UE au introdus reglementări menite să accelereze acest proces, precum directiva ca fiecare clădire rezidenţială nou construită să fie echipată cu infrastructură de fibră optică. Acest tip de cablare poate fi folosit atât pentru implementarea accesului la Internet de mare viteză, cât şi pentru alte servicii, inclusiv distribuirea TV/SAT.

Beneficiile fibrei optice:

 • Volum de informaţii transferate prin fibra unică
 • Posibilitatea trimiterii semnalului pe distanţe lungi datorită atenuării scăzute a fibrelor optice
 • Rezistenţa totală la interferenţele electromagnetice
 • Greutate redusă şi dimensiuni mici
 • Nu există riscul de electrocutare
 • Rezistenţa la condiţii nefavorabile de vreme şi de mediu (umiditate, descărcări electrostatice şi altele)
 • Cost scăzut şi în continuă scădere
 • Fiabilitate ridicată

Internet prin fibră optică vs. Internet prin cablu

Internetul prin fibră optică este tehnologia de ultimă oră. Datele sunt trimise mai rapid pe distanţe mai mari.

Internetul prin cablu tradiţional utilizează infrastructura TV prin cablu pentru a transmite date. Cele mai multe companii de servicii de telefonie oferă, de asemenea, Internet prin cablu. Există mai puţini furnizori de servicii Internet bazate pe fibră optică pe piaţă.

Internetul prin fibră optică este mai fiabil. Este imun la multe dintre condiţiile la care Internetul prin cablu este sensibil. Pentru că fibra optică este realizată din fibre de sticlă şi nu există electricitate implicată, nu au loc interferenţe din cauza liniilor electrice sau a echipamentelor electrice de înaltă tensiune din apropiere. Acest lucru ajută, de asemenea, la reducerea riscului de incendiu.

Reţeaua privată instalată la domiciliu face că Internetul prin fibra optică să fie mai bine securizat.

Fibrele optice pot rezista la mai multe fluctuaţii de temperatură decât cablurile.

Fibra optică poate fi mai scumpă, deşi diferenţa de preţ a scăzut în ultimii ani. Eficienţa acesteia duce însă la scăderea costului investiţiei pe termen lung.

În viitor, aproape toate comunicaţiile vor folosi fibre optice.

Paradoxul românesc: Avem cea mai bună viteză la Internet, dar suntem pe ultimul loc în UE la folosirea lui

Comisia Europeană a dat publicităţii Indexul Economiei şi Societăţii Digitale (DEŞI), ediţia 2017, din care reiese faptul că singurul lucru cu care se mândreşte România, viteza Internetului, nu este suficient ca ţara noastră să schimbe tradiţionalul ultim loc din UE în acest clasament.

România se află pe locul 28 în raportul DESI 2017.

Aici gasiti Raportul Digital Economy and Society Index 2017

În raport scrie: „Zonele urbane sunt acoperite de conexiuni în bandă largă de mare viteză, România situându-se pe locul doi în UE în ceea ce priveşte proporţia de abonamente din UE. De asemenea, adoptarea de către consumatori a serviciilor mobile în bandă largă se accelerează. Cu toate acestea, rata de digitalizare a economiei, inclusiv a serviciilor publice, şi nivelul competenţelor digitale rămân scăzute.”

Indicele economiei şi societăţii digitale este un indice compozit care măsoară progresele din domeniul digital în funcţie de cinci elemente:

 1. Conectivitate – bandă largă fixă, bandă largă mobilă, viteză şi preţurile benzii largi
 2. Capital uman – utilizarea internetului, competenţe digitale de bază şi cele avansate
 3. Utilizarea Internetului – utilizarea conţinutului de către cetăţeni, comunicarea şi tranzacţiile online
 4. Integrarea tehnologiei digitale – digitalizarea întreprinderilor şi a comerţului electronic
 5. Servicii publice digitale – e-guvernarea

Caracteristica românească a acestor 5 elemente, aşa cum sunt percepute de către raportul DESI 2017:

Conectivitate

România are una dintre cele mai ridicate proporţii de abonamente la servicii în bandă largă de mare viteză din UE, iar din ce în ce mai multe persoane utilizează serviciile mobile în bandă largă.

Deşi spectrul disponibil este în creştere, acoperirea reţelelor fixe şi mobile (4G) în bandă largă rămâne una dintre cele mai scăzute din UE.

Capital uman

Din ce în ce mai multe persoane folosesc Internetul, iar nivelul competenţelor digitale este în creştere, însă acesta se situează în continuare pe penultimul loc din UE.

În România există un număr relativ ridicat de absolvenţi în domeniile ştiinţei, tehnologiei, matematicii şi ingineriei.

Utilizarea Internetului

Utilizatorii de Internet din România desfăşoară mult mai puţine activităţi online decât media UE, în special în ceea ce priveşte comerţul electronic şi serviciile bancare electronice.

Reţelele sociale şi apelurile video online sunt însă folosite intens.

,,Orașul Ploiești se află pe locul al treilea în lume din punctul de vedere al vitezei de accesare a internetului

Integrarea tehnologiei digitale

România nu şi-a redus decalajul faţă de UE în ceea ce priveşte digitalizarea întreprinderilor, în special utilizarea tehnologiei de tip cloud computing şi exploatarea canalelor de comercializare online. Cifră de afaceri din vânzările online a scăzut uşor. Integral despre paradoxul romanesc legat de Internet pe Curs de guvernare

Claudiu VASILEromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: