ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cristian David, despre proiectele destinate românilor de pretutindeni

Noul ministru delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a declarat, marți, în cadrul emisiunii Articolul 7 de la TVRi, că Guvernul de la București urmează să adopte în viitorul apropiat o Strategie pentru Românii de Pretutindeni, care să răspundă nevoilor românilor din afara țării.

Ministrul a discutat la postul public de televiziune despre problemele românilor din diaspora și din zonele istorice aflate în vecinătatea imediată a României, dar și despre proiectele structurilor subordonate care se ocupă de relația cu comunitățile românești din străinătate. În acest sens, la întrebarea ”cu ce se deosebește actualul Departament pentru Românii de Pretutindeni (DRP) de fosta instituție cu același nume”, reorganizată după schimbarea Guvernului de la București, Cristian David a declarat că ”nu s-a schimbat foarte mult, rolul său fiind același”.

“În ceea ce privește viața asociativă, proiectele pe care Guvernul României le susține prin intermediul Departamentului, lucrurile rămân cumva în aceeași logică funcțională. Tot aici vor merge sumele destinate finanțării proiectelor asociațiilor românești de peste hotare. Finanțarea acestor proiecte va continua. Pe de altă parte, se întregește această activitate cu aducerea în corpul entităților care au atribuții în acest domeniu a Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, care trebuie să fie dirijat cu prioritate pe elementele de limbă, cultură și civilizație românească” – a declarat ministrul, precizând că cei care pot beneficia de astfel de activități sunt, în special, românii care vin din comunitățile istorice pentru a studia cultura și limba română.

Totodată, Cristian David a subliniat că este important ca Institutul Eudoxiu Hurmuzachi să organizeze astfel de cursuri și în comunitățile istorice românești. “Nu poate fi decât extrem de emoționant să vezi în anumite zone, cum ar fi Bucovina de Nord, cu câtă pasiune se citește în limba română. Pentru noi, cei de aici, această chestiune poate să pară un pic desuetă sau junimistă, dar acolo, acest patriotism se trăiește în fiecare zi, iar oamenii aceștia au nevoie de sprijinul nostru” – a afirmat Cristian David.

Potrivit ministrului, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi va lucra cu prioritate pe conservarea și promovarea tradițiilor și valorilor culturale românești, în timp ce DRP va continua finanțarea unor proiecte care să vizeze și încurajarea formelor de asociere. “Dacă activitățile Institutului Hurmuzachi se vor axa mai mult pe cultură și civilizație, la DRP putem să derulăm și altfel de proiecte. Unul dintre acestea poate fi coagularea reprezentării românilor nu doar pe zona individuală, ci și pe una economică, ce are o reflectare socială” – a explicat Cristian David.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a mai subliniat că punerea laolaltă a comunităților istorice românești cu cele din diaspora, care au probleme și interese complet diferite, este extrem de dificilă. “Este dificil nu pentru că românii sunt altfel, dar pentru că motivația fiecăruia este diferită. Am asistat la o discuție care mi s-a părut relevantă – la aceeași masă (la Forumul Românilor de Pretutindeni), stătea cineva care avea 30 de ani de când este plecat în SUA și altcineva care trăia în Cernăuți. Foarte puține lucruri, în realitatea de astăzi, îi legau pe acești doi oameni. Singurul lucru care îi lega era spiritul și patriotismul românesc. Dar, în fapt, era atât de mare distanța între cele două cazuri, încât devine extrem de dificil să pui în acord fin aceste două povești. Să aduci în legătură români din Australia cu cei din Timoc este foarte frumos, dar cu câtă abilitate trebuie să construiești numitorul comun… Pentru că ei nu vor același lucru. Ei vor un set comun de valori naționale, pe care noi suntem obligați să le conservăm și să le promovăm. Dar, în rest, atunci când vorbim de o relație funcțională între structurile diasporei și instituțiile statului, o să vedem că sunt priorități diferite” – a declarat Cristian David.

Referindu-se la problemele românilor din jurul granițelor, în special la cazul bisericii românești din Malainița, Valea Timocului, ministrul a remarcat că acestea sunt probleme care trebuie tratate cu prioritate. “Trebuie să avem o abordare specială în ceea ce privește comunitățile istorice și, în alt plan, nu neapărat din punct de vedere al bugetului, trebuie puse problemele din diaspora, pentru că aceste două chestiuni au o rădăcină comună, dar, așa cum s-au dezvoltat astăzi, reprezintă realități diferite” – a mai spus ministrul Cristian David.

Sergiu Dan

Tatiana Bernevec

preluat de pe  tocpress.info

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: