ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cutremur emoțional la Bruxelles după vernisajul expoziției fotografice despre masacrul de la Fântâna Albă

Cutremur emoțional la Bruxelles după vernisajul expoziției fotografice despre masacrul de la Fântâna Albă

La Parlamentul European din Bruxelles s-a marcat în aceste zile tragicul eveniment istoric care a marcat cu doliu istoria neamului românesc. S-au împlinit 75 de ani de la „Masacrul de la Fântâna Albă”, când aproximativ 3000 de români au fost masacrați de trupele ruse în timp ce încercau să treacă granița din Basarabia în România, la scurt timp după ce Rusia a ocupat teritoriul de peste Prut în urma ultimatumului dat României ca urmare a înțelegerii dintre Hitler și Stalin. Evenimentul a fost marcat printr-o expoziție deschisă oficial, marți, într-una din sălile PE, la inițiativa eurodeputatului Siegfried Mureșan informează rfi.ro citat de romaniabreakingnews.ro

Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 1 aprilie 1941, atunci când între 200 și aproximativ 3.000 de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România.

Expoziția prezentată a provocat o emoție puternică în rândurile presei și eruoparlamentarilor prezenți la eveniment.

Au prezentat expoziția și importanța rememorarii istorice, eurodeputații Siegfried MUREȘAN (organizator), Teodor STOLOJAN, Jean MARINESCU și președintele Institutului Frații Golescu – domnul Mihai NICOLAE. Tineri invitați din R. Moldova și România au fost prezenți ca invitați speciali și numeroși jurnaliști.

În exclusivitate pentru România Breaking News, domnul Mihai NOCOLAE a avut amabilitatea să ne transmită câteva gânduri:

„Expoziția este compusă din 12 panouri fotografice care prezintă masacrele din Basarabia și Nordul Bucovinei ocupate de trupele  statului totalitar sovietic și reprezintă o dureroasă dovadă a bestialității cu care ocupanții sovietici au tratat populația românească din teritoriile cotropite.

Trebuie să fim recunoscători, inițiatorilor și organizatorilor acestei expoziții – opremieră pentru eurodeputații României – pentru că au adus în Parlamentul European un episod tragic al istoriei noastre recente.

În egală măsură meritul acestei expoziții revine deputatului Eugen TOMAC și doamnelor Diana POSTICĂ  și Stela CULIC care s-au ocupat nemijlocit de realizarea materialului prezentat în expoziție.

Astfel de evenimente ne ajută să rememorăm evenimentele tragice petrecute în Europa în anii întunecați ai celui de-al Doilea Război Modial. În acelaș timp apreciez ca cunoșterea acestor manifestări ale totalitarismului, comunist sau fascist, constituie un argument în plus pentru cursul european al României și în general pentru nevoia de colaborare internațională în actualul climat internațional, când există tentația perversă de a rezolva unele din problemele interstatale cu mijloacele războiului și intervenției militare. În plus vedem inițiativa eurodeputatului Siegfried MUREȘAN ca un binevenit gând pios pentru victimile nevinovate ale Masacrului de la Fântâna Albă.”  – a transmis redacției RBN Press președintele Institutului Frații Golescu – domnul Mihai NICOLAE

Masacrul de la Fantana Alba_Bruxelles (1)

Masacrul de la Fantana Alba_Bruxelles (3)

Masacrul de la Fantana Alba_Bruxelles (4)

Masacrul de la Fantana Alba_Bruxelles (5)

Masacrul de la Fantana Alba_Bruxelles (6)

Masacrul de la Fantana Alba_Bruxelles (7)

Masacrul de la Fantana Alba_Bruxelles (8)

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: