Cum bate România statele nordice la salarizare: Paradoxul – ţara cu „cele mai puţine salarii mici” are salariile cele mai mici. Creşterea în cascadă a salariului minim în România a produs un fenomen bizar – pe care manualele de specialitate par să nu-l fi prevăzut decât la scenarii extreme.
E vorba de reacţia economiei la majorarea forţată a minimumului pe economie: angajatorii, siliţi să crească salariile minime, nu mai pot ţine pasul şi cu creşterea corespunzătoare a salariilor celorlalţi angajaţi. S-a ajuns, astfel, în situaţia ca un număr tot mai mare de angajaţi s [se apropie de salariul median: adică, în ciuda faptului că avem cele mai mici salarii nominale, să avem cele mai mari salarii mici raportate la salariul median: salariul minim a ajuns la 80% din salariul median – adică, precum în statele nordice!
România are în acest moment 1,3 milioane de angajaţi remuneraţi cu salariul minim pe economie, ceea ce reprezintă peste un sfert din totalul angajaţilor. O situaţie unică, cel puţin în Europa, şi care arată un dezechilibru grav în structura salarială a României, scrie Curs de Guvernare. (Pentru că nu se face ierarhizarea pe trepte în sus, iar salariul la care se raportează… treapta e menţinut la 600 lei, ca în 2010…)