ROMÂNIA BREAKING NEWS

Da, este adevărat ca în Transcarpatia s-a adoptat în câteva localități limba româna ca limba regională ?

Da este adevărat, în Maramureșul Istoric, azi regiunea Transcarpatia din componența Ucrainei, românii din localitățile Slatina, Biserica Albă și Apșa de Jos, au adoptat limba română ca limba regională.
Conform Interfax, care citeaza informatii de pe site-ul oficial al deputatului Ghenadi Moskal, decizia ca limba romana sa devina limba regionala a fost adoptata de catre consiliul local din Biserica Alba la data de 14 august. Moskal a purtat deja corespondenta oficiala in limba romana cu presedintele consiliul local din localitate, George Berinde.

Biserica Alba este unul dintre cele cinci sate din Rahau unde majoritatea populatiei este de origine romana. Potrivit recensamantului din 2001, 11,6% dintre locuitorii raionului Rahau, adica 10.500 de oameni, sunt vorbitori de limba romana.

Raionul Rahau, alaturi de raionul Teceu, fac parte dintr-o zona cunoscuta si sub numele de Maramuresul de Nord. De altfel, in Evul Mediu, jumatatea estica a Transcarpatiei facea parte din voievodatul romanesc al Maramuresului, devenit ulterior comitat, dupa cucerirea maghiara. Delegatii importante din satele Maramuresului de Nord au participat, in 1918, la adunarea de la Alba Iulia, cerand includerea intregului Maramures in granitele noii Romanii, ceea ce nu s-a intamplat, din cauza opozitiei marilor puteri semnatare ale Tratatul de Pace de la Paris.

Potrivit legislatiei ucrainiene, statutul de limba regionala poate fi obtinut de vorbitorii nativi ai acesteia numai daca sunt intr-un numar mai mare de 10% din totalul populatiei unei regiuni. Legea in acest sens a intrat in vigoare pe 10 august 2012.

Pe langa romana, mai au statut de limba regionala rusa, maghiara si moldoveneasca, cea din urma fiind utilizata in satul Tarasivti din raionul Cernauti.

Trebuie să menționăm ca de mult timp au existat nenumarate luari de poziție ale politicienilor si factorilor de decizie din Ucraina, impotriva limbii române si a așa zisei limbi moldovenești.

Cea mai recenta: „Limbile romana si moldoveneasca ar trebui interzise in Ucraina!”, a declarat adjunctul directorului filialei Institutului Comunitatii Statelor Independente (CSI) din Kiev, Denis Denisov. (iunie a.c.)

Potrivit Karadeniz Press, afirmatiile lui Denisov au venit ca replica la opozitia ministrului de Externe roman, Andrei Marga, fata de proiectul de lege privind limbile regionale in Ucraina. In acesta se mentioneaza ca limba „moldoveneasca” ar putea obtine statut regional.

„Cu siguranta, Ucraina ar trebui sa raspunda unor astfel de declaratii. Este interesant pe ce se bazeaza un oficial dintr-o alta tara atunci cand ne sugereaza ce trebuie si ce nu trebuie sa facem pe teritoriul Ucrainei? Ma refer aici inclusiv la acordarea unui statut regional atat limbii romane, cat si limbii moldovenesti. Declaratiile Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei pot fi privite ca o implicare directa in treburile interne ale unui alt stat.

Daca diplomatia ucraineana nu considera ca ar trebui sa raspunda printr-o nota afirmatiilor Ministerului roman de Externe, atunci ar fi necesar un comentariu pe aceasta tema: sa fie eliminata si limba romana”, a spus Denisov.

Denisov a salutat adoptarea, in prima lectura, de catre Parlamentul ucrainean, a proiectului de lege privind politica lingvistica a Ucrainei.

 

Dacian Dumitrescu

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: