Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți organizează luni, 15 iunie 2015, începând cu ora 17:00, spectacolul „Suflet românesc”, susținut de maestrul Dan Puric, la Teatrul Academic Ucrainean Dramatic Muzical „Olga Kobyleanska” din Cernăuți.
Organizat cu ocazia comemorării a 126 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, evenimentul va fi compus din trei părți: piesa de teatru „Suflet românesc”, conferința cu același nume și o sesiune de autografe dedicată participanților la eveniment. Inițiativa dorește să contribuie la consolidarea relațiilor dintre comunitățile de români din interiorul și din afara granițelor.
Spectacolul de pantomimă „Suflet românesc” spune o poveste despre ieșirea din comunism a poporului român și a încercării sale de revenire la „normal”. Pentru actorul Dan Puric, care a încântat publicul de pe toate continentele, jocul este o tăcere încărcată de miez. Presa străină l-a catalogat drept un „maestru al perfecțiunii și ingeniozității, al umorului negru, care înnoiește arta pantomimei lui Chaplin și Marceau”. Actorul, regizorul și scriitorul Dan Puric este, fără doar și poate, un reprezentant de onoare al culturii române, întâmpinat și răsplătit, de fiecare dată, cu aplauze frenetice, binemeritate.
La acest eveniment, prin grija partenerilor (Consulatul României, asociațiile românești și presa locale), vor participa nu doar românii stabiliți în Cernăuți, ci și cei din raioanele învecinate, inclusiv românii din regiunea Transcarpatia (Maramureșul istoric). Această zonă găzduiește, conform datelor recensământului din 2001 disponibile pe pagina de internet a MAE, peste 182.000 din totalul de români autohtoni din Ucraina, împărțiți artificial între etnonime precum „români” și „moldoveni” (dar echivalenți în legislația României – Legea nr. 299), reprezentând a treia comunitate numerică după ucraineni și ruși. Potrivit datelor neoficiale deținute de Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, comunitatea românilor din Ucraina ar depăși 500.000 persoane. La Cernăuți au sediul importante asociații ale acestora, care au lucrat cu perseverență în direcția menținerii identității culturale a românilor din Bucovina de Nord.
„Dedic acest spectacol poporului român, frumuseții lui interioare necorupte, care într-o zi îl va ajuta să se refacă. Iubind această frumusețe va avea puterea ca odată plecat în lume să-i tămăduiască și pe alții” (Dan Puric).
Premiera spectacolului a avut loc în decembrie 2013 la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, fiind prezentat ulterior în mai multe orașe din România și din străinătate. Scenariul și regia: Dan Puric. Coregrafie dans clasic și modern: Svetlana Zotina. Coregrafie dans grecesc: Amalia Strinopoulou. Coregrafie dans popular: Costică Bălărău. Costume: Lili Cenean. Editare coloană sonoră: Radu Drăgănescu. Sunet și lumini: Alin Popa. Printre partenerii media a acestui proiect se numără și Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, Portalul de știri BucPress.eu, radio „Bucovina”, TV Bucovina, Radio „Ucraina-Internațional”, săptămânalul „Libertatea Cuvântului”, „Monitorul de Hliboca”, „Gazeta de Herța” ș.a.
Sursa: Euromedia Bucovina prin romaniabreakingnews.ro