ROMÂNIA BREAKING NEWS

Curtea Constituțională a RM a decis: „Parlamentul poate iniţia procedura de suspendare a președintelui”. Dodon: „ uzurparea puterii în stat (…) fiecare dintre dumneavoastră o să răspundeţi!”

Curtea Constituțională a RM a decis: „Parlamentul poate iniţia procedura de suspendare a președintelui”. Dodon: „ uzurparea puterii în stat (…) fiecare dintre dumneavoastră o să răspundeţi!”

Curtea Constituțională a Republcii Moldova a decis că Igor Dodon a încălcat Constituţia atunci când a refuzat repetat numirea în funcţie a unui ministru: „Parlamentul poate iniţia procedura de suspendare”
Preşedintele Igor Dodon a încălcat Constituţia atunci când a refuzat repetat numirea în funcţie a unui ministru. Hotărârea fost pronunţată astăzi de Curtea Constituţională. la sesizarea Guvernului care a cerut interpretarea unor prevederi din articolul 98 din Constituţie. Şi asta după ce Dodon a respins a doua oară candidatura lui Eugen Sturză pentru funcţia de ministru al Apărării.

„Preşedintele ţării are dreptul să verifice capacităţile candidatului propus, însă nu are dreptul de veto faţă de propunerea prim-ministrului. (…) În arhitectura constituţională a RM, preşedintele trebuie să aibă un rol neutru, de arbitru şi să nu fie un jucător politic”, se spune în decizia Curţii.

Curtea Constituțională mai precizează că: „Refuzul deliberat al preşedintelui de numire a candidatului propus repetat de prim-ministru este o încălcare gravă a obligaţiilor sale constituţionale, circumstanţe ce justifică iniţierea de către Parlament a procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui”, a mai notat Curtea, adăugând că „mecanismul de demitere a Preşedintelui ţine de opţiunea Parlamentului, fiind o procedură complexă şi de lungă durată, care nu soluţionează prompt problema funcţionalităţii depline a instituţiilor fundamentale obstrucţionate deliberat de către Preşedinte”.

Hotărârea Curţii

„- În sensul articolului 91 din Constituţie, refuzul Preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţia (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligaţii constituţionale a Preşedintelui.

– Instituirea interimatului funcţiei, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligaţie constituţională şi circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituţională, în conformitate cu competenţa atribuită acesteia prin articolul 135 alin. (1) lit. f) din Constituţie”.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Dodon, despre decizia CC: „Eu nu voi semna niciun decret cu care nu sunt de acord”

„Curtea Constituţională poate interpreta Constituţia dar categoric nu poate institui noi norme constituţionale. Ceea ce a fost astăzi este instituirea unor noi norme constituţionale. Altfel decât uzurparea puterii în stat aceste acţiuni nu pot fi numite”, a spus Dodon în cadrul unui briefing.

Președintele Igor Dodon a mai spus că membrii Curţii Constituţionale vor fi traşi la răspundere pentru luarea acestei decizii.

„Pentru fiecare decizie, fiecare dintre dumneavoastră o să răspundeţi. Preşedintele Curţii Constituţionale vreţi să vă puneţi medalii înainte de pensie? Este o încălcare flagrantă, interpretarea constituţiei în interesele unui partid politic şi anume Partidul Democrat care controlează majoritatea parlamentară”, a conchis Igor Dodon

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: