Seamănă cu un wiking. Înalt, blond, zdravăn, cu ochii albaştri şi cu aer de navigator abia descins pe pământ. Binevoitor, zâmbitor, plin de entuziasm, ai zice că toată viaţa i-a aşteptat pe cei şase reporteri români, porniţi spre nordul baltic al Europei, în căutare de daci. Roşu la faţă, cu ochii pe jumătate închişi, vorbeşte cu o însufleţire molipsitoare, care îi trădează, şi ştiinţa de carte, şi pasiunea care-i însufleţeşte meseria de arheolog. Director al marelui Muzeu din Kernave (vechea capitală a Lituaniei) s-a mutat şi cu domiciliul la locul de muncă, într-o căsuţă acoperită cu şiţă, ca să fie cât mai aproape de săpăturile lui, efectuate într-un câmp cu dealuri retezate, pe care le poţi înlocui oricând cu cetăţile noastre din Munţii Orăştiei, fără să se cunoască schimbarea de peisaj. Cu mâinile la spate, ca un elev scos la tablă, Aleksiejus Luchtanas (foto sursa delfi.lt), aşteaptă întrebările pentru interviu.
„Până în secolul 19, teoria originii dacice a balticilor s-a bucurat de mare interes”
Sunt şanse mari să fie adevărat. Până târziu, în secolul 19, teoria orginilor dacice ale lituanienilor, letonilor şi estonienilor s-a bucurat de mare interes, multe argumente ieşind la iveală odată cu săpăturile executate la tumulii funerari din sudul Dunării, în Tracia preistorică. Există multe surse documentare, din toate perioadele, care vorbesc despre originile comune ale dacilor cu populaţia Ţărilor Baltice, şi ele nu pot fi ignorate.
– Colegul nostru, Ciprian Rus, tocmai a sosit din Polonia, unde au fost găsite urme arheologice ale civilizaţiei dacice: ceramică, bani şi brăţări. S-au făcut şi aici astfel de descoperiri?
– Legăturile noastre sunt mai vechi decât perioada dacică! Vă propun să pornim cu zona preistorică a muzeului Kernave, ca să vedeţi concret descoperirile. Expoziţia cuprinde perioada în care populaţiile din regiunea Lituaniei şi a Ţărilor Baltice au contactat alte civilizaţii, şi în mod special, civilizaţia de pe malurile Dunării. De altfel, în mitologia lituaniană întâlnim foarte des Dunărea. Pare bizar ca un râu care udă teritoriul României să facă parte din folclorul şi legendele de aici. Aceasta este dovada că pentru strămoşii lituanienilor, zona Dunării nu era necunoscută. Aceste contacte au început încă din neolitic. Un timp îndelungat, populaţia de aici a fost silvestră, trăia în pădure sau în apropierea pădurilor, agricultura nu era atât de dezvoltată. Ea a venit dinspre Dunăre, cultura neolitică a ajuns aici şi s-a dezvoltat. Vorbim, în principal, de cultura Cucuteni, venită la noi cu toate beneficiile cunoscute ale acestei civilizaţii, în special ceramica. Acesta a fost primul val venit dinspre teritoriul actualei Românii către noi. Aşa au ajuns la noi, atât dezvoltarea agriculturii, cât şi sculptura de dimensiuni reduse, figurinele modelate din lut, cu formele lor specifice. Este vorba despre acele figurine mici, înfăţişând femei sau zeiţe, simboluri ale fecundităţii. În această zonă nordică, populaţia a început să le facă şi din chihlimbar, el găsindu-se din belşug aici, şi fiind cel mai preţuit material, cu puteri magice. Acesta a fost primul contact dintre sud şi nord, dintre populaţiile ce aveau să fie mai târziu numite dacică şi baltică.
„Tot ce este fabricat din bronz pe teritoriul Lituaniei de azi poartă amprenta dacică”
Istoricul danez Gudmund Schüte a publicat o hartă a nordului Europei, copiată după harta geografului grec Ptolemeu din Alexandria (sec. I), în care, pe zona din vecinătatea Mării Baltice, sunt trecuţi geto-dacii. Asta înseamnă că nu doar cultura dacică, ci dacii înşişi au ajuns, cândva, până aici.
– Cu siguranţă că înainte cu un secol de Hristos, deja putem vorbi de legături cu populaţia dacă şi geto-dacă, statul geto-dac fiind deja în formare. Din datele pe care le avem acum, se pare că legăturile cu ei s-au oprit atunci, o perioadă, nu se ştie de ce. Însă la un secol după Hristos, de la anul 200-300 înainte, un nou val puternic de populaţie vine dinspre Dacia aici. Sunt astfel reluate vechile legături şi relaţii, este o relansare a lor. Între timp, Dacia devenise provincie romană şi romanii erau interesaţi de această regiune baltică, unde dacii aveau legături puternice. Contacte cu Imperiul Roman, prin diferite provincii ale sale, mai existaseră, însă de data aceasta, romanii încercau să pătrundă spre nord mai uşor, prin intermediul dacilor, care cunoşteau mai bine căile de acces şi aveau relaţii mai strânse cu nordicii. Articolul complet pe formula-as.ro