ROMÂNIA BREAKING NEWS

Criza politică din România, SUB LUPA presei internaţionale

Criza guvernamentală din România generată după refuzul premierului Sorin Grindeanu de a demisiona după ce i-a fost retras sprijinul politic a ajuns şi în presa internaţională. Marile publicaţii au analizat atent atât declaraţiile premierului, cât şi pe ale liderului PSD, Liviu Dragnea.
Criza politică din România, SUB LUPA presei internaţionale

AFP scrie că dacă Grindeanu se cramponează de acestă funcţie, PSD pare condamnat să depună o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Potrivit mai multor analişti citaţi de AFP, această răcire a avut loc recent între Dragnea şi fostul său protejat şi ar fi legată de reticenţele acestuia faţă de amendarea Codului Penal dorită de şeful PSD.

Deutsche Welle scrie că oficiali PSD l-au acuzat pe Grindeanu, aflat la putere din ianuarie, că nu respectat programul de guvernare al partidului. În pofida celei mai rapide creşteri economice în Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an (5,7%), România rămâne a doua cea mai săracă ţară din uniune şi are nevoie urgentă de investiţii în domeniile sănătăţii şi infrastructurii de transport, care probabil vor fi întârziate de această criză, scrie DW.

Potrivit Politico, Grindeanu vrea să să rămână la putere până când preşedintele garantează că viitorul premier va fi din PSD. „Sfidarea lui Grindeanu este departe de omul de acum cinci luni, considerat înlocuitorul lui Dragnea”, comentează publicaţia. „Oficiali din PSD au ameninţat că Grindeanu va fi dat afară din partid dacă nu renunţă la funcţia de premier, scrie Anadolu. Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din coaliţia guvernamentală nu mai susţine nici ea Guvernul, potrivit şefului ei Călin Popescu Tăriceanu”, adaugă agenţia proguvernamentală turcă.

„La întâlnirea PSD, analiza activităţii Guvernului a fost prezentată de un fost ministru al Finanţelor, judecat pentru luare de mită şi ascunderea unor bani în cimitir, potrivit procurorilor”, notează Al Jazeera.

„Grindeanu a declarat că partidul a fost nemulţumit de faptul că el nu a reuşit să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia”, scrie Bloomberg, care adaugă că „Grindeanu s-a plâns de faptul că Darius Vâlcov a întocmit analiza activităţii Executivului, pe care a respins-o”.

El i-a criticat pe liderii partidului din cauza luptelor interne împotriva Guvernului, notează agenţia China Nouă. Premierul a trecut la contraatac şi i-a cerut lui Dragnea să demisioneze de la conducerea partidului, dacă analiza portrivit căreia doar două treimi din măsurile prevăzute în primele şase luni ale anului este corectă, deoarece el i-a ales pe miniştri, adaugă agenţia oficială chineză.

„Refuzul premierului de a demisiona semnalează începutul unei lupte în vederea preluării controlului partidului”, comentează DPA, care adaugă că „Dragnea i-a ameninţat cu excluderea pe „toţi membrii PSD” care-i iau partea lui Grindeanu”. Agenţia germană citează observatori locali care apreciază că Dragnea este numulţumit de faptul că Grindeanu – consderat iniţial marioneta sa – a început să dea semne de independenţă şi să-şi consolideze popularitatea. „Există o disidenţă împotriva lui Dragnea în rândul unor membri de frunte ai PSD, care l-ar putea susţine pe rivalul său”, scrie DPA. „Fostul şef al partidului şi premier Victor Ponta l-a acuzat pe Dragnea, într-o postare pe Facebook, că a provocat o criză doar pentru a-l înlătura pe Grindeanu din calea sa”, mai scrie DPA.

„PSD a adoptat în unanimitate retragerea sprijinului Guvernului, într-o şedinţă de peste cinci ore”, notează The Associated Press, care adaugă că „zeci de persoane s-au adunat în faţa Guvernului pentru a-l susţine pe Grindeanu”.

„Liderul PSD, care îşi ţine strâns în frâu partidul, a anunţat că formaţiunea este pregătită să nominalizeze alt premier şi un nou guvern, împreună cu ALDE”, scrie şi Reuters.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: