ROMÂNIA BREAKING NEWS

13 februarie – Ziua de naștere a lui Caragiale. La mulţi ani, Coane Iancule! Ești încă actual, așa că trăiești în continuare printre noi!

13 februarie – Ziua de naștere a lui Caragiale. La mulţi ani, Coane Iancule! Ești încă actual, așa că trăiești în continuare printre noi!

Cultura română aniversează azi, ziua de nașterea marelui nostru Ion Luca Caragiale. Data de naștere a marelui scriitor  este însă subiect de controversă. Istoriografia vehiculatează mai multe date, cum ar fi  „în noaptea de 29 spre 30 ianuarie” ori „în zorii zilei de 30 ianuarie”.

Iată însă certificatul de botez al lui Ion Luca Caragiale, descoperit în anii 1970 la Arhivele Statului, în care se menționează:

Certificatul_de_Botez_al_lui_Ion_Luca_Caragiale

Act de botez
„La întâi ale lunii lui februarie anul o mie opt sute cinci-zeci și doi au născut Iecaterina cu legiuitul dumisale soț anume Dl Luca Caragiali ot mahalaoa … orașul … fiu. și astăzi la șapte ale lunii lui Februarie anul o mie opt sute cinci-zeci și doi s´a botezat în legea pravoslavnică a Bisericii Răsăritului. de subt-iscălitul preot al Bisericii satului Haimanale dânduise numele Ioan de nașul său Maria sin Caragiali din mahalaoa … orașul …”
În conformitate cu singurul document oficial care menționează nașterea, data nașterii lui Ion Luca Caragiale este 1 februarie 1852.

Fiind sub incidenta calendarului Gregorian, data corectă este cea de 13 februarie.

Ion Luca Caragiales-a născut în satul Haimanale, județul Prahova, Țara Românească, astăzi I. L. Caragiale, județul Dâmbovița, România și a decedat la data de , în Berlin, Imperiul German. A fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. George Călinescu îl considera a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: