ROMÂNIA BREAKING NEWS

DE AZI, AVIOANE AWACS PĂZESC SPAȚIUL AERIAN ROMÂNESC ȘI POLONEZ

DE AZI, AVIOANE AWACS PĂZESC SPAȚIUL AERIAN ROMÂNESC ȘI POLONEZ

NATO a anuntat luni ca va trimite avioane de cercetare si alarmare indepartata (Airborne Warning and Control System – AWACS) pentru a efectua misiuni de recunoastere deasupra Poloniei si Romaniei, in contextul crizei din Ucraina, transmite AFP.

Aceste misiuni aeriene „vor intari capacitatea (NATO – n.red.) de supraveghere a situatiei” si vor avea loc doar in spatiul aerian al tarilor care apartin aliantei transatlantice, a declarat la Bruxelles un responsabil NATO.

Potrivit unui purtator de cuvant al NATO, citat de Reuters, ambasadorii NATO, actionand la recomandarea comandantului fortelor NATO in Europa, generalul american Philip Breedlove, au dat unda verde luni zborurilor.

Decizia de a trimite aeronave AWACS a fost luata de Consiliul Atlanticului de Nord care grupeaza ambasadorii celor 28 de tari NATO.

Desfasurarea acestor misiuni „este o actiune intemeiata si responsabila” care urmeaza deciziei luate saptamana trecuta de NATO de a consolida actiunile de supraveghere a tarilor membre, vecine ale Ucrainei, a precizat responsabilul NATO.

NATO opereaza o flota de 17 avioane Boeing E-3A dotate cu AWACS (Airborne Warning and Control System) care permite supravegherea spatiului aerian mult mai bine decat cu ajutorul unui radar de la sol.

„Zborurile acestor avioane asupra tarilor membre ale NATO este un lucru obisnuit”, a declarat un diplomat, subliniind totodata ca este iesit din comun faptul ca NATO anunta acest lucru public. „Nu este vorba despre o miscare de acutizare a tensiunilor”, in contextul in care occidentalii asteapta o solutionare pasnica a crizei, a dat asigura oficialul.

Aeronavele AWACS vor „efectua misiunile lor de la baza din Geilenkirchen, Germania, si de la cea din Waddington, Marea Britanie”, a precizat reprezentantul NATO.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat saptamana trecuta ca evenimentele din Ucraina au avut „consecinte grave pentru securitatea si stabilitatea zonei euro-atlantice”. El a acuzat Rusia de „incalcarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, si de incalcarea angajamentelor sale internationale” prin desfasurarea de trupe in Crimeea.

NATO a insistat ca nu se pregateste sa joace un rol operational in criza.

Washingtonul, cel mai puternic membru al NATO, a decis sa-si intensifice antrenamentele aeriene comune cu Polonia si sa creasca participarea la protectia spatiului aerian al tarilor baltice, asigurata in ultimii 10 ani de NATO.

Joia trecuta, Statele Unite au anuntat trimiterea in Lituania a patru avioane de lupta F -15 iar duminica trimiterea a 12 avioane F – 16 in Polonia

„O aeronavă E-3A AWACS a NATO efectuează marți, 11 martie, un zbor în spațiul aerian al României, pe rutele și în zonele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic. Zborul face parte dintr-un exercițiu planificat ce se execută periodic, al cărui scop este antrenarea forțelor și a mijloacelor de poliție aeriană” , se arată în comunicatul transmis de MApN.

Aeronavele AWACS operează în cadrul Componentei de aeronave E-3A – parte a Forței NATO de Avertizare Timpurie, a cărei misiune de bază este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului și comunicațiilor pe timpul operațiilor desfășurate în spațiul aerian al NATO.

Aeronavele operează la înălțimi de peste 9.000 metri, cu o rază de descoperire a radarului de 31.000 kilometri pătrați și pot detecta ținte ce evoluează la înălțimi mici, în limita a 400 kilometri și la înălțimi medii, în limita a 520 kilometri, se mai arată în comunicatul Statului Major al Forțelor Aeriene.

Despre tipul de avion Awacs care va apăra spațiul aerian românesc și polonez

Awacs este unn avion de cercetare și alarmare îndepărtată în limba engleză: Airborne Early Warning and Control (AEW&C) este o platformă radar aeropurtată puternică, destinată să detecteze avioane, nave și vehicule la mare distanță și să controleze spațiul de luptă comandând atacuri terestre efectuate deavioane de atac la sol sau să trimită în zonă avioane de vânătoare.

E-3 Sentry AWACS al USAF

E-3 Sentry AWACS al USAF

Aceste sisteme se folosesc și pentru supraveghere, incluzând:

  • ținerea sub observație a unor ținte
  • comandă și control
  • sau managementul bătăliei.

Sistemele AEW&C moderne pot detecta un avion de la o distanță de 400 km, în afara razei rachetelor sol-aer. Un astfel de avion poate controla o suprafață de 312,000 km2. Trei astfel de avioane pot acoperi controlul întregii Europe Centrale.

Raza de acțiune a acestor avioane poate fi extinsă cu avioane de patrulare prietene care pot comunica cu avioanele AEW&C. Folosindu-și propriile radare, permit ca avioanele AEW&C să rămână invizibile radar.

Conform unor surse, patru astfel de aeronave vor primi misiunea permanentă de supraveghere a spatiilor aeriene polonez și român, până la detensionarea situației la granița cu Ucraina.

 

Surse:mapn.romediafax.roeuropalibera.orghotnews.ro, ro.wikipedia.org

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.