ROMÂNIA BREAKING NEWS

Decizie BOMBĂ: Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat câștig de cauză Oltchim în speța cu Comisia Europeană! Va recupera statul român ceva de la CE?

Decizie BOMBĂ: Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat câștig de cauză Oltchim în speța cu Comisia Europeană! Va recupera statul român ceva de la CE?

Prin Hotărârea din 15 decembrie 2021, pronunțată în speța T-565/19, Oltchim S.A. vs. Comisia Europeană (Ajutor de stat), Curtea de Justiție a Uniunii Europene – CURIA a anulat parţial Decizia de ajutor de stat adoptată de Comisia Europeană la 17 decembrie 2018, (EU) 2019/1144 în cauza SA.36086(2016/C), informează romaniabreakingnews.ro  citând decizia (CURIA)

https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=251283&pageIndex=0&doclang=ro&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=1070338

Extras din decizia tribunalului:

TRIBUNALUL (Camera a zecea extinsă)

declară și hotărăște:

1)      Anulează articolul 1 literele (a) și (c) din Decizia (UE) 2019/1144 a Comisiei din 17 decembrie 2018 privind ajutorul de stat SA.36086 (2016/C) (ex 2016/NN) pus în aplicare de România în favoarea Oltchim SA.

2)      Anulează articolele 3-6 și articolul 7 alineatul (2) din Decizia 2019/1144, în măsura în care privesc măsurile menționate la articolul 1 literele (a) și (c) din această decizie.

3)      Respinge în rest acțiunea.

4)      Obligă Oltchim să suporte o pătrime din propriile cheltuieli de judecată.

5)      Obligă Comisia Europeană să suporte, pe lângă propriile cheltuieli de judecată, trei pătrimi din cheltuielile de judecată efectuate de Oltchim.

Kornezov

Buttigieg

Kowalik‑Bańczyk

Hesse

      Petrlík

Pronunțată astfel în ședință publică la Luxemburg, la 15 decembrie 2021.

Documentul pe larg:

Download the PDF file .

Decizia este considerată deosebit de importantă pentru restructurarea întreprinderilor din România  și Europa.

Comisia Europeană (CE), constatase în decembrie 2018 că, de la privatizarea eşuată a societăţii petrochimice Oltchim din 2012, Societatea în speță a beneficiat  în viziunea CE, de ajutoare incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro. Consecința, CE a decis că România trebuie să recupereze aceste ajutoare de la Oltchim.

Decizia este extrem de importantă mai ales că, în urma intervenției Comisiei Europene o importantă societate potrochimică din România a avut de suferit, statul pierzând sute milioane de euro, locuri de munca, etc.

Decizia de ajutor de stat emisă de CE obligase Statul Român să recupereze de la Oltchim SA „avantajul economic” acordat prin 3 măsuri:

Măsura 1 – neexecutarea creanțelor și acumularea de noi datorii în perioada septembrie 2012 – ianuarie 2013;

Măsura 2 – sprijinirea activităților Oltchim sub forma continuării furnizărilor neplătite și acumularea de noi datorii începând cu septembrie 2012, fără măsuri adecvate pentru protejarea creanțelor;

Măsura 3 – anularea datoriilor, în cadrul planului de reorganizare, de către o serie de creditori publici, pentru o sumă totală de 1 516 598 405 lei.

Tribunalul UE a anulat decizia CE și toate considerentele ce privesc Măsura 1 şi Măsura 3.

Considerentele reţinute de Curtea de Justiție a Uniunii Europene – CURIA evidenţiază erorile Comisiei Europene în analiza cazului, dar şi excesul de zel manifestat în calificarea ca ajutor de stat a unor măsuri perfect legale şi justificate.

În ansamblu, CURIA observă o lipsa de rigurozitate a Comisiei în a demonstra condiţiile ajutorului de stat, care s-a grăbit în a trage concluzii insuficient argumentate, precum și câteva alte elemente de nelegalitate și netemeinicie, care vor fi expuse în continuare.

Potrivit Prof. dr. avocat Gheorghe PipereaPIPEREA & ASOCIAȚII și Avocat Irina SorescuPIPEREA & ASOCIAȚII , deși „nu putem nici măcar intui ce efort financiar, logistic  și de lobby a fost „necesar” pentru o decizie atât de superficial motivată,  precedentul creat de Hotărârea Curtea de Justiție a Uniunii Europene este crucial, întrucât, în baza sa, statul (instituțiile publice), companiile deținute de stat și unitățile administrativ-teritoriale, atât din România, cât și din celelalte state membre ale UE, vor putea lua mai rapid, mai ferm și cu mai mult curaj decizii de salvare a întreprinderilor, publice sau private, prin măsuri de restructurare și reorganizare judiciară care să includă ștergeri și eșalonări de datorii.” Sursa: juridice.ro

Deși Statul român și Consiliul Concurenței au făcut mersul piticului, preferând să nu supere granzii europeni cu obiecții, reclamații și cereri de intervenție în dosar, precedentul creat este enorm, întrucât statele membre nu se vor mai abține să salveze, prin ștergeri de datorii, întreprinderi cu mii sau zeci de mii de angajați, de frica unor inadecvați zbiri birocrați de la DG Competition a CE. Sigur state ca Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia sau chiar Spania vor utiliza precedentul, dar sper ca și România să aibă înțelepciunea și curajul să facă la fel, că urmează vremuri cu mari și grele falimente.”, a notat  Gheorghe Piperea, fostul administrator judiciar al combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Așa dar, în urma deciziei Comisiei Europene, o mare societate românească petrochimică este pusă pe butuci, mii de oameni sunt lasați pe drumuri în șomaj, un întreg lanț industrial este dat peste cap. Așteptâm ca reprezentanții statului român sa acționeze pentru recuperarea pierderilor de la Comisia Europeană.  ….dar probabil că nu (sic!)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: