ROMÂNIA BREAKING NEWS

Criza de imagine prin care trece Biserica Ortodoxă! Cine ar putea fi Patriarh al BOR în locul lui Daniel?

Criza de imagine prin care trece Biserica Ortodoxă! Cine ar putea fi Patriarh al BOR în locul lui Daniel?
Criza de imagine prin care trece Biserica Ortodoxă nu poate avea alt deznodământ decât înlocuirea Patriarhului Daniel cu o figură mai compatibilă cu așteptările societății moderne și cu resetarea întregului sistem de conducere din România scrie  pe BN24.ro, citat de romaniabreakingnews.ro
Actualul Patriarh a gestionat extrem de prost implicarea BOR în criza #Colectiv și a devenit rapid personaj negativ. Fărăr precedent pentru istoria Bisericii, zeci de mii de protestatari au cerut în fața clădirii Patriarhiei demisia lui Daniel. După ieșirea nervoasă a acestuia în fața jurnaliștilor, în ziua în care victimele de la Colectiv erau înmormântate, strigând că „nu ne învățați voi rânduielile bisericești”, Patriarhul a fost nevoit să vină cu un mesaj în care cerea scuze în fața tinerilor, dar gestul a fost considerat insuficient și neconvingător.
Inclusiv în interiorul Bisericii sunt voci tot mai numeroase care susțin că este nevoie de o schimbare, instituția depărtându-se tot mai mult de oameni și apropiindu-se tot mai mult de obiectivele unei corporații.
Procedural, schimbarea Patriarhului este extrem de dificilă, fiind nevoie ca acesta să fie judecat pentru erezie în Consistoriul Bisericii, însă, în condiții de criză, procedurile ar putea fi schimbate.
Se știe deja că la DNA s-a deschis zilele trecute un dosar penal pentru folosirea abuzivă a coloanelor oficiale de către persoane care nu aveau, legal, acest drept, Patriarhul Daniel fiind unul dintre cei vizați. Dacă DNA va începe urmărirea penală, BOR nu își va permite să păstreze în fruntea sa un lider compromis.
Surse politice susțin că a fost deja identificată figura potrivită pentru schimbarea imaginii BOR. Înlocuitorul lui Daniel ar urma să fie Mitropolitul Moldovei, Teofan, considerat a fi un personaj mai carismatic decât actualul șef al Bisericii și mai apropiat de preceptele creștine decât de scopurile financiare ale BOR.
Teofan Savu s-a născut în Argeș și este din 2008 arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei. Pânăă în 2008 a fost Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei.
Teofan s-a remarcat și în timpul tragediei Colectiv, în timp ce Daniel și colegii săi de la București erau absenți din solidarizarea unanimă. El a ținut un discurs în care a arătat că cei care nu au fost impresionați de tragedia tinerilor morți și răniți nu merită să se numească creștini:
„Am încercat noi să ne punem în pielea acelor mame, acelor tați și să ne oprim puțin din mersul nostru? Sau poate am aflat, ne-am uimit, am făcut o cruce, și am continuat să ne bem cafeaua, să privim filmul sau să ne ocupăm de cele ale noastre. Am resimțit noi durere adâncă care să ne fi stors lacrimi, care să ne fi pus genunchii la pământ, care să ne fi îndemnat să postim, în momentul în care, zilele trecute, am aflat despre tragedia despre care vorbește toată lumea? Cred că este un examen pe care îl putem da fiecare în fața conștiinței proprii și în fața lui Dumnezeu.
 
Există așa numita milostenie sufletească – și anume să pui la suflet durerea celui sărac, durerea celui care se află în durere. Și dacă ne întrebăm noi, cei aici de față: Am resimțit noi durere adâncă care să ne fi stors lacrimi, care să ne fi pus genunchii la pământ, care să ne fi îndemnat să postim, în momentul în care, zilele trecute, am aflat despre tragedia despre care vorbește toată lumea? Cred că este un examen pe care îl putem da fiecare în fața conștiinței proprii și în fața lui Dumnezeu.
Am încercat noi să ne punem în pielea acelor mame, acelor tați și să ne oprim puțin din mersul nostru? Sau poate am aflat, ne-am uimit, am făcut o cruce, și am continuat să ne bem cafeaua, să privim filmul sau să ne ocupăm de cele ale noastre.
 
Dacă am făcut-o, să fie Dumnezeu binecuvântat pentru aceasta!
Dacă n-am făcut-o, să luăm aminte la faptul că numele de creștin vine de la Hristos, iar Hristos este Cel care a luat asupra Sa întreaga durere a neamului omenesc. Iar dacă noi nu am resimțit durere în inima noastră pentru cele pe care le-am aflat, sau pentru altele pe care le aflăm – căci acum informația circulă atât de mult și pătrunde în fiecare casă –, să luăm aminte la noi înșine că purtăm un nume pe care n-ar trebui să-l purtăm!”

Același Teofan a avut o poziție surprinzătoare și în timpul crizei imigranților, când se înmulțeau mesajele xenofobe și rasiste.

„Privim în aceste zile la tot ceea ce se întâmplă în lume și în Europa. În general ne întristăm și zicem că nu este bine să vină atâția străini la noi, să vină atâția străini în Europa, pentru că nu sunt creștini. Un mare bărbat al neamului nostru, după numele lui, mare pedagog și ministru, Simeon Mehedinți, a spus câteva lucruri parcă profeții pentru ziua de astăzi: ‘Nu, popor român, să nu te temi dacă vor veni străini peste tine! Să te temi atunci când mamele nu vor mai face copii!’ Pericolul nu este venirea străinilor. Pericolul suntem noi„, a spus în septembrie Teofan.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / sursa: bn24.ro

Foto: IPS Teofan Savu / doxologia.ro

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: