ROMÂNIA BREAKING NEWS

Curtea Constituțională de la Chișinău a decis: Cetățenia RM pentru Traian Băsescu este Constituțională!

Curtea Constituțională de la Chișinău a decis: Cetățenia RM pentru Traian Băsescu este Constituțională!

Curtea Constituțională de la Chișinău a respins sesizarea socialistului Igor Dodon privind acordarea cetățeniei moldovenești fostului președinte al României Traian Băsescu. Prin umare, decretul președintelui Nicolae Timofti, semnat în acest sens, este constituțional, anunță Deschide.md, citat romaniabreakingnews.ro

Curtea a reținut că prevederile articolului 88 lit. c) din Constituție îl abilitează pe președintele Republicii Moldova cu una din principalele atribuții în exercitarea puterii de stat, care vizează statutul juridic al persoanei: acordarea cetățeniei. Astfel, conform normei constituționale, președintele „soluționează problemele cetățeniei Republicii Moldova și acordă azil politic”.

curtea_contitutionala_r_moldova_traian_basescu_cetatean

 

Curtea a menționat că, potrivit art. 27 din lege, președintele Republicii Moldova emite decrete în cazul acordării, redobândirii, renunțării și retragerii cetățeniei Republicii Moldova, iar, în cazul refuzului de acordare a cetățeniei, va da un răspuns argumentat.

În același timp, Curtea a amintit, că, potrivit art. 41 din lege, „Decretul Președintelui Republicii Moldova în problema cetățeniei poate fi atacat la Curtea Supremă de Justiție în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare”.

De asemenea, potrivit art. 42 din lege, refuzul de a primi cereri în problemele cetățeniei Republicii Moldova, încălcarea termenelor, a modului de examinare a cererii și de executare a hotărârilor în problemele cetățeniei precum și refuzul acordării cetățeniei și alte acțiuni comise de persoane oficiale pot fi atacate, în modul stabilit de lege, în instanță judecătorească.

Concluzionând cele menționate, Curtea a constatat că sesizarea nu întrunește condițiile de admisibilitate pentru exercitarea controlului constituționalității și, deci, nu poate fi acceptată pentru examinare de fond.

Grupul parlamentar al Partidului Socialisilor din Republica Moldova a depus pe 26 august o sesizare la Curtea Constituțională, prin care a cerut anularea decretului președintelui Nicolae Timofti privind acordarea cetățeniei moldovenești fostului președinte român Traian Băsescu. Potrivit socialiștilor, decretul nu este constituțional pentru ca fostul președinte român „nu recunoaște statalitatea, suveranitatea și independentă Republicii Moldova”.

Decretul președintelui Nicolae Timofti privind acordarea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu și soției sale sale, Maria, a fost publicat în „Monitorul Oficial” la data de 17 iunie.

Pentru a deveni cetățeni ai Republicii Moldova, „cu acte în regulă”, ei trebuie să depună jurământul. Băsescu a declarat că nu a hotărât încă dacă va depune sau nu jurământul pentru a obține cetățenia Republicii Moldova.

Andrei Rădescu

Redactor Șef Adjunct

RBN press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: