ROMÂNIA BREAKING NEWS

Criza DIPLOMATICĂ ruso-moldoveană, pe masa discuțiilor cu viceministrul afacerilor externe al Federației Ruse Grigori Karasin la Chișinău

Criza DIPLOMATICĂ ruso-moldoveană, pe masa discuțiilor cu viceministrul afacerilor externe al Federației Ruse Grigori Karasin la Chișinău

Viceministrul afacerilor externe și integrării europene Lilian Darii și viceministrul afacerilor externe al Federației Ruse Grigori Karasin s-au pronunţat în favoarea eliminării incidentelor regretabile care se produc în punctele de control, la trecerea frontierei cu implicarea persoanelor oficiale informează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat MAE Moldova.

Redăm mai jos comunicatul redat într-o notă echilibrată.

„Astăzi, la Chişinău a avut loc o nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-ruse la care partea moldovenească a fost reprezentantă de către viceministrul afacerilor externe și integrării europene Lilian Darii iar cea rusă – de către secretarul de stat-viceministrul afacerilor externe Grigori Karasin.

În cadrul consultărilor a fost efectuat un schimb larg de opinii pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, în particular, vizând promovarea dialogului politic, intensificarea cooperării în domeniul comercial-economic, interacţiunea în sfera cultural-umanitară, consolidarea cadrului juridic bilateral.

Interlocutorii au confirmat interesul reciproc în continuarea dialogului politic la diferite niveluri în vederea depăşirii problemelor care mai persistă în relaţiile moldo-ruse şi asigurării unei dinamici pozitive în dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase în domeniile de interes comun. Ei au ţinut să sublinieze acţiunile întreprinse în ultimul timp în vederea realizării înţelegerilor convenite în cadrul şedinţei de la Moscova, din 29 noiembrie 2016, a Comisiei interguvernamentale modo-ruse pentru cooperare economică, în particular, privind reluarea exporturilor producţiei moldovenești pe piaţa rusă şi soluţionarea problemelor cu care se confruntă migranţii moldoveni. În acelaşi context, cei doi oficiali s-au pronunţat în favoarea eliminării incidentelor regretabile care se produc în punctele de control, la trecerea frontierei cu implicarea persoanelor oficiale.

Cei doi diplomaţi au pledat pentru activizarea procesului de negocieri vizând reglementarea conflictului transnistrean şi soluţionarea problemelor stringente cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului. Viceministrul Darii a reiterat poziţia autorităţilor moldoveneşti privind necesitatea retragerii trupelor ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, menţionând faptul că aceasta va contribui la crearea unei atmosfere mai favorabile pentru identificarea unei soluţii cuprinzătoare şi durabile pentru problema transnistreană, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.”

Redacția RBN Press Chișinău, amintește că Republica Moldova şi Federaţia Rusă au intrat în criza de joi, în urma unei acţiuni fără precedent, (a se vedea Republica Moldova ia poziție față tratamentul abuziv și hărțuitor asupra oficialilor moldoveni în Rusia ), ce probează exasperarea autorităţilor Republicii Moldova, dar şi perspectiva lansării unei acţiuni represive majore, inclusiv sub forma unor ameninţări militare sau subversive, ale Federaţiei Ruse.

Raisa Țurcan / Chișinău / RBN Press – romaniabreakingnews.ro

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: