Prin Hotărârea din 15 decembrie 2021, pronunțată în speța T-565/19, Oltchim S.A. vs. Comisia Europeană (Ajutor de stat), Curtea de Justiție a Uniunii Europene – CURIA a anulat parţial Decizia de ajutor de stat adoptată de Comisia Europeană la 17 decembrie 2018, (EU) 2019/1144 în cauza SA.36086(2016/C), informează romaniabreakingnews.ro citând decizia (CURIA)
Extras din decizia tribunalului:
TRIBUNALUL (Camera a zecea extinsă)
declară și hotărăște:
1) Anulează articolul 1 literele (a) și (c) din Decizia (UE) 2019/1144 a Comisiei din 17 decembrie 2018 privind ajutorul de stat SA.36086 (2016/C) (ex 2016/NN) pus în aplicare de România în favoarea Oltchim SA.
2) Anulează articolele 3-6 și articolul 7 alineatul (2) din Decizia 2019/1144, în măsura în care privesc măsurile menționate la articolul 1 literele (a) și (c) din această decizie.
3) Respinge în rest acțiunea.
4) Obligă Oltchim să suporte o pătrime din propriile cheltuieli de judecată.
5) Obligă Comisia Europeană să suporte, pe lângă propriile cheltuieli de judecată, trei pătrimi din cheltuielile de judecată efectuate de Oltchim.
Kornezov
Buttigieg
Kowalik‑Bańczyk
Hesse
Petrlík
Pronunțată astfel în ședință publică la Luxemburg, la 15 decembrie 2021.
Documentul pe larg:
Decizia este considerată deosebit de importantă pentru restructurarea întreprinderilor din România și Europa.
Comisia Europeană (CE), constatase în decembrie 2018 că, de la privatizarea eşuată a societăţii petrochimice Oltchim din 2012, Societatea în speță a beneficiat în viziunea CE, de ajutoare incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro. Consecința, CE a decis că România trebuie să recupereze aceste ajutoare de la Oltchim.
Decizia este extrem de importantă mai ales că, în urma intervenției Comisiei Europene o importantă societate potrochimică din România a avut de suferit, statul pierzând sute milioane de euro, locuri de munca, etc.
Decizia de ajutor de stat emisă de CE obligase Statul Român să recupereze de la Oltchim SA „avantajul economic” acordat prin 3 măsuri:
Măsura 1 – neexecutarea creanțelor și acumularea de noi datorii în perioada septembrie 2012 – ianuarie 2013;
Măsura 2 – sprijinirea activităților Oltchim sub forma continuării furnizărilor neplătite și acumularea de noi datorii începând cu septembrie 2012, fără măsuri adecvate pentru protejarea creanțelor;
Măsura 3 – anularea datoriilor, în cadrul planului de reorganizare, de către o serie de creditori publici, pentru o sumă totală de 1 516 598 405 lei.
Tribunalul UE a anulat decizia CE și toate considerentele ce privesc Măsura 1 şi Măsura 3.
Considerentele reţinute de Curtea de Justiție a Uniunii Europene – CURIA evidenţiază erorile Comisiei Europene în analiza cazului, dar şi excesul de zel manifestat în calificarea ca ajutor de stat a unor măsuri perfect legale şi justificate.
În ansamblu, CURIA observă o lipsa de rigurozitate a Comisiei în a demonstra condiţiile ajutorului de stat, care s-a grăbit în a trage concluzii insuficient argumentate, precum și câteva alte elemente de nelegalitate și netemeinicie, care vor fi expuse în continuare.
Potrivit Prof. dr. avocat Gheorghe Piperea, PIPEREA & ASOCIAȚII și Avocat Irina Sorescu, PIPEREA & ASOCIAȚII , deși „nu putem nici măcar intui ce efort financiar, logistic și de lobby a fost „necesar” pentru o decizie atât de superficial motivată, precedentul creat de Hotărârea Curtea de Justiție a Uniunii Europene este crucial, întrucât, în baza sa, statul (instituțiile publice), companiile deținute de stat și unitățile administrativ-teritoriale, atât din România, cât și din celelalte state membre ale UE, vor putea lua mai rapid, mai ferm și cu mai mult curaj decizii de salvare a întreprinderilor, publice sau private, prin măsuri de restructurare și reorganizare judiciară care să includă ștergeri și eșalonări de datorii.” Sursa: juridice.ro
Deși Statul român și Consiliul Concurenței au făcut mersul piticului, preferând să nu supere granzii europeni cu obiecții, reclamații și cereri de intervenție în dosar, precedentul creat este enorm, întrucât statele membre nu se vor mai abține să salveze, prin ștergeri de datorii, întreprinderi cu mii sau zeci de mii de angajați, de frica unor inadecvați zbiri birocrați de la DG Competition a CE. Sigur state ca Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia sau chiar Spania vor utiliza precedentul, dar sper ca și România să aibă înțelepciunea și curajul să facă la fel, că urmează vremuri cu mari și grele falimente.”, a notat Gheorghe Piperea, fostul administrator judiciar al combinatului din Râmnicu Vâlcea.
Așa dar, în urma deciziei Comisiei Europene, o mare societate românească petrochimică este pusă pe butuci, mii de oameni sunt lasați pe drumuri în șomaj, un întreg lanț industrial este dat peste cap. Așteptâm ca reprezentanții statului român sa acționeze pentru recuperarea pierderilor de la Comisia Europeană. ….dar probabil că nu (sic!)