ROMÂNIA BREAKING NEWS

Danske Bank (Olanda) – scandal de spălare de bani în favoarea oligarhilor ruși în valoare de 150 miliarde dolari

Danske Bank (Olanda) – scandal de spălare de bani în favoarea oligarhilor ruși în valoare de 150 miliarde dolari

Acțiunile Danske Bank, cea mai mare instituție de credit din Danemarca, s-au prăbușit la minimul ultimilor aproape 2 ani, pe fondul unui scandal bancar din Estonia. Fonduri ilicite ale unor oligarhi însumând aproape 150 miliarde dolari ar fi fost spălate prin intermediul băncii, potrivit profit.ro citat de romaniabreakingnews.ro

Îngrijorările investitorilor sunt legate de faptul că multe conturi ale Danske Bank sunt legate de oligarhi ruși prin intermediul unor firme-paravan. Clienții băncii daneze plimbau bani între câteva firme prin intermediul unor conturi de la subsidiara din Estonia, înainte de a-i transfera în bănci din Turcia, Hong Kong, Letonia, Marea Britanie și alte țări.

Echivalentul a nu mai puțin de 150 miliarde dolari ar fi reprezentat sume de bani obținute din activități ilicite pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice spălate în anii 2007-2015 cu ajutorul celei mai mari bănci comerciale din Danemarca, cu active de 3,48 trilioane coroane daneze (541,14 miliarde dolari)

„S-au aprins mai multe becuri roșii”, a declarat Kilvar Kessler, președintele boardului autorității de supraveghere bancară din Estonia. Suspiciuni sunt că a fost chiar CEO-ul Danske Bank cel care a supravegheat direct operațiunile majore ale subsidiarei estoniene, iar acesta a fost complice în tăinuirea tranzacțiilor. Într-o poziție adoptată în septembrie 2017 de banca-mamă se afirma că subsidiara din Estonia „a operat în cea mai mare parte ca o unitate independentă, cu propriile sale sisteme, proceduri și cultură în ceea ce privește măsurile împotriva spălării banilor”. …integral pe profit.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: