ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cum bate România statele nordice la salarizare?

Cum bate România statele nordice la salarizare?

Cum bate România statele nordice la salarizare: Paradoxul – ţara cu „cele mai puţine salarii mici” are salariile cele mai mici. Creşterea în cascadă a salariului minim în România a produs un fenomen bizar – pe care manualele de specialitate par să nu-l fi prevăzut decât la scenarii extreme. 

E vorba de reacţia economiei la majorarea forţată a minimumului pe economie: angajatorii, siliţi să crească salariile minime, nu mai pot ţine pasul şi cu creşterea corespunzătoare a salariilor celorlalţi angajaţi. S-a ajuns, astfel, în situaţia ca un număr tot mai mare de angajaţi s [se apropie de salariul median: adică, în ciuda faptului că avem cele mai mici salarii nominale, să avem cele mai mari salarii mici raportate la salariul median: salariul minim a ajuns la 80% din salariul median – adică, precum în statele nordice!

România are în acest moment 1,3 milioane de angajaţi remuneraţi cu salariul minim pe economie, ceea ce reprezintă peste un sfert din totalul angajaţilor. O situaţie unică, cel puţin în Europa, şi care arată un dezechilibru grav în structura salarială a României, scrie Curs de Guvernare. (Pentru că nu se face ierarhizarea pe trepte în sus, iar salariul la care se raportează… treapta e menţinut la 600 lei, ca în 2010…)

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: